Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet. Je mag voedingsmiddelen ook alleen opnieuw invriezen wanneer zij door en door werden verhit. Is dit niet het geval? Gooi de restjes dan weg.
Vlees en vis ontdooien
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest. Vochtverlies betekent ook verlies aan voedingsstoffen, smaak en kwaliteit. Hou rekening met de volgende aandachtspunten:
- een praktisch nadeel van het ontdooien in de koelkast is dat het langzaam gaat. Leg het vlees of de vis daarom al de avond voordien in de koelkast;
- kleinere stukken vlees kunnen worden ontdooid in de magnetron. Grote stukken vlees zijn minder handig te ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant dan gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is;
- leg bevroren vlees of vis altijd op een bord of in een bakje om te voorkomen dat het vocht in de koelkast of de magnetron lekt en zo mogelijk andere voedingsmiddelen besmet;
- dek het geheel af zodat het vlees of de vis zelf ook niet kan worden besmet vanuit de omgeving;
- spoel na het ontdooien het vocht van het bord af met heet water en spoel ook de gootsteen na;
- verhit vlees en vis door en door (tot 75°C in de kern) om bederfbevorderende micro-organismen en enzymen effectief uit te schakelen en te inactiveren.
Groenten ontdooien
Ingevroren groenten worden best direct gekookt, zonder ze eerst te laten ontdooien.
Brood ontdooien
Elke dag vers brood? Vries het brood direct na de aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.
Ontdooide producten nooit opnieuw invriezen
Twee maal invriezen betekent ook twee maal ontdooien en opwarmen. Tijdens dit proces zal het aantal bacteriën uiteindelijk zeer sterk zijn toegenomen met alle extra risico’s op een voedselvergiftiging van dien. Daarnaast verliest een product bij ontdooien vocht waardoor het indroogt. Bij een tweede keer ontdooien gebeurt dit nogmaals wat de kwaliteit zeker niet ten goede komt.
Dit fenomeen kan zich ook enigszins voordoen wanneer we nonchalant diepgevroren producten inkopen. Bij de aankoop van diepgevroren producten wordt de koeling van het product onderbroken zodra het product uit het schap wordt gehaald. Naarmate het product langer ongekoeld is, zal de temperatuur ervan meer toenemen. Deze temperatuurstoename stelt micro-organismen in staat om verder uit te groeien waardoor de kans op infectieuze hoeveelheden toeneemt. Als diepgevroren producten worden opgewarmd, komt er bovendien vocht of drip vrij. Om te vermijden dat aangekochte diepvriesproducten ontdooid zijn vooraleer thuis te komen, moeten ze als laatste uit het schap worden gehaald. Een eenvoudige manier om de temperatuurstijging te beperken, is altijd een koeltas gebruiken. Na aankoop moeten diepvriesproducten zo snel mogelijk in de diepvries worden gelegd.
- H. Mc Gee. Over eten & koken. Wetenschap en overlevering in de keuken. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam. Derde druk 2001. ISBN 90 351 18197.
- Voedingscentrum. Veilig eten. Beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/veilig-eten-voedselinfectie-voorkomen/veilig-bewaren.aspx. Geraadpleegd op 23 april 2020.
- FAVV. Dagelijks leven > bewaring > wist je dat je ontdooide voedingsmiddelen beter niet opnieuw invriest? Beschikbaar via http://www.favv.be/dagelijksleven/bewaringlevensmiddelen/opnieuwinvriest/. Geraadpleegd op 23 april 2020.
Lees meer
Hygiënisch en veilig eten
Gezonde voeding moet ook veilig zijn en mag geen risico inhouden voor de gezondheid. Zowel de overheid als de consument dragen bij tot veilig voedsel.
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid betreft de microbiologische kwaliteit, controle op de aanwezigheid van contaminanten en allergenen en op het gebruik van additieven.
Hoe voedsel correct invriezen
Door producten in te vriezen, wordt de groei van micro-organismen verhinderd en de enzymatische activiteit vertraagd.