Het voedingsetiket moet voldoen aan specifieke etiketteringsvoorschriften. Sommige vermeldingen op het etiket zijn verplicht, andere zijn vrijwillig door de producent te bepalen. De informatie op het voedingsetiket mag in geen enkel geval misleidend zijn. De voedselinformatie moet helder, correct en duidelijk zijn en moet de consument helpen om gezonde(re) voedselkeuzes te maken.
Wetgeving inzake de etikettering voedingsmiddelen
De wet voorziet specifieke voorschriften inzake de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen. Wat zijn verplichte vermeldingen?
INFOGRAFIEK - Het etiket lezen en begrijpen
Nutritionele info op het etiket lezen en begrijpen. Waarop moet je letten?
Nutritionele info op het etiket lezen en begrijpen
Nutritionele info op het etiket wordt op verschillende manieren weergegeven, bv. via een voedingswaardetabel, logo’s of symbolen. Waarop moeten we letten?
De lijst van ingrediënten lezen en begrijpen
De lijst van ingrediënten geeft inzicht over wát er in het product zit. Het hoofdingrediënt? Die vind je snel terug in de ingrediëntenlijst.
De voedingswaardetabel lezen en begrijpen
De voedingswaardetabel geeft informatie over de voedingswaarde per 100 g. Hoe lees en interpreteer je de voedingswaardetabel correct?
De houdbaarheidsdatum en bewaarvoorschriften
De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Op voorwaarde dat je de bewaarvoorschriften respecteert.
De Nutri-Score en andere front-of-packlabels lezen, begrijpen en gebruiken
Front-of-packlabels zoals de Nutri-Score kunnen de consument helpen om gezonde(re) keuzes te maken. Ontdek hoe je ze correct kan lezen, begrijpen en gebruiken.
Additieven en E-nummers
Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om de eigenschappen van een product te verbeteren of te veranderen. Meer informatie over additieven lees je hier.
Voedingsclaims en gezondheidsclaims lezen en begrijpen
Europese wetgeving regelt het gebruik van voedingsclaims en gezondheidsclaims ter bescherming van de consument. Wat zijn gezondheids- en voedingsclaims?
14 wettelijke allergenen
Wie lijdt aan een voedselallergie kan op het etiket controleren of het voedingsmiddel voor hem geschikt is. Deze 14 groepen allergenen moeten verplicht worden vermeld.
De herkomst van voedingsmiddelen herkennen
De herkomst van voedingsmiddelen in de winkel herkennen is niet altijd evident. De vermelding op het etiket is voor enkele producten verplicht.
Wat zijn bioproducten?
De term bio is wettelijk beschermd en mag alleen worden gebruikt voor producten die op een biologisch verantwoorde manier zijn geproduceerd.
Streekproducten: erfgoed beschermd door labels
Traditionele streekproducten zijn producten met een rijke geschiedenis en worden geassocieerd met traditie, vakmanschap, authenticiteit en vooral kwaliteit.