Algemene aanbeveling voor koolhydraten en suikers
- 50 tot 55 % van de totale energiebehoefte uit koolhydraten halen.
Dat betekent ongeveer 250 tot 275 g koolhydraten per dag in een voeding die 2000 kcal aanbrengt. - De koolhydraten voor het merendeel innemen via voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen zoals volle granen (bv. volkorenbrood), aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit. De combinatie met natuurlijk aanwezige voedingsvezels zorgt voor een gunstig effect op de glycemie en op verzadiging.
- De inname van toegevoegde suikers beperken tot maximaal 10 energie%.
Dat betekent maximaal 50 g toegevoegde suiker per dag in een voeding die 2000 kcal aanbrengt.
Een overmatig gebruik van toegevoegde suikers kan het risico op overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en tandbederf verhogen. Sterk bewerkte producten met veel toegevoegd suikers bevatten vaak weinig of geen essentiële voedingsstoffen.
Aanpassingen op maat kunnen nodig zijn
Hoeveel koolhydraten per dag we nodig hebben wordt uitgedrukt in energieprocent (50 tot 55 energie%). De absolute aanbeveling kan bijgevolg variëren naargelang de energiebehoefte die afhankelijk is van leeftijd, fysiologische omstandigheden (bv. groei, zwangerschap, ziekte) en de mate van fysieke activiteit.
Bijvoorbeeld:
- ongeveer 250 tot 275 g koolhydraten per dag voor 2000 kcal,
- 188 tot 260 g koolhydraten per dat voor 1500 kcal,
- 312 tot 344 g koolhydraten per dag voor 2500 kcal.
Op individueel niveau kan een andere energieverdeling op korte en/of op lagere termijn aangewezen zijn (bv. in het kader van de behandeling van een diabetespatiënt, een vermageringsdieet of de behandeling van een voedselovergevoeligheid). Een adequate en deskundige begeleiding door een arts of diëtist is dan aangewezen.
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België - 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285
- F. Brouns. Koolhydraten en suikers: een actuele wetenschappelijke kijk. Nutrinews nr 3, september 2015
- D. Declercq. Voeding bij diabetes: een goede voeding voor iedereen? Nutrinews nr 4, december 2014
Lees meer
Koolhydraten en suikers: Een actuele wetenschappelijke kijk
Koolhydraten zijn samen met vet belangrijke energiebronnen in onze voeding.
Wat zijn koolhydraten en suiker?
Een overzicht van de algemene consensustermen binnen de voedingswetenschappen.
Glycemische index
Het concept van de glycemische index wordt soms gebruikt om koolhydraatrijke voedingsmiddelen te rangschikken. Hoe toepasbaar is dit concept?