Een optimale voedingstoestand is belangrijk om gezond te blijven. Dat geldt voor jong en oud. Ondervoeding en malnutritie kunnen de gezondheid aantasten en behandeling en herstel bij ziekte bemoeilijken.
Ondervoeding verwijst vooral naar een ondermaatse energie-inname en algemene voedingstekorten. Malnutritie slaat eerder op een slechte voedingstoestand door een eenzijdig of onevenwichtig voedingspatroon. Ondanks een adequate of zelfs overdadige energie-inname is de kans op voedingstekorten dan toch reëel.
Ook hier blijft voorkomen beter dan genezen. In geval van twijfel, doe beroep op een erkende diëtist voor evidence-based voedingsadvies.
Veel gemaakte voedingsfouten
Prik jouw prioritaire werkpunten aan de hand van veelvoorkomende voedingsfouten.
Aandachtspunten voeding bij 50-, 60-, en 70-plussers
Met veroudering gaan lichamelijke en cognitieve functies achteruit en vergroot het risico op ouderdomskwalen. Waarop moet je letten?
Ondervoeding bij ouderen voorkomen
Nutrinews schetst kort de problematiek van ondervoeding en geeft concrete voedingstips om tijdig in te grijpen...
Meer focus op voeding voor minder sarcopenie
Sarcopenie heeft een grote impact op de levenskwaliteit van steeds meer ouderen. Hoe pakken we dit sneller en beter aan qua voeding en beweging?
Voeding bij en na kanker
Voedingsadviezen ter preventie van kanker worden regelmatig en terecht onder de publieke aandacht gebracht. Een aangepaste voeding ondersteunt wel degelijk de behandeling tegen kanker.
Expert aan het woord - Voeding en dysfagie
Dr. ir. G. Vlaemynck over de urgente zoektocht naar manieren om ook voor mensen met slik- en kauwproblemen smakelijke maaltijden te bereiden.
‘Meet the Expert’-sessie - Voeding in de zorg: a piece of cake?
Vlaamse experten wisselen inzichten en goede praktijken uit naar aanleiding van een voedingsonderzoek met het oog op minder fracturen in woonzorgcentra.
Video - Minder botbreuken door minder ondervoeding
Interventiestudie toont aan dat wat extra zuivel geven tegen ondervoeding het aantal breuken en valpartijen bij ouderen vermindert. S. Iuliano geeft meer duiding.
Sluit niet zomaar voedsel uit
De meerwaarde van een diëtist
Diëtisten zijn opgeleid om mensen professioneel te begeleiden met wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies op maat.
Glutenvrij eten bij glutenintolerantie
Wie glutenintolerant is, moet glutenvrij eten. Een glutenvrij dieet is levenslang. Een goede begeleiding is nodig om voedingstekorten te voorkomen.
Misvattingen en trends: niet geschikt voor kinderen
Veganisme, gluten, vet, suiker en melk zijn topics die veel aandacht krijgen in de media...
Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.
Waarop letten als je vegetarisch of veganistisch eet?
Wie vegetarisch of veganistisch eet, moet de voedingsstoffen die vlees, vis, eieren en melkproducten aanbrengen in voldoende mate elders halen.
Laag FODMAP-dieet en prikkelbare darmen: zin en onzin
Ongemakken in de darmen komen vaak voor. Werkt een laag FODMAP-dieet bij prikkelbare darmen? Zin en onzin.
Voortaan eet ik alleen nog rauw voedsel. Veilig of riskant?
Het rawfooddieet bestaat voor 80 tot 100 procent uit voedsel dat niet bewerkt of verhit is. Onderzoek beschrijft enkele voordelen, maar ook nadelen.
Voedingsvezels-FODMaPs controverse
Een vezelrijke voeding is goed voor de volksgezondheid. FODMaPs zijn ook voedingsvezels maar worden door sommigen beter gemeden. Waarom en wanneer?
Expert aan het woord - Rol en expertise van de allergiediëtist
Rond voedselallergieën en -intoleranties leven veel misverstanden. Dat kan de gezondheid schaden. Allergiediëtist Kris Gillis geeft meer duiding.
8 veel voorkomende misvattingen over voedselallergieën en -intoleranties
8 veel voorkomende misvattingen over voedselallergieën en -intoleranties. Wat zijn de feiten? Kris Gillis, allergiediëtist, brengt duidelijkheid.
Ondersteunende materialen voor in de praktijk
INFOGRAFIEK - Voedingsprioriteiten puzzel
Deze puzzel toont de ‘Food Based Dietary Guidelines’ van de Hoge Gezondheidsraad voor gezonde volwassenen vertaald naar ons bord. Elk puzzelstuk telt.
INFOGRAFIEK - Meer plantaardig eten
Meer plantaardig eten betekent starten met een gezonde plantaardige basis en die verder gezond en volwaardig aanvullen. Dat kan op diverse manieren. Ontdek hier hoe.
INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon.
INFOGRAFIEK - Eiwitten in de voeding
Eiwitten zijn nodig voor het lichaam. Wat zijn eiwitten? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waar vinden we ze in de voeding?
INFOGRAFIEK – Calcium in de voeding
Calcium is essentieel voor gezonde botten maar ook voor andere fysiologische functies. Hoeveel calcium hebben we nodig en welke voeding bevat veel calcium?
Gezond eten en genieten na 60 - Tips en tricks voor 60-plussers
Wat is een gezonde voeding voor 60-plussers? De folder plaatst de belangrijkste tips op een rij en bevat lekkere, makkelijke en gezonde recepten.