Van suiker tot polysacchariden: koolhydraten komen voor in veel verschillende vormen en kunnen verschillende effecten hebben op de gezondheid. Deze diversiteit kan leiden tot misverstanden in voedingsvoorlichting en -advies.
Wat zijn koolhydraten en suiker?
Een overzicht van de algemene consensustermen binnen de voedingswetenschappen.
Hoeveel koolhydraten per dag?
Hoeveel koolhydraten per dag hebben we nodig en welke krijgen de voorkeur?
Koolhydraten en suikers: Een actuele wetenschappelijke kijk
Koolhydraten zijn samen met vet belangrijke energiebronnen in onze voeding.
Glycemische index
Het concept van de glycemische index wordt soms gebruikt om koolhydraatrijke voedingsmiddelen te rangschikken. Hoe toepasbaar is dit concept?
Minder suiker eten: tips
Beperk vooral de inname van toegevoegde suikers. Geef de voorkeur aan vers, zelf bereid en puur natuur.
Een natuurlijke suikervervanger: een gezond alternatief?
Foodies beweren dat een suikervervanger zoals ahornsiroop, agavesiroop, honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker gezonder is dan suiker. Is dat zo?
Het gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker is strikt gereglementeerd. Waarom?
Onze voeding is een alledaags maar complex gegeven. Soms trekken bepaalde zaken ineens de aandacht...
INFOGRAFIEK - Suiker in de voeding
Moeten we alle suiker uit onze voeding weren? Veel hangt af van de 'verpakking' van suikers.