Expert aan het woord

In dit dossier geven we het woord aan experts binnen de thema's voeding en gezondheid. Wat onderzoekt hij of zij? Waarom verdient een bepaald onderwerp bijzondere aandacht? Hoe kijken zij naar bepaalde topics vanuit hun expertisegebied? We laten de experten hier aan het woord.

Kris Gillis_Allergiedietist
Expert aan het woord

Expert aan het woord - Rol en expertise van de allergiediëtist

Rond voedselallergieën en -intoleranties leven veel misverstanden. Dat kan de gezondheid schaden. Allergiediëtist Kris Gillis geeft meer duiding.

Kris Michiels
Nutrinews

Expert aan het woord – Consumentenonderzoek voor meer impact

Wie acties opzet moet inzicht verwerven in wat de doelgroep denkt, zegt en doet. Kris Michiels, marketingexpert bij VLAM, licht enkele cases toe.

Stefanie Vandevijvere kort
Nutrinews

Expert aan het woord – Gezonde voedselomgeving voor minder overgewicht

Dr. ir. S. Vandevijvere vertelt hoe Sciensano de voedselomgeving in kaart brengt. Een ongezonde voedselomgeving verhoogt het risico op overgewicht.

Expert aan het woord_Ragnar Van Acker
Nutrinews

Expert aan het woord – Bewegingsdriehoek

De bewegingsdriehoek geeft weer hoe je bewegen, zitten en staan gezond afwisselt. Dr. R. Van Acker van Gezond Leven geeft meer duiding bij de ontwikkeling en het gebruik ervan. 

Expert aan het woord – Naar een Vlaamse voedselstrategie
Nutrinews

Expert aan het woord – Naar een Vlaamse voedselstrategie

P. De Clercq van het Departement Landbouw en Visserij over het traject van de Vlaamse voedselstrategie om het voedselsysteem in Vlaanderen verder te verduurzamen. 

Prof. Dr. Apr. S. De Saeger en M. De Boevre
Nutrinews

Experten aan het woord - Voedingsinfo in de apotheek

Prof. Apr. S. De Saeger en M. De Boevre over onderzoek naar hoe apothekers – belangrijke vertrouwenspersonen voor patiënten -  in België omgaan met voedingsvragen en hoe dat beter kan.

Marleen de Pover
Nutrinews

Expert aan het woord - Over diabeteseducatoren

M. De Pover, verpleegkundige en zelf ook diabeteseducator, over de meerwaarde van diabeteseducatoren in meer maatgerichte diabeteszorg voor meer therapietrouw.

Expert aan het woord - Jolien Jonckheere
Nutrinews

Expert aan het woord - Gezond eten voor jezelf en de planeet

De voedingsaanbevelingen van de voedingsdriehoek zijn gezond en milieuverantwoord. J. Jonckheere van Gezond Leven geeft meer duiding bij hoe ze tot stand zijn gekomen.

Carine Seeuws
Nutrinews

Expert aan het woord - 30 jaar Belgische voedingsmiddelentabel

C. Seeuws, Business Unit Manager van Nubel vzw, blikt terug naar de start van Nubel vzw en geeft een inkijk in wat Nubel vandaag en morgen brengt.

Carmen Landuyt
Nutrinews

Expert aan het woord - Bio in een agro-ecologisch voedselsysteem

De interesse voor bioproducten en het bio-onderzoek neemt toe. Wat zijn de principes van de biologische landbouw. Ir. C. Landuyt is expert ter zake.

Charlotte De Backer
Nutrinews

Expert aan het woord - Meer van elkaar leren

Er is veel verwarring en polarisatie rond voeding. Prof. Charlotte De Backer onderzoekt hoe communiceren over voeding anders en beter kan.

Devlieghere & De Meulenaer
Nutrinews

Experten aan het woord - 'Clean label' of schone schijn

De professoren Frank Devlieghere en Bruno De Meulenaer nemen de term ‘clean label’ kritisch onder de loep en waarschuwen voor zorgelijke tendenzen.

Interview 4 diëtisten over etnisch divers Vlaanderen
Interview

Voedingsadvies in een etnisch divers Vlaanderen

Waarmee moet je rekening houden bij voedingsadvies aan cliënten met een migratieachtergrond? Wij vroegen het aan vier diëtisten met veel ervaring ter zake.

Expert aan het woord Gerda Feunekes
Nutrinews

Expert aan het woord - Samenwerken voor een gezonder Europa

NICE maakt deel uit van de ‘European Public Health Nutrition Alliance’. EPHNA zet zich in voor een gezonder Europa. Gerda Feunekes vertelt meer.

Expert aan het woord Joris Relaes
Nutrinews

Expert aan het woord - Geen voeding zonder landbouw

Het ILVO gaat de uitdaging aan om ook in 2050 op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te produceren. J. Relaes geeft meer duiding.

Expert aan het woord Laurien Van Heupen
Nutrinews

Expert aan het woord - Minder antibiotica voor mens én dier

Antibioticaresistentie is een bedreiging voor de gezondheid. L. Van Heupen van AB Register vzw licht toe hoe de dierlijke sector hiertegen maatregelen neemt.

Expert aan het woord An Vandeputte
Nutrinews

Expert aan het woord - Gezondheid boven gewicht

A. Vandeputte van het kenniscentrum Eetexpert.be waarschuwt dat te veel focussen op gewichtsverlies onbedoelde effecten kan hebben.

Expert aan het woord G. Vlaemynck
Nutrinews

Expert aan het woord - Voeding en dysfagie

Dr. ir. G. Vlaemynck over de urgente zoektocht naar manieren om ook voor mensen met slik- en kauwproblemen smakelijke maaltijden te bereiden.

Expert aan het woord R. Van Giel
Nutrinews

Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match

De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren zeker wordt versterkt.

Expert aan het woord Tim Smits
Nutrinews

Expert aan het woord - Eten zien, doet eten

Voedselmarketing kan een rol spelen in voedselvoorkeuren en -consumptie, in het bijzonder ook bij kinderen...

Expert aan het woord A. Van Kerckhove
Nutrinews

Expert aan het woord - Gezonder kiezen door nudging

Nudging’ betekent letterlijk: een duwtje geven. Het is een techniek om mensen te stimuleren om betere of gezondere keuzes...

Expert aan het woord P. Criel
Nutrinews

Expert aan het woord - Voedselverlies bij Vlaamse huishoudens

Voedselverspilling vermijden is een eenvoudige maar belangrijke stap naar een meer duurzame voeding.

Expert aan het woord C. Matthys
Nutrinews

Expert aan het woord - Nieuw basisboek over voeding

Het nieuwe Handboek voeding heeft niet als doel om de zoveelste nieuwe hype te verkondigen of te ontkrachten..

Expert aan het woord L. Annemans
Nutrinews

Expert aan het woord - Gezondheidspromotie met een nieuw elan

Op 17 december 2016 vond de Gezondheidsconferentie Preventie plaats. Het startpunt van gezondheidspromotie met een nieuw elan...

Expert aan het woord Loes Neven
Nutrinews

Expert aan het woord - Vullen of voeden?

Steeds vaker is er in onderzoek aandacht voor een meer holistische visie, die gezonde voeding bekijkt op het niveau van voedingsmiddelen en -patronen...

Expert aan het woord Leentje Vervoort
Nutrinews

Expert aan het woord- Gezond eten als beloning

Kinderen en jongeren worden voortdurend blootgesteld aan voedselverleidingen waaraan het moeilijk weerstaan is. Sommigen kunnen hier beter mee omgaan dan anderen.