Melkproducten bieden voordelen voor jong en oud. Melk, yoghurt en kaas hebben een unieke voedingswaarde. Ze leveren van nature niet alleen voedingstoffen in een goede kwantiteit, maar ook van goede kwaliteit. Zo worden calcium en andere mineralen goed uit zuivel opgenomen, beschikt zuivel over een goede calcium-fosforverhouding en bevatten melkeiwitten alle essentiële aminozuren in de benodigde hoeveelheden.
Hoeveel melk en melkproducten per dag?
Melk, yoghurt en kaas passen in een gezonde voeding. Hoe kan je optimaal van de voedings- en gezondheidstroeven van zuivel genieten?
Zuivel en gezondheid
Melk, yoghurt en kaas dragen bij tot een gezonde voeding voor een goede gezondheid. Wat is bewezen en wat vergt bijkomend onderzoek?
Rauwe melk drinken is af te raden. Waarom?
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van een koe, geit, schaap, paard of een ander dier komt en niet verhit is boven 40°C...
Waarop letten als je vegetarisch of veganistisch eet?
Wie vegetarisch of veganistisch eet, moet de voedingsstoffen die vlees, vis, eieren en melkproducten aanbrengen in voldoende mate elders halen.
Dierlijke producten dragen bij tot betere voeding en gezondheid
Dat is de conclusie van een lijvig wetenschappelijk onderbouwd FAO-rapport als antwoord op soms tegenstrijdige visies hierover in de media.
Webinar 2023 - Verder kijken dan nutriënten: de zuivelmatrix wint aan belang
Uit toenemend onderzoek blijkt dat niet alleen de nutriënten in zuivel maar ook melkproducten als voedingsmiddel gunstige gezondheidseffecten hebben. Neem de kernboodschappen van de webinar mee.
EFAD Webinar - Nutritionele en gezondheidseffecten van voedingsmiddelen: speelt de voedingsmatrix een rol?
Deze webinar werd eind 2024 georganiseerd door EFAD op maat van diëtisten.
Het voedingsmatrixeffect in beeld
Ontdek het concept van het voedingsmatrixeffect. Deze video bestemd voor voedings- en gezondheidsprofessionals biedt meer duiding.
De zuivelmatrix onderzocht
De gezondheidseffecten van zuivel blijken vaak anders dan verwacht op basis van hun nutritionele samensteling. Dat kan te maken hebben met de zuivelmatrix.
Brengt een voeding zonder zuivel voldoende calcium aan?
Melkproducten zijn onze belangrijkste bron van calcium. Hoeveel calcium brengen groenten en andere plantaardige voedingsmiddelen en water aan?
Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.
Yoghurtwijzer
Het aanbod in het yoghurtvak in de winkel is divers. De yoghurtwijzer maakt je wegwijs in verschillende soorten ‘yoghurt’.
‘Meet the Expert’-sessie - Voeding in de zorg: a piece of cake?
Vlaamse experten wisselen inzichten en goede praktijken uit naar aanleiding van een voedingsonderzoek met het oog op minder fracturen in woonzorgcentra.
Video - Minder botbreuken door minder ondervoeding
Interventiestudie toont aan dat wat extra zuivel geven tegen ondervoeding het aantal breuken en valpartijen bij ouderen vermindert. S. Iuliano geeft meer duiding.
Oog voor Lekkers: fruit, groenten en melk op school
Oog voor Lekkers biedt scholen Vlaams-Europese financiële steun voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, groenten en melk.
INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon.
INFOGRAFIEK - Yoghurtwijzer
Het aanbod aan yoghurt is divers. De yoghurtwijzer maakt je wegwijs in verschillende soorten yoghurt en vergelijkt hun voedingswaarde.