Wie informatie zoekt over het effect van de voeding op de gezondheid, vindt veel informatie. Er zijn ook veel tegenstrijdige bevindingen. Zelfs in wetenschappelijke tijdschriften. Is dat normaal? Wie thuis is in wetenschappelijk onderzoek verbaast zich hier niet over. Voedingswetenschappers kennen de complexe relatie tussen voeding en gezondheid en weten waarop te letten als ze onderzoeksresultaten lezen en interpreteren.
Soorten voedingsonderzoek
Er zijn verschillende soorten voedingsonderzoek. Ze zijn stuk voor stuk interessant maar hun bijdrage tot de bewijslast varieert.
Voedingsonderzoek lezen en begrijpen
Een wetenschappelijk artikel is opgebouwd volgens een vast stramien. Inzicht in de opbouw ervan maakt het lezen een stuk lichter. Daarnaast is ook een basiskennis statistiek nodig. Hier alvast enkele basisprincipes.
Voedingsonderzoek correct interpreteren
Veel variabelen spelen mee in voedingsonderzoek. Vandaar de veel gehoorde afsluiter “meer onderzoek is nodig”. Lees hier meer over correct interpreteren van voedingsonderzoek.
Op zoek naar de waarheid
Dit artikel biedt een aantal vuistregels die toelaten om de betrouwbaarheid, de rechtvaardiging of de geloofwaardigheid van gezondheidsgerelateerd advies in te schatten.
Communicatie over voedingswetenschap
Gediplomeerde voedings- en gezondheidsvoorlichters hebben de verantwoordelijkheid om wetenschappelijk accurate informatie te geven en die juist te kaderen. Ook journalisten, bloggers en anderen die communiceren over voeding moeten weten wat ze lezen, zeggen en schrijven. Een verhaal mag goed klinken, het moet ook juist klinken. De moderne knip-en-plakaanpak zonder verdere duiding en kadering van onderzoeksresultaten is een ideale kweekvijver voor tegenstrijdige verhalen en adviezen.
Waarschuwingssignalen misleidende voedingsinformatie
Deze kapstokken helpen je op weg om de correctheid en geloofwaardigheid van voedingsinformatie te analyseren.
Hoe betrouwbaar is het internet als bron van voedingsinformatie?
Tips om je op weg te helpen naar het raadplegen van correcte en betrouwbare berichtgeving op internet.
Wetenschapscommunicatie: weet wat je leest, schrijft, zegt
Onnauwkeurige of ongenuanceerde berichtgevingen kunnen verwarring scheppen. Hoe breng ik een goed verhaal correct?
Sociale media gewikt en gewogen
Wat zijn de voor- en de nadelen van sociale media als kanaal voor een effectieve en efficiënte verspreiding van voedingsinformatie?
Vlaamse wetenschappers waarschuwen voor corona-indigestie
Volgens Vlaamse wetenschappers is en blijft een gezond voedingspatroon de beste bijdrage voor een gezond immuunsysteem. Zo onderscheid je fabels van feiten.
Evidence-based handelen
Een goede zorgverlening vereist de toepassing van het beste wetenschappelijke bewijs van het moment voor elke patiënt. Dat vertaalt zich in evidence-based practice (EBP). Dat geldt ook voor diëtisten, de best geplaatste zorgverleners inzake voeding. De laatste jaren wordt hieraan steeds meer belang gehecht en worden er diverse initiatieven opgezet om ook de EBP diëtetiek te versterken.
Evidence-based handelen diëtetiek
De laatste jaren wordt steeds meer belang gehecht aan evidence-based handelen, ook voor diëtisten. Er worden diverse initiatieven opgezet om dit te bevorderen.
INFOGRAFIEK - Evidence-based handelen in 5 stappen
Evidence-based handelen in de zorg omvat een systematische aanpak in 5 stappen. Evidentie zoeken gebeurt op basis van de kennispiramide.
INFOGRAFIEK - Wetenschappelijke bewijskracht
Het ene voedingsonderzoek is het andere niet. Bekijk de hiërarchie in bewijskracht van verschillende soorten onderzoek in de infografiek.