Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen en onderhoudsmaterialen voor het lichaam. Ze spelen ook een rol in talrijke metabole interacties. We kunnen dus niet zonder. Niet alleen de hoeveelheid maar ook de kwaliteit van de eiwitten is van groot belang voor een goede gezondheid.
Hoeveel eiwitten per dag?
Hoeveel eiwitten per dag hebben we nodig en waarop moeten we letten?
Eiwitten in de voeding
Eiwitten komen voor in tal van voedingsmiddelen, dierlijke en plantaardige. Behalve het eiwitgehalte is ook de kwaliteit van de eiwitten belangrijk.
Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding
Het eiwitverhaal is een complex verhaal dat niet zomaar te vatten is in een eenvoudig meer-of-minder-advies. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden.
Meer eiwitdiversiteit op tafel
Ontdek een uitgebreid buffet aan informatie en inspiratie om gezond en milieuverantwoord te variëren met diverse eiwitbronnen zonder de volwaardigheid van de voeding uit het oog te verliezen.
INFOGRAFIEK - Eiwitten in de voeding
Eiwitten zijn nodig voor het lichaam. Wat zijn eiwitten? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waar vinden we ze in de voeding?
Hoe wordt de kwaliteit van een eiwit bepaald?
Voor de evaluatie van de kwaliteit van eiwitten wordt meestal de PDCAAS-methode gebruikt. Een andere, meer recente ontwikkelde maat voor de eiwitkwaliteit is de DIAAS-methode.
Eiwitten en gezondheid
De voedingsaanbevelingen voor eiwitten zijn er vooral op gericht om tekorten te voorkomen. Een hogere, optimale eiwitinname zou mogelijk gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Wat is bekend en wat vergt bijkomend onderzoek?
Meer focus op voeding voor minder sarcopenie
Sarcopenie heeft een grote impact op de levenskwaliteit van steeds meer ouderen. Hoe pakken we dit sneller en beter aan qua voeding en beweging?