Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten behoren plantkundig gezien tot de familie van de vlinderbloemigen (Leguminosae). Binnen de groep van peulvruchten bestaan talloze soorten met uiteenlopende smaken, structuren en voedingswaarde. Dankzij hun veelzijdigheid kunnen ze zowel als groente en als eiwitbron worden ingezet, afhankelijk van hun voedingswaarde en gebruik in de keuken.
Verse peulvruchten als groenten
Verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, boterbonen, sluimererwten (peultjes) en doperwten, bevatten relatief veel vocht en vitamine C, maar minder eiwitten en vezels dan gedroogde peulvruchten. Daardoor worden ze vooral als groente geconsumeerd en spelen ze geen grote rol als eiwitbron.
Wist je dat?
Doperwten zijn de ‘gedopte’ versie van peultjes: de groene zaden worden uit hun peul gehaald. Sluimererwten (ook bekend als ‘sugar snaps’) worden geoogst op het moment dat de erwten zich net in de peul beginnen te ontwikkelen. Ze kunnen in zijn geheel, dus met de peul, worden gegeten.
Eiwitrijke peulvruchten als vleesalternatief
Eiwitrijke peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, spliterwten en verschillende soorten bonen (witte, rode, zwarte en kievitsbonen) zijn een bron van plantaardige eiwitten en worden vaak ingezet als vleesalternatief. Ze worden gedroogd en in blik of bokaal verkocht. Deze varianten bevatten minder vitamine C dan verse peulvruchten, maar wel meer eiwitten, koolhydraten (zetmeel), ijzer en vezels.
Een portie gekookte eiwitrijke peulvruchten (100 g) brengt in vergelijking met een mager stukje vlees (100 g) minder eiwitten aan (gemiddeld 9 g versus ongeveer 20 g). Peulvruchten bevatten ook minder goed opneembaar ijzer en zink en geen vitamine B12. In tegenstelling tot vlees brengen ze wel vezels aan (gemiddeld ongeveer 9 g per 100 g gekookte peulvruchten). Het caloriegehalte van gekookte peulvruchten is ten slotte vergelijkbaar met dat van mager vlees dat eveneens weinig vet en verzadigde vetten bevat (tabel 1).
Eiwitkwaliteit
Hoewel peulvruchten een waardevolle eiwitbron zijn, bevatten ze onvoldoende van het essentiële aminozuur methionine. Door peulvruchten te combineren met volkorengraanproducten, aardappelen, noten, eieren of een portie kaas, wordt de eiwitkwaliteit van de maaltijd geoptimaliseerd.
Wat met vitamine B12?
Vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten. Peulvruchten bevatten geen B12, waardoor vegetariërs en veganisten een supplement of verrijkte voedingsmiddelen nodig hebben.
Darmklachten door peulvruchten?
Omdat peulvruchten veel vezels bevatten werken ze verzadigend en eet je er niet snel te veel van. Die vezels kunnen bij sommigen wat extra winderigheid of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Naarmate men meer vezels eet (bv. ook door meer groenten, fruit en volkoren producten te kiezen) verdwijnt dit ongemak na enige tijd bij de meeste mensen.
Tips om ongemak te verminderen:
- Begin met kleine porties en verhoog de consumptie geleidelijk.
- Kies voor goed geweekte en gekookte peulvruchten.
Bij aanhoudende klachten is het aangeraden een arts of diëtist te contacteren voor advies.
Wekelijks peulvruchten op het menu
De Hoge Gezondheidsraad adviseert om peulvruchten minstens één keer per week op het menu te zetten als onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
- Een standaardportie peulvruchten is 100 g gekookt (ongeveer 40 g gedroogd).
- Combineer peulvruchten altijd met voldoende groenten, aangezien ze zelf weinig vitamine C bevatten. Vitamine C bevordert tevens de opname van ijzer uit peulvruchten.
- Peulvruchten afwisselen en combineren met diverse ingrediënten komt niet alleen hun smaak maar ook hun voedingswaarde ten goede.
Peulvruchten bereiden
Gedroogde peulvruchten was je voor gebruik om eventueel vuil te verwijderen. Ze moeten vervolgens geweekt en/of gekookt worden. Je mag ze niet rauw eten. Gedroogde peulvruchten bevatten namelijk lectines en fytinezuur. Dat zijn anti-nutritionele stoffen die de vertering van eiwitten en de absorptie van aminozuren en andere voedingsstoffen zoals ijzer, zink en calcium kunnen beperken. Weken en koken helpt om deze stoffen af te breken.
- Weektijd: 8-10 uur voor bonen (linzen en spliterwten hoeven niet te weken).
- Kooktijd: dit zijn gemiddelde kooktijden. Controleer steeds de aanwijzingen op de verpakking.
- Bonen: 2 - 3 uur
- Linzen: 15 - 30 minuten
- Kikkererwten: 1 - 2 uur
Tip: Het koken in een snelkookpan verkort de kooktijd aanzienlijk.
Peulvruchten uit blik, bokaal of diepvries zijn al gekookt en gebruiksklaar. Aan deze varianten wordt soms extra zout toegevoegd. Door de peulvruchten voor gebruik goed af te spoelen onder stromend water en te laten uitlekken, kan je een deel van het toegevoegde zout verwijderen (2).
Wat zijn lectines?
Lectines zijn natuurlijke plantengifstoffen waarmee planten zich verdedigen tegen plantziekten en vijanden. De aanwezige lectines in peulvruchten worden door verhitting afgebroken en onschadelijk gemaakt. Verhitten en weken verminderen ook het gehalte aan anti-nutritionele stoffen in peulvruchten zoals trypsine-inhibitoren en fytinezuur (weken), die de vertering van eiwitten en de absorptie van aminozuren en mineralen uit peulvruchten kunnen beperken. Peulvruchten laten ontkiemen is ook een effectieve methode om anti-nutritionele stoffen te verlagen en de voedingswaarde te verhogen (2,6).
Variatie troef met peulvruchten
Je kan peulvruchten verder naar eigen smaak en voorkeuren op diverse manieren bereiden, bijvoorbeeld
- ter afwisseling of samen met een kleine portie vlees (bv. chili con of sin carne, de helft linzen, de helft gehakt in bolognesesaus, linzen met kippenblokjes),
- in traditionele of exotisch getinte ovenschotels of stoofpotjes,
- in maaltijdsoepen,
- in salades met seizoensgroenten, een handje noten voor een knapperige toets en/of een friszure toef yoghurt of verse kaas,
- in huisbereide hummus of een andere peulvruchtenspread als dip of als beleg.
- Belgische voedingsmiddelentabel – www.internubel.be – geraadpleegd op 5 februari 2025
- Eos wetenschap tracé. Tracé van peulvruchten. Beschikbaar via https://eostrace.be/traces/trace-van-peulvruchten/categorie/gezondheid. Geraadpleegd op 5 februari 2025.
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284 -https://www.health.belgium.be/nl/advies-9284-fbdg-2019
- https://www.nice-info.be/nutrinews/eiwitbronnen-in-een-gezonde-en-duurzame-voeding
- Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) - https://nevo-online.rivm.nl - geraadpleegd op 5 februari 2025
- Velt. Peulvruchten makkelijker verteren. Beschikbaar via https://velt.nu/tip/peulvruchten-makkelijker-verteren. Geraadpleegd op 5 februari 2025.
- Vlaams Instituut Gezond Leven. Infographic peulvruchten. Beschikbaar via https://www.gezondleven.be/files/Landings-paginas/Peulvruchten/peulvruchten-infographic-2023.pdf. Geraadpleegd op 5 februari 2025.
- Vlaams Instituut Gezond Leven. Peulvruchten. Beschikbaar via https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/peulvruchten. Geraadpleegd op 5 februari 2025.
- Voedingscentrum. Peulvruchten. Beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx. Geraadpleegd op 5 februari 2025.
Meer eiwitdiversiteit op tafel
Ontdek een uitgebreid buffet aan informatie en inspiratie om gezond en milieuverantwoord te variëren met diverse eiwitbronnen zonder de volwaardigheid van de voeding uit het oog te verliezen.
Meer plantaardig eten gezond bekeken
Meer plantaardig eten is goed voor mens en planeet. Maar wat betekent dat nu precies en waarop moeten we letten? Meer plantaardig eten in perspectief gezet.
Zijn lectines in peulvruchten schadelijk?
Lectines zijn natuurlijke plantengifstoffen in peulvruchten. Zijn ze gevaarlijk en kunnen we er ziek van worden?