Voor huisartsen

Huisartsen worden steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van ongezonde eet- en leefgewoonten. Zij zijn de medische experten bij uitstek maar zijn ook vaak het eerste (para)medische contact om problemen rond voeding in beeld te brengen en bespreekbaar te maken. Om patiënten correct en efficiënt te informeren en te sensibiliseren rond gezonde voeding en eetgewoonten ter preventie van chronische aandoeningen, is het belangrijk dat huisartsen op de hoogte zijn van de huidige inzichten rond voeding en gezondheid.

Hier vindt u als huisarts divers informatie- en sensibilisatiemateriaal dat van pas kan komen binnen de huisartsenpraktijk. Het materiaal omvat een mix van theorie en praktijk: wetenschappelijk onderbouwde voedingsinformatie, op maat van professionals, aangevuld door heldere en praktische voedingsinfo, op maat van de patiënt.

Wetenschappelijk onderbouwde voedingsinformatie

Blijf op de hoogte van recente inzichten rond voeding en gezondheid met onze wetenschappelijk onderbouwde dossiers en artikels, interviews met experten en het voedingsmagazine Nutrinews, dat onder toezicht staat van een wetenschappelijke adviesraad.

Voedingsmagazine Nutrinews

Nutrinews

Actuele, relevante en praktische voedingsinformatie onder toezicht van een wetenschappelijke adviesraad.

Kalium in de voeding
Nutrinews

Kalium in de voeding

Kalium in de voeding wint aan belangstelling, onder meer in de strijd tegen beroerte, hypertensie, nierstenen en de botgezondheid.

Meer focus op voeding voor minder sarcopenie
Nutrinews

Meer focus op voeding voor minder sarcopenie

Sarcopenie heeft een grote impact op de levenskwaliteit van steeds meer ouderen. Hoe pakken we dit sneller en beter aan qua voeding en beweging?

Cardiovasculaire preventie
Nutrinews

Cardiovasculaire preventie: voedingsrichtlijnen

Gezond eten is een belangrijk hulpmiddel tegen hart- en vaatziekten. Ontdek de actuele voedingsrichtlijnen gebaseerd op de principes van evidence-based practice. 

Wetenschappelijke dossiers en artikels

DOSSIER Voeding en corona
Dossier

Voeding en corona

We blijven in tijden van COVID-19 online inzetten op correcte, heldere en praktische informatie om gezond te eten.

Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?

Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.

Wetenschapscommunicatie: weet wat je leest, schrijft, zegt
Nutrinews

Wetenschapscommunicatie: weet wat je leest, schrijft, zegt

Onnauwkeurige of ongenuanceerde berichtgevingen kunnen verwarring scheppen. Hoe breng ik een goed verhaal correct?

Vitamine D, een wondermiddel?

Zonlicht is onze belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D zit ook in onze voeding, hetzij in veel mindere mate. Waar is vitamine D goed voor?

Interviews met experten

Expert aan het woord R. Van Giel
Nutrinews

Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match

De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren zeker wordt versterkt.

Expert aan het woord G. Vlaemynck
Nutrinews

Expert aan het woord - Voeding en dysfagie

Dr. ir. G. Vlaemynck over de urgente zoektocht naar manieren om ook voor mensen met slik- en kauwproblemen smakelijke maaltijden te bereiden.

Voedingsadvies bij ziekte en intolerantie

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten behoren tot de top 3 van voornaamste doodsoorzaken. Gezond eten is belangrijk om hart- en vaatziekten te verminderen.

Diabetes

Diabetes is een groeiend gezondheidsprobleem. De behandeling beoogt een goed geregelde glycemie en de preventie van complicaties op lange termijn.

Voedselallergie en -intolerantie

Een voedselallergie is maar één vorm van voedselovergevoeligheid. Andere vormen zijn pseudo-allergieën en voedselintoleranties. Ontdek de verschillen hier.

Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas hangen nauw samen met ongezonde eetgewoonten en weinig beweging. Lees meer over de preventie en aanpak van overgewicht.

Praktische materialen

Met hapklare tips en tricks online en in onze folders, brochures, tools en receptfiches vertalen we de voedingswetenschap naar de praktijk, op maat van de patiënt. Om mee te geven of voor in de wachtkamer.

Alle brochures kan u hier gratis bestellen.

Brochures

Gezond gebeten voor Kiddies
Gratis Materiaal

Gezond gebeten voor Kiddies

Weetjesboek met tips en recepten voor ouders, grootouders en opvoeders om kleuters gezond te leren eten.

Botvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde botten
Gratis Materiaal

Botvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde botten

Stevig in je botten zitten is minstens even belangrijk als je goed voelen in je vel. Enkele eenvoudige eet- en leefregels volstaan om goed voor je botten te zorgen.

Hartvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde hart- en bloedvaten
Gratis Materiaal

Hartvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde hart- en bloedvaten

Staat je bloeddruk te hoog of heb je te veel cholesterol? Aangepaste eetgewoonten kunnen de risicofactoren op hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden.

Gezonder eten stap voor stap - Tips en tricks om vol te houden
Gratis Materiaal

Gezonder eten stap voor stap - Tips en tricks om vol te houden

Gezond eten kan ertoe bijdragen dat je langer fit en gezond blijft. Maar niemand is perfect. Ingebakken eetgewoonten verander je niet van de ene dag op de andere.

Toolboxen 'Gezond gebeten'

Factsheet kleuters
TOOLBOX

TOOLBOX - Gezond gebeten voor kleuters

Informatie- en sensibilisatiemateriaal rond gezonde voeding en eetgewoontes bij kleuters.

Factsheet lagereschoolkinderen
TOOLBOX

TOOLBOX - Gezond gebeten voor lagereschoolkinderen

Informatie- en sensibilisatiemateriaal over gezonde voeding en eetgewoontes bij lagereschoolkinderen.

Factsheet jongeren
TOOLBOX

TOOLBOX - Gezond gebeten voor jongeren

Informatie- en sensibilisatiemateriaal over gezonde voeding en eetgewoontes bij jongeren.

Tools en infografieken

Infografiek - Eiwitten in de voeding
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Eiwitten in de voeding

Eiwitten zijn nodig voor het lichaam. Wat zijn eiwitten? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waar vinden we ze in de voeding?

INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon.

TOOL - Gezond eten voor en na de menopauze
Gratis Materiaal

TOOL - Gezond eten voor en na de menopauze

Ontdek de tips & tricks voor na de menopauze voor een gezond gewicht, gezonde botten en een gezond hart. 

TOOL - Voeding en zwangerschap
Gratis Materiaal

TOOL - Voeding en zwangerschap

Eet gezond en gevarieerd, vermijd alcohol en wees op je hoede voor voedselinfecties. Waar moeten zwangere vrouwen op letten, waarom en waarvoor kiezen ze best?

Multidisciplinair samenwerken

Multidisciplinaire samenwerking
Nutrinews

Multidisciplinaire samenwerking

Lees meer over de specifieke rol en taken van de diëtist in een multidisciplinair zorgteam.

Expert aan het woord R. Van Giel
Nutrinews

Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match

De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren zeker wordt versterkt.

Marleen de Pover
Nutrinews

Expert aan het woord - Over diabeteseducatoren

M. De Pover, verpleegkundige en zelf ook diabeteseducator, over de meerwaarde van diabeteseducatoren in meer maatgerichte diabeteszorg voor meer therapietrouw.

Charlotte De Backer
Nutrinews

Expert aan het woord - Meer van elkaar leren

Er is veel verwarring en polarisatie rond voeding. Prof. Charlotte De Backer onderzoekt hoe communiceren over voeding anders en beter kan.