leestijd

EFAD Webinar - Nutritionele en gezondheidseffecten van voedingsmiddelen: speelt de voedingsmatrix een rol?

Deze webinar op maat van diëtisten onderzoekt hoe de voedingsmatrix onze nutritionele inname mee bepaalt. Ontdek waarom de voedingsbron belangrijk is bij de opstelling van gezondheids- en voedingsrichtlijnen, zeker ook voor meer plantaardige voedingspatronen.

Publicatiedatum: 19 december 2024

EFAD EMF webinar 2024.

Exploring Differences in the Nutritional and Health Effects of Whole Foods, Fortified Foods, and Supplements: Does the Food Matrix Matter?

Prof. Michelle McKinley
Professor of Nutrition, Centre for Public Health, Queen’s University Belfast

Prof. Michelle McKinley geeft een inleiding tot de voedingsmatrix: wat houdt het concept van de voedingsmatrix in en wat is de relevantie hiervan in het huidige voedingsonderzoek en in de actuele voedingsaanbevelingen.

Kernboodschappen

  • Voedingsonderzoek is geëvolueerd van een reductionistische benadering (focus op individuele nutriënten) naar een meer holistisch standpunt (focus op de unieke eigenschappen van voedingsmiddelen, het geheel is meer dan de som van zijn onderdelen).
     
  • Een voedingsmiddel is een complex mengsel van nutriënten die zich in een unieke en complexe fysieke structuur bevinden.
     
  • De voedingsmatrix beïnvloedt de biobeschikbaarheid van voedingsstoffen. Er worden bijvoorbeeld meer carotenoïden opgenomen uit met olie bereide gestampte wortelen dan uit rauwe wortelen. In de presentatie worden er ook voorbeelden gegeven over het effect van de voedingsmatrix van amandelen en kaas.
     
  • Een voedingsstof uit een bepaalde voedingsmatrix halen en het aan een andere voedingsmatrix toevoegen (bv. verrijking) heeft mogelijk niet dezelfde gezondheidseffecten. Hiernaar is meer onderzoek nodig.

 

Bioavailability of Micronutrients from Nutrient-Dense Whole Foods

Dr Alida Melse-Boonstra
Associate Professor, Division of Human Nutrition, Wageningen University & Research

Dr Alida Melse-Boonstra overloopt de invloed van de voedingsmatrix op de biobeschikbaarheid van belangrijke vitaminen en mineralen op basis van data uit humane studies. Niet onbelangrijk om meer nauwkeurige inzichten te krijgen over de relatie tussen onze voedingsinname en gezondheidsuitkomsten. Ze focust in deze webinar op twee voedselgroepen: groenten en fruit enerzijds en zuivel anderzijds..

Kernboodschappen

  • Biobeschikbaarheid staat voor de hoeveelheid van een nutriënt dat uit de voeding of een voedingspatroon wordt opgenomen en fysiologisch wordt gebruikt of opgeslagen.
     
  • Veel verschillende factoren spelen hierin een rol (bv. moleculaire samenstelling van het nutriënt, ingenomen hoeveelheid per maaltijd, nutritionele status en genetische factoren van de persoon in kwestie, voedingsmatrix, stoffen die de absorptie beperken (bv. fyinezuur, polyfenolen, eiwitten, calcium) of bevorderen (bv. vitamine C, organische zuren, bepaalde eiwitten of ‘meat factor’).
     
  • Melk en melkproducten bevatten in het algemeen meer stoffen die de absorptie bevorderen en minder die de opname beperken.
     
  • Groenten en fruit hebben meer complexe structuren die de absorptie hinderen. Dit is een aandachtspunt in een gezonde voeding en een belangrijke reden om voldoende of meer groenten en fruit te eten en ze goed te combineren als onderdeel van een gezond voedingspatroon.

 

Herbekijk de webinar

 

Deze webinar werd georganiseerd in samenwerking met het European Milk Forum (EMF)

Lees meer

De voedingsmatrix wint aan belang

De voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. De interactie tussen voedingscomponenten kan het gezondheidseffect mee helpen bepalen.

Het voedingsmatrixeffect in beeld

Ontdek het concept van het voedingsmatrixeffect. Deze video bestemd voor voedings- en gezondheidsprofessionals biedt meer duiding.

INFOGRAFIEK - Het matrix-effect
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Het matrix-effect

Meer dan de som van de nutriënten.

OP DEZE PAGINA