Huisartsen worden steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van ongezonde eet- en leefgewoonten. Zij zijn de medische experten bij uitstek maar zijn ook vaak het eerste (para)medische contact om problemen rond voeding in beeld te brengen en bespreekbaar te maken. Om patiënten correct en efficiënt te informeren en te sensibiliseren rond gezonde voeding en eetgewoonten ter preventie van chronische aandoeningen, is het belangrijk dat huisartsen op de hoogte zijn van de huidige inzichten rond voeding en gezondheid.
Hier vindt u als huisarts divers informatie- en sensibilisatiemateriaal dat van pas kan komen binnen de huisartsenpraktijk. Het materiaal omvat een mix van theorie en praktijk: wetenschappelijk onderbouwde voedingsinformatie, op maat van professionals, aangevuld door heldere en praktische voedingsinfo, op maat van de patiënt.
Wetenschappelijk onderbouwde voedingsinformatie
Blijf op de hoogte van recente inzichten rond voeding en gezondheid met onze wetenschappelijk onderbouwde dossiers en artikels, interviews met experten en het voedingsmagazine Nutrinews, dat onder toezicht staat van een wetenschappelijke adviesraad.
Voedingsmagazine Nutrinews
Nutrinews
Actuele, relevante en praktische voedingsinformatie onder toezicht van een wetenschappelijke adviesraad.
Kalium in de voeding
Kalium in de voeding wint aan belangstelling, onder meer in de strijd tegen beroerte, hypertensie, nierstenen en de botgezondheid.
Meer focus op voeding voor minder sarcopenie
Sarcopenie heeft een grote impact op de levenskwaliteit van steeds meer ouderen. Hoe pakken we dit sneller en beter aan qua voeding en beweging?
Cardiovasculaire preventie: voedingsrichtlijnen
Gezond eten is een belangrijk hulpmiddel tegen hart- en vaatziekten. Ontdek de actuele voedingsrichtlijnen gebaseerd op de principes van evidence-based practice.
Wetenschappelijke dossiers en artikels
Voeding en corona
We blijven in tijden van COVID-19 online inzetten op correcte, heldere en praktische informatie om gezond te eten.
Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.
Wetenschapscommunicatie: weet wat je leest, schrijft, zegt
Onnauwkeurige of ongenuanceerde berichtgevingen kunnen verwarring scheppen. Hoe breng ik een goed verhaal correct?
Vitamine D, een wondermiddel?
Zonlicht is onze belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D zit ook in onze voeding, hetzij in veel mindere mate. Waar is vitamine D goed voor?
Interviews met experten
Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match
De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren zeker wordt versterkt.
Expert aan het woord - Voeding en dysfagie
Dr. ir. G. Vlaemynck over de urgente zoektocht naar manieren om ook voor mensen met slik- en kauwproblemen smakelijke maaltijden te bereiden.
Voedingsadvies bij ziekte en intolerantie
Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten behoren tot de top 3 van voornaamste doodsoorzaken. Gezond eten is belangrijk om hart- en vaatziekten te verminderen.
Voedselallergie en -intolerantie
Een voedselallergie is maar één vorm van voedselovergevoeligheid. Andere vormen zijn pseudo-allergieën en voedselintoleranties. Ontdek de verschillen hier.
Overgewicht en obesitas
Overgewicht en obesitas hangen nauw samen met ongezonde eetgewoonten en weinig beweging. Lees meer over de preventie en aanpak van overgewicht.
Praktische materialen
Met hapklare tips en tricks online en in onze folders, brochures, tools en receptfiches vertalen we de voedingswetenschap naar de praktijk, op maat van de patiënt. Om mee te geven of voor in de wachtkamer.
Brochures
Gezond gebeten voor Kiddies
Weetjesboek met tips en recepten voor ouders, grootouders en opvoeders om kleuters gezond te leren eten.
Botvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde botten
Stevig in je botten zitten is minstens even belangrijk als je goed voelen in je vel. Enkele eenvoudige eet- en leefregels volstaan om goed voor je botten te zorgen.
Hartvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde hart- en bloedvaten
Staat je bloeddruk te hoog of heb je te veel cholesterol? Aangepaste eetgewoonten kunnen de risicofactoren op hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden.
Gezonder eten stap voor stap - Tips en tricks om vol te houden
Gezond eten kan ertoe bijdragen dat je langer fit en gezond blijft. Maar niemand is perfect. Ingebakken eetgewoonten verander je niet van de ene dag op de andere.
Toolboxen 'Gezond gebeten'
TOOLBOX - Gezond gebeten voor kleuters
Informatie- en sensibilisatiemateriaal rond gezonde voeding en eetgewoontes bij kleuters.
TOOLBOX - Gezond gebeten voor lagereschoolkinderen
Informatie- en sensibilisatiemateriaal over gezonde voeding en eetgewoontes bij lagereschoolkinderen.
TOOLBOX - Gezond gebeten voor jongeren
Informatie- en sensibilisatiemateriaal over gezonde voeding en eetgewoontes bij jongeren.
Tools en infografieken
INFOGRAFIEK - Eiwitten in de voeding
Eiwitten zijn nodig voor het lichaam. Wat zijn eiwitten? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waar vinden we ze in de voeding?
INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon.
TOOL - Gezond eten voor en na de menopauze
Ontdek de tips & tricks voor na de menopauze voor een gezond gewicht, gezonde botten en een gezond hart.
TOOL - Voeding en zwangerschap
Eet gezond en gevarieerd, vermijd alcohol en wees op je hoede voor voedselinfecties. Waar moeten zwangere vrouwen op letten, waarom en waarvoor kiezen ze best?
Multidisciplinair samenwerken
Multidisciplinaire samenwerking
Lees meer over de specifieke rol en taken van de diëtist in een multidisciplinair zorgteam.
Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match
De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren zeker wordt versterkt.
Expert aan het woord - Over diabeteseducatoren
M. De Pover, verpleegkundige en zelf ook diabeteseducator, over de meerwaarde van diabeteseducatoren in meer maatgerichte diabeteszorg voor meer therapietrouw.
Expert aan het woord - Meer van elkaar leren
Er is veel verwarring en polarisatie rond voeding. Prof. Charlotte De Backer onderzoekt hoe communiceren over voeding anders en beter kan.