Aandachtspunten vlees kopen en bewaren
- Een stukje vers vlees krijgt de voorkeur boven kant-en-klare vleesbereidingen.
- Vlees correct bewaren begint al bij de aankoop. Gebruik een koelbox of koeltas als je inkopen doet, zeker op warme en zonnige dagen.
- Bewaar vlees goed verpakt op de koudste plaats in je koelkast. Dat geldt ook voor vlees dat je marineert. Let erop dat er geen vleesvocht kan lekken op andere voedingsmiddelen.
- Gemalen of gehakt vlees is doorgaans 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen.
- Invriezen verlengt de houdbaarheid van vlees met enkele maanden.
- Ontdooien gebeurt in een schaal in de koelkast, in ijswater of in de microgolfoven. Giet het vrijgekomen dooivocht weg en bereid het vlees direct nadat het ontdooid is.
- Wanneer je in de supermarkt voorverpakt vlees koopt, hou je dan aan de houdbaarheidsdatum op het etiket.
Aandachtspunten vlees gezond bereiden
- Een portie van 100 g bereid vlees volstaat. Dat komt overeen met ongeveer 130 tot 160 gram rauw gewogen vlees.
- Gebruik apart keukengerei (snijplanken en messen) voor rauw en bereid vlees.
- Hou rauw vlees gescheiden van ander voedsel.
- Was tussendoor regelmatig je handen en het gebruikte keukengerei met heet water. Zo voorkom je kruisbesmetting.
- Kruid het vlees net voor het in de pan gaat. Gebruik in plaats van zout meer andere smaakmakers zoals peper, verse kruiden, specerijen, ui, look, citroen. Een vleugje nootmuskaat ondersteunt goed de smaak van varkensvlees.
- Een eetlepel bereidingsvet of olie volstaat meestal om een portie vlees te bakken.
- Met een pan met anti-aanbaklaag kan je verder besparen op bereidingsvet. Iets vetter vlees kan in zo'n pan zelfs zonder vetstof worden gebakken. Grillen vraagt ook weinig of geen extra vet.
- Kies voor een pan op maat. Als de pan te groot is in verhouding tot het stukje vlees, brandt de vetstof sneller aan en zal je geneigd zijn extra vetstof toe te voegen.
- Zorg dat de vetstof voldoende heet is alvorens je het vlees in de pan doet. Zo niet schroeit het vlees niet snel genoeg dicht, neemt het extra vet op en verliest het aan smaak.
- Gepaneerd vlees neemt meer vet op tijdens de bereiding dan niet gepaneerd vlees.
- Let erop dat het vlees niet aanbrandt. Voorkom zwarte randen en zo ook de vorming van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn (bv. polycyclische koolwaterstoffen of PAK’s).
- Overtollig vet kan je wegsnijden. Ook het vel van kip en kalkoen laat je best links liggen.
- Sta je op een schepje vleessaus? Voeg dan wat extra water of vetarme bouillon toe. Zo wordt de saus minder vet. Afgewerkt met stukjes tomaat, tomatenpuree of een kruidentuiltje wordt ze extra lekker.
- Serveer altijd met een ruime portie groenten (minstens een half bord) en aardappelen of volkoren graanproducten. Geef vleesstoofpotjes een gezonde toets: bereid ze met weinig vet en met veel groenten.
- Meer praktische tips om gezond te koken.
Vlees blue, saignant of bien cuit bakken?
- Zuiver spierweefsel zoals een biefstuk kan ‘saignant’ worden opgediend. De binnenkant van niet versneden vlees bevat geen pathogene bacteriën.
- Vleesproducten zoals een rollade of gehakt, waarbij de buitenkant ook aan de binnenkant is terechtgekomen, moeten door en door worden verhit.
- Kip moet door en door worden gegaard. Kip is gaar als het vlees vanbinnen wit is of van het bot loskomt. Bereid je kip op de barbecue? Serveer alleen stukken die voldoende gegaard zijn. Dikke stukken kan je eventueel voorgaren in de microgolfoven of in een kokende bouillon.
- Jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en personen met een verminderde weerstand vermijden best rauw en halfdoorbakken vlees. Het bakproces doodt mogelijk aanwezige micro-organismen (bv. listeria, salmonella, campylobacter) die kunnen leiden tot een voedselvergiftiging en bij zwangere vrouwen aanleiding kunnen geven tot een miskraam of vroeggeboorte of schadelijk kunnen zijn voor de foetus.
Meer weten over vlees?
Voedingswaarde van vlees
Een stukje vlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. Ontdek de voedingswaarde vlees.
Waarop letten als je vegetarisch of veganistisch eet?
Wie vegetarisch of veganistisch eet, moet de voedingsstoffen die vlees, vis, eieren en melkproducten aanbrengen in voldoende mate elders halen.