leestijd

Hoe betrouwbaar is het internet als bron van voedingsinformatie?

Tips om je op weg te helpen naar het raadplegen van correcte en betrouwbare berichtgeving op internet.

Hoe betrouwbaar is het internet als bron van voedingsinformatie?

Verifieer de informatiebron

Voedingsaanbevelingen zijn voortdurend in ontwikkeling omdat er steeds nieuwe inzichten ontstaan uit voedingsonderzoek. Dit kan ervoor zorgen dat huidige aanbevelingen herzien of aangepast moeten worden. Pas wanneer bevindingen herhaaldelijk in onafhankelijke en kwalitatieve onderzoeken vergelijkbare resultaten geven, kan er een consensus over deze bevinding bereikt worden. Ze vormen de basis voor officiële voedingsrichtlijnen. Deze worden opgesteld door een comité van onafhankelijke en gespecialiseerde voedingsexperten. Zo werden de Belgische voedingsaanbevelingen opgesteld door de Hoge Gezondheidsraad en vormen een advies voor voedingsdeskundigen en andere gezondheidsprofessionals. De algemene voedingsaanbevelingen volgen misschien niet de nieuwste trends, maar het zijn wel de meest betrouwbare adviezen die op dit moment beschikbaar zijn.

Enkele betrouwbare instanties:

Probeer een onderscheid te maken tussen zelfverklaarde gezondheidsgoeroes en professionele experts.
De drijfveer van commerciële instellingen en organisaties kan vaak uitmonden in eenzijdige informatie. Deze info is niet noodzakelijk verkeerd maar blijf kritisch.

Let op de publicatiedatum

Oud nieuws is geen nieuws. Binnen de wereld van voeding en gezondheid worden gegevens regelmatig herzien en waar nodig geactualiseerd. Erkende gezondheidsorganisaties volgen de wetenschappelijke evolutie op de voet en houden hiermee ook rekening in hun adviezen aan de consument. Ga dus steeds na of de publicatiedatum van een onderzoek of berichtgeving niet verouderd is.

Dubbelcheck

Raadpleeg verschillende bronnen om na te gaan of de verkregen informatie consequent is.
Vraag eventueel na bij verschillende gezondheidsprofessionals of je huisarts of de ontvangen informatie correct is. Hij of zij kan dit bovendien verder afstemmen op jouw individuele behoefte.

Sociale media

Via sociale media zoals Facebook, Twitter en blogposts wordt heel wat informatie omtrent voeding en gezondheid verspreid. Kijk ook hier steeds de bron na om te verifiëren of de informatie voldoende wetenschappelijk is onderbouwd. Meningen of persoonlijke ervaringen volstaan niet als wetenschappelijk bewijs.

Gerelateerde artikels

Sociale media
Nutrinews

Sociale media gewikt en gewogen

Wat zijn de voor- en de nadelen van sociale media als kanaal voor een effectieve en efficiënte verspreiding van voedingsinformatie?

Waarschuwingssignalen misleidende voedingsinformatie
Voedingswetenschap

Waarschuwingssignalen misleidende voedingsinformatie

Deze kapstokken helpen je op weg om de correctheid en geloofwaardigheid van voedingsinformatie te analyseren.

Voedingsonderzoek lezen en interpreteren
Dossier

Voedingswetenschap en -communicatie

Onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid is complex. Waarop moet je letten bij het lezen, interpreteren en communiceren van voedingswetenschap?

OP DEZE PAGINA