Nutrinews

De onderstaande artikels richten zich tot voedings- en gezondheidsprofessionals maar ook tot andere voedingsvoorlichters zoals docenten, vormingswerkers en de media.
Dankzij de medewerking van experten biedt NICE wetenschappelijk onderbouwde duiding en aandachtspunten bij trends en heersende inzichten rond diverse voedings- en gezondheidsthema’s.

Mis geen enkel artikel. Blijf op de hoogte via de NICE-nieuwsbrief.

Nutrinews Magazine

‘Meet the Expert’-sessie - Voeding in de zorg: a piece of cake?

Vlaamse experten wisselen inzichten en goede praktijken uit naar aanleiding van een voedingsonderzoek met het oog op minder fracturen in woonzorgcentra.

Goed om weten uit Nutrinews december 2022

  • Minder breuken door minder ondervoeding
  • NICE-to-know geüpdated
  • Witloof voor kids
  • Vlaamse voedselstrategie
  • Zelf koken voor meer nutriënten

Meer biodiversiteit op ons bord

Variatie op ons bord is belangrijk. Dit advies moet in de toekomst mogelijk verder worden uitgebreid met meer focus op meer diversiteit in soorten binnen voedselgroepen.

Kijk op voeding en gezondheid: gisteren, vandaag en morgen

Hoe is het voedingslandschap en onze relatie met voeding en gezondheid in de loop der jaren veranderd? We legden deze vraag voor aan 4 experten.

Expert aan het woord – Consumentenonderzoek voor meer impact

Wie acties opzet moet inzicht verwerven in wat de doelgroep denkt, zegt en doet. Kris Michiels, marketingexpert bij VLAM, licht enkele cases toe.

Goed om weten uit Nutrinews september 2022

  • Corona-effect op consumptieplaatsen uitgewerkt
  • Herziene NUBEL-tabel
  • Appelen en peren
  • Oog voor Lekkers: gezonde tussendoortjes op school
  • Gezond en budgetvriendelijk eten, zo doe je dat

Calcium: bouwsteen van de botten

Calcium is essentieel voor gezonde botten. Meer dan 50% van de Belgen neemt minder calcium in dan wordt aanbevolen. Hoe kunnen aanpassingen in het eetpatroon hieraan verhelpen?

Yoghurtwijzer

Het aanbod in het yoghurtvak in de winkel is divers. De yoghurtwijzer maakt je wegwijs in verschillende soorten ‘yoghurt’.

Expert aan het woord – Gezonde voedselomgeving voor minder overgewicht

Dr. ir. S. Vandevijvere vertelt hoe Sciensano de voedselomgeving in kaart brengt. Een ongezonde voedselomgeving verhoogt het risico op overgewicht.

Goed om weten uit Nutrinews juni 2022

  • Zijn WHO-cijfers rond overgewicht aangedikt? 
  • NICE Factsheets 
  • Kimchi 
  • Van atleten tot ouderen
  • De Belg en zijn aardappelen

Voeding en beweging: hand in hand, ook op het bord

Voeding en beweging versterken elkaars effect. Hoe realiseren we een win-winrelatie? Wij gingen te rade bij drie sportdiëtisten met ruime expertise. 

Koken met een sportieve twist

Hoe kunnen sporters gerechten optimaal afstemmen op hun sportschema? Lees meer over schuiven met verhoudingen, porties vergroten of verkleinen en variëren in bereidingswijze en textuur.  

Expert aan het woord – Bewegingsdriehoek

De bewegingsdriehoek geeft weer hoe je bewegen, zitten en staan gezond afwisselt. Dr. R. Van Acker van Gezond Leven geeft meer duiding bij de ontwikkeling en het gebruik ervan. 

Goed om weten uit Nutrinews maart 2022

  • Gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder in kaart gebracht
  • Quinoa
  • NICE tools en infografieken
  • EFSA: zo weinig mogelijk toegevoegde suikers in de voeding

Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding

Het eiwitverhaal is een complex verhaal dat niet zomaar te vatten is in een eenvoudig meer-of-minder-advies. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden.

Meer eiwitdiversiteit op tafel

Ontdek een uitgebreid buffet aan informatie en inspiratie om gezond en milieuverantwoord te variëren met diverse eiwitbronnen zonder de volwaardigheid van de voeding uit het oog te verliezen.  

Expert aan het woord – Naar een Vlaamse voedselstrategie

P. De Clercq van het Departement Landbouw en Visserij over het traject van de Vlaamse voedselstrategie om het voedselsysteem in Vlaanderen verder te verduurzamen. 

Goed om weten uit Nutrinews december 2021

  • Lancet Series: voeding bij adolescenten
  • Global Nutrition Report
  • Broodje smos
  • Nieuw materiaal: Wat komt er op je bord?
  • Hoe kookt de Vlaming?

Voedselvaardigheden om gezonder te eten

Gezond eten in het huidige voedsellandschap is een uitdaging. Mensen meer voedselvaardig maken kan helpen. Nutrinews in dialoog met experten over de invulling en toepassing van ‘food literacy’.

Kookvaardigheden van kinderen en jongeren versterken

Het belang om samen met kinderen en jongeren te koken wordt onderschat. Welke impact heeft jong leren koken op de relatie die kinderen met voeding opbouwen?

Experten aan het woord - Voedingsinfo in de apotheek

Prof. Apr. S. De Saeger en M. De Boevre over onderzoek naar hoe apothekers – belangrijke vertrouwenspersonen voor patiënten -  in België omgaan met voedingsvragen en hoe dat beter kan.

Goed om weten uit Nutrinews september 2021

  • Kompassen ‘evidence-based handelen’
  • Vlees als beleg
  • NICE partner voeding op school
  • Nieuw boekje: Gezond gebeten voor Yummies

Kalium in de voeding

Kalium in de voeding wint aan belangstelling, onder meer in de strijd tegen beroerte, hypertensie, nierstenen en de botgezondheid.

Tijd: een veelzijdig ingrediënt

De drukke tijdsgeest waarin we leven lijkt steeds meer tijd voor voeding af te snoepen. Welke impact heeft kook- en maaltijd op onze eetgewoonten en gezondheid?

Expert aan het woord - Over diabeteseducatoren

M. De Pover, verpleegkundige en zelf ook diabeteseducator, over de meerwaarde van diabeteseducatoren in meer maatgerichte diabeteszorg voor meer therapietrouw.

Goed om weten uit Nutrinews juni 2021

  • Hoe werken onze scholen aan gezonde voeding?
  • Eiwit of eigeel?
  • Upgrade NICE-to-know-folders
  • Lekkere voeding, ook bij slikproblemen

Wat bepaalt ons eetgedrag?

Welke fysiologische, psychologische en omgevingsfactoren sturen mee ons eetgedrag? We vroegen het aan verschillende experten ter zake.

Voedselbewerking: wat ligt er op ons bord?

Voedselbewerking is een essentieel onderdeel van ons huidig voedselsysteem. Er circuleren hierover echter veel misvattingen. Tijd voor een genuanceerd overzicht.

Expert aan het woord - Gezond eten voor jezelf en de planeet

De voedingsaanbevelingen van de voedingsdriehoek zijn gezond en milieuverantwoord. J. Jonckheere van Gezond Leven geeft meer duiding bij hoe ze tot stand zijn gekomen.

Goed om weten uit Nutrinews maart 2021

  • Enkel rauw voedsel: veilig of riskant?
  • Korte keten wint fors
  • Inktvis
  • Preventie ondervoeding in woonzorgcentra
  • De voedingsmatrix in beeld