Ons lichaam haalt zijn nodige voedingsstoffen uit voedingsmiddelen. Elk voedingsmiddel levert een unieke waaier aan voedingsstoffen. Verboden voedingsmiddelen bestaan niet. Het is een kwestie van mate, variatie en evenwicht.
Voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad
De Hoge Gezondheidsraad heeft in 2019 praktische voedingsaanbevelingen uitgebracht. Ze worden weergegeven in volgorde van belang voor onze gezondheid.
Voedingsdriehoek
De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond en milieuverantwoord te eten.
Belgen eten nog te weinig gezond
Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. Waar zitten de knelpunten?
De voedingsmatrix wint aan belang
De voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. De interactie tussen voedingscomponenten kan het gezondheidseffect mee helpen bepalen.
De aardappel
Aardappelen passen prima in een gezonde voeding en bieden ook op culinair vlak tal van mogelijkheden. Het zoveelste bewijs dat gezond en lekker perfect kunnen samengaan.
Groenten en fruit
Voldoende groenten en fruit eten is een lekkere gezonde keuze. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en verlagen het risico op diverse chronische ziekten.
Melk en melkproducten
Melk en melkproducten bieden voordelen voor jong en oud. Melk, yoghurt en kaas hebben een unieke voedingswaarde en zijn veelzijdig
Oliën en vetten
Het wordt steeds moeilijker te kiezen uit het grote assortiment smeer- en bereidingsvetten. Hier kom je meer te weten over boter, plantaardige olie, margarine en minarine