Duurzamer eten

Duurzame voeding is een complex thema dat veel aspecten omvat waaronder klimaat, milieu, gezondheid, socio-economische vooruitgang, circulaire productie en verbruik. Voor een meer duurzame voeding zijn veranderingen nodig. Diverse actoren moeten de krachten bundelen om te komen tot een doordachte en succesvolle aanpak om voedsel duurzamer te produceren.

Naast de industrie, de energie-, de transport- en de landbouwsector moet ook de consument zijn steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door gezonder te eten en minder voedsel te verspillen.

Duurzaam en voedzaam eten? Meten is weten

We moeten gezonder en duurzamer eten. Wat zijn de streefdoelen en waar staan we vandaag op basis van de resultaten van de voedselconsumptiepeiling, de preventiebarometer en de eiwitmonitor?

Symposium
Nieuwsbericht

Diëtisten informeren zich over gezonder en duurzamer eten

De diëtist is de ultieme gids om gezonder en duurzamer te eten. Op 8 maart 2023 organiseerde de VBVD de studiedag duurzaamheid. NICE noteerde 6 kernboodschappen.

Meer plantaardig eten gezond bekeken
Nutrinews

Meer plantaardig eten gezond bekeken

Meer plantaardig eten is goed voor mens en planeet. Maar wat betekent dat nu precies en waarop moeten we letten? Meer plantaardig eten in perspectief gezet.

Meer plantaardig eten: hoe doe je dat?

Meer plantaardig eten, hoe doe je dat eigenlijk? We vertalen deze boodschap met praktische tips. Lees het concrete advies hier.

INFOGRAFIEK - Meer plantaardig eten in perspectief
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Meer plantaardig eten

Meer plantaardig eten betekent starten met een gezonde plantaardige basis en die verder gezond en volwaardig aanvullen. Dat kan op diverse manieren. Ontdek hier hoe.

Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding
Nutrinews

Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding

Het eiwitverhaal is een complex verhaal dat niet zomaar te vatten is in een eenvoudig meer-of-minder-advies. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden.

Meer eiwitdiversiteit op tafel
Nutrinews

Meer eiwitdiversiteit op tafel

Ontdek een uitgebreid buffet aan informatie en inspiratie om gezond en milieuverantwoord te variëren met diverse eiwitbronnen zonder de volwaardigheid van de voeding uit het oog te verliezen.  

De herkomst van voedingsmiddelen herkennen

De herkomst van voedingsmiddelen in de winkel herkennen is niet altijd evident. De vermelding op het etiket is voor enkele producten verplicht.

Korte keten - Recht van bij de boer
Duurzamer eten

Recht van bij de boer kopen biedt voordelen

Recht van bij de boer of via korte keten voeding aankopen biedt voordelen voor consument en producent omdat tussenschakels worden beperkt.

De voordelen van seizoensgroenten en -fruit

De voordelen van seizoensgroenten en -fruit in een notendop:  meer variatie, lagere prijs, betere kwaliteit én beter voor het milieu.

Wat zijn bioproducten?

De term bio is wettelijk beschermd en mag alleen worden gebruikt voor producten die op een biologisch verantwoorde manier zijn geproduceerd.

Expert aan het woord P. Criel
Nutrinews

Expert aan het woord - Voedselverlies bij Vlaamse huishoudens

Voedselverspilling vermijden is een eenvoudige maar belangrijke stap naar een meer duurzame voeding.

Op weg naar minder voedselverspilling
Nutrinews

Op weg naar minder voedselverspilling

Feiten en cijfers over voedselverlies en duiding bij de oorzaken en de gevolgen hiervan. Inclusief tool met tips om voedselverspilling tegen te gaan.

INFOGRAFIEK - Op naar minder voedselverlies
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Op naar minder voedselverlies

Voedselverlies is een wereldwijde problematiek. Wat kan jij doen om minder voedsel weg te gooien?

Expert aan het woord Joris Relaes
Nutrinews

Expert aan het woord - Geen voeding zonder landbouw

Het ILVO gaat de uitdaging aan om ook in 2050 op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te produceren. J. Relaes geeft meer duiding.

FACTBOOK - De rol van zuivel binnen een gezond en duurzaam voedingspatroon

Interessante cijfers en onderzoeken over de inspanningen van de zuivelsector inzake duurzaamheid inclusief interviews met experten uit verschillende vakgebieden.

Meer diversiteit op ons bord
Nutrinews

Meer biodiversiteit op ons bord

Variatie op ons bord is belangrijk. Dit advies moet in de toekomst mogelijk verder worden uitgebreid met meer focus op meer diversiteit in soorten binnen voedselgroepen.