De plaats en het belang van voedingsmiddelen in een gezonde voeding worden onder meer bepaald op basis van welke en hoeveel voedingsstoffen of nutriënten ze aanbrengen.
Voedingsstoffen zijn stuk voor stuk essentieel voor een goede gezondheid. Ze hebben elk hun eigen functie. Omdat ons lichaam ze niet of onvoldoende zelf kan aanmaken, moeten we ze via de voeding innemen.
Voedingsaanbevelingen voor België
De Hoge Gezondheidsraad stelt per voedingsstof en per levensfase algemene voedingsaanbevelingen voor België op.
Belgen eten nog te weinig gezond
Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. Waar zitten de knelpunten?
De voedingsmatrix wint aan belang
De voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. De interactie tussen voedingscomponenten kan het gezondheidseffect mee helpen bepalen.
Naar een nutriëntdense voeding
Een nutriëntdense voeding krijgt de voorkeur voor een gezond gewicht en een goede gezondheid.
Koken met maximaal behoud van voedingsstoffen
Beperk het verlies aan voedingsstoffen in groenten, aardappelen en peulvruchten. Zo geniet je meer van de positieve gezondheidseffecten van thuisbereide maaltijden.
Voedingssupplementen: zin en onzin
Voedingssupplementen zijn enkel zinvol om de voeding waar nodig aan te vullen bij risicogroepen. Ze kunnen een goede voeding niet vervangen.
Koolhydraten
Ontdek de veelzijdigheid en de wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen over koolhydraten en suiker.
Voedingsvezels
De gezondheidseffecten van voedingsvezels op de darmwerking zijn al lang bekend. Maar er is meer.
Werk je kennis over voedingsvezels bij.
Vitaminen en mineralen
Vitaminen en mineralen spelen een cruciale rol in de groei, het onderhoud en het functioneren van het lichaam.
Antioxidanten: hype of wetenschap?
Antioxidanten zouden beschermen tegen chronische aandoeningen. Kunnen ze hun hoog gespannen gezondheidsverwachtingen ook waarmaken?