Verifieer de informatiebron
Voedingsaanbevelingen zijn voortdurend in ontwikkeling omdat er steeds nieuwe inzichten ontstaan uit voedingsonderzoek. Dit kan ervoor zorgen dat huidige aanbevelingen herzien of aangepast moeten worden. Pas wanneer bevindingen herhaaldelijk in onafhankelijke en kwalitatieve onderzoeken vergelijkbare resultaten geven, kan er een consensus over deze bevinding bereikt worden. Ze vormen de basis voor officiële voedingsrichtlijnen. Deze worden opgesteld door een comité van onafhankelijke en gespecialiseerde voedingsexperten. Zo werden de Belgische voedingsaanbevelingen opgesteld door de Hoge Gezondheidsraad en vormen een advies voor voedingsdeskundigen en andere gezondheidsprofessionals. De algemene voedingsaanbevelingen volgen misschien niet de nieuwste trends, maar het zijn wel de meest betrouwbare adviezen die op dit moment beschikbaar zijn.
Enkele betrouwbare instanties:
- World Health Organisation (WHO)
- European Food Safety Authority (EFSA)
- Hoge Gezondheidsraad België (HGR)
- Vlaams Instituut Gezond Leven
- Vlaamse Beroepsvereniging voor Diëtisten (VBVD)
- Voedingscentrum Nederland
Probeer een onderscheid te maken tussen zelfverklaarde gezondheidsgoeroes en professionele experts.
De drijfveer van commerciële instellingen en organisaties kan vaak uitmonden in eenzijdige informatie. Deze info is niet noodzakelijk verkeerd maar blijf kritisch.
Let op de publicatiedatum
Oud nieuws is geen nieuws. Binnen de wereld van voeding en gezondheid worden gegevens regelmatig herzien en waar nodig geactualiseerd. Erkende gezondheidsorganisaties volgen de wetenschappelijke evolutie op de voet en houden hiermee ook rekening in hun adviezen aan de consument. Ga dus steeds na of de publicatiedatum van een onderzoek of berichtgeving niet verouderd is.
Dubbelcheck
Raadpleeg verschillende bronnen om na te gaan of de verkregen informatie consequent is.
Vraag eventueel na bij verschillende gezondheidsprofessionals of je huisarts of de ontvangen informatie correct is. Hij of zij kan dit bovendien verder afstemmen op jouw individuele behoefte.
Sociale media
Via sociale media zoals Facebook, Twitter en blogposts wordt heel wat informatie omtrent voeding en gezondheid verspreid. Kijk ook hier steeds de bron na om te verifiëren of de informatie voldoende wetenschappelijk is onderbouwd. Meningen of persoonlijke ervaringen volstaan niet als wetenschappelijk bewijs.
Gerelateerde artikels
Sociale media gewikt en gewogen
Wat zijn de voor- en de nadelen van sociale media als kanaal voor een effectieve en efficiënte verspreiding van voedingsinformatie?
Waarschuwingssignalen misleidende voedingsinformatie
Deze kapstokken helpen je op weg om de correctheid en geloofwaardigheid van voedingsinformatie te analyseren.
Voedingswetenschap en -communicatie
Onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid is complex. Waarop moet je letten bij het lezen, interpreteren en communiceren van voedingswetenschap?