Gezonde voeding gaat verder dan enkel het nutritionele aspect. Gezonde voeding betekent ook veilig voedsel. De aanwezigheid van ziekmakende bacteriën kunnen de voedselveiligheid in het gedrang brengen en ons ziek maken. De veiligheid van de voedselketen is strikt gereglementeerd en de toepassing ervan wordt door de overheid bewaakt. Maar ook de consument moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen.
Een goede hygiëne van in de winkel tot op het bord, een correcte bewaring en een correcte bereiding zijn belangrijk om een gezond samengestelde maaltijd ook veilig te serveren.
Veilig voedsel beperkt het risico op voedselinfecties
Wie voedsel onzorgvuldig bewaart en/of bereidt kan ziekmakende voedselbesmettingen en -vergiftigingen in de hand werken. Mits enkele eenvoudige maatregelen kan dit worden voorkomen.
Een goede hygiëne voor veilig voedsel
Naast een correcte (gekoelde) bewaring van voedingsmiddelen, is ook de nodige hygiëne in de keuken belangrijk. Bacteriën houden vooral van warmte, vocht en vuil. Hou het daarom altijd koud, droog en proper.
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid betreft de microbiologische kwaliteit, controle op de aanwezigheid van contaminanten en allergenen en op het gebruik van additieven.
Koelbewust winkelen
Wie koelbewust winkelt, koopt gekoelde en diepvriesproducten als laatst, neemt een koeltas mee en gaat van de winkel recht naar huis.
Voedsel veilig bewaren in de koelkast
Naast de nodige hygiëne in de keuken is ook een correcte bewaring van voedingsmiddelen belangrijk.
Hoe voedsel correct invriezen
Door producten in te vriezen, wordt de groei van micro-organismen verhinderd en de enzymatische activiteit vertraagd.
Hoe voedsel correct ontdooien
Correct ontdooien is belangrijk om een voedselvergiftiging te voorkomen. Correct ontdooien betekent snel en veilig ontdooien.
Restjes bewaren en bereiden
Restjes verwerken draagt bij tot minder voedselverspilling. Wat moet je weten over restjes veilig bewaren en bereiden?
De houdbaarheidsdatum en bewaarvoorschriften
De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Op voorwaarde dat je de bewaarvoorschriften respecteert.
Gezond en veilig picknicken
Met deze gezonde picknicktips maak je het lekker, gezond en voorkom je onaangename verrassingen.
Gezond en veilig eten op vakantie
De huisarts of diëtist is voor veel reizigers in spe een belangrijk aanspreekpunt voor advies om gezond en veilig te eten op reis.
Hygiëne is heel belangrijk voor een gezonde brooddoos. Waarom?
Een goede hygiëne is eveneens belangrijk om een zorgvuldig samengestelde lunch gezond en veilig te houden.