Duurzame voeding is een complex thema dat veel aspecten omvat waaronder klimaat, milieu, gezondheid, socio-economische vooruitgang, circulaire productie en verbruik. Voor een meer duurzame voeding zijn veranderingen nodig. Diverse actoren moeten de krachten bundelen om te komen tot een doordachte en succesvolle aanpak om voedsel duurzamer te produceren.
Naast de industrie, de energie-, de transport- en de landbouwsector moet ook de consument zijn steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door gezonder te eten en minder voedsel te verspillen.
Duurzaam en voedzaam eten? Meten is weten
We moeten gezonder en duurzamer eten. Wat zijn de streefdoelen en waar staan we vandaag op basis van de resultaten van de voedselconsumptiepeiling, de preventiebarometer en de eiwitmonitor?
Diëtisten informeren zich over gezonder en duurzamer eten
De diëtist is de ultieme gids om gezonder en duurzamer te eten. Op 8 maart 2023 organiseerde de VBVD de studiedag duurzaamheid. NICE noteerde 6 kernboodschappen.
Meer plantaardig eten gezond bekeken
Meer plantaardig eten is goed voor mens en planeet. Maar wat betekent dat nu precies en waarop moeten we letten? Meer plantaardig eten in perspectief gezet.
Meer plantaardig eten: hoe doe je dat?
Meer plantaardig eten, hoe doe je dat eigenlijk? We vertalen deze boodschap met praktische tips. Lees het concrete advies hier.
INFOGRAFIEK - Meer plantaardig eten
Meer plantaardig eten betekent starten met een gezonde plantaardige basis en die verder gezond en volwaardig aanvullen. Dat kan op diverse manieren. Ontdek hier hoe.
Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding
Het eiwitverhaal is een complex verhaal dat niet zomaar te vatten is in een eenvoudig meer-of-minder-advies. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden.
Meer eiwitdiversiteit op tafel
Ontdek een uitgebreid buffet aan informatie en inspiratie om gezond en milieuverantwoord te variëren met diverse eiwitbronnen zonder de volwaardigheid van de voeding uit het oog te verliezen.
De herkomst van voedingsmiddelen herkennen
De herkomst van voedingsmiddelen in de winkel herkennen is niet altijd evident. De vermelding op het etiket is voor enkele producten verplicht.
Recht van bij de boer kopen biedt voordelen
Recht van bij de boer of via korte keten voeding aankopen biedt voordelen voor consument en producent omdat tussenschakels worden beperkt.
De voordelen van seizoensgroenten en -fruit
De voordelen van seizoensgroenten en -fruit in een notendop: meer variatie, lagere prijs, betere kwaliteit én beter voor het milieu.
Wat zijn bioproducten?
De term bio is wettelijk beschermd en mag alleen worden gebruikt voor producten die op een biologisch verantwoorde manier zijn geproduceerd.
Expert aan het woord - Voedselverlies bij Vlaamse huishoudens
Voedselverspilling vermijden is een eenvoudige maar belangrijke stap naar een meer duurzame voeding.
Op weg naar minder voedselverspilling
Feiten en cijfers over voedselverlies en duiding bij de oorzaken en de gevolgen hiervan. Inclusief tool met tips om voedselverspilling tegen te gaan.
INFOGRAFIEK - Op naar minder voedselverlies
Voedselverlies is een wereldwijde problematiek. Wat kan jij doen om minder voedsel weg te gooien?
Expert aan het woord - Geen voeding zonder landbouw
Het ILVO gaat de uitdaging aan om ook in 2050 op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te produceren. J. Relaes geeft meer duiding.
FACTBOOK - De rol van zuivel binnen een gezond en duurzaam voedingspatroon
Interessante cijfers en onderzoeken over de inspanningen van de zuivelsector inzake duurzaamheid inclusief interviews met experten uit verschillende vakgebieden.
Meer biodiversiteit op ons bord
Variatie op ons bord is belangrijk. Dit advies moet in de toekomst mogelijk verder worden uitgebreid met meer focus op meer diversiteit in soorten binnen voedselgroepen.