Gezond gebeten voor Homies

Jongeren tussen 12 en 18 jaar willen meer zelf beslissen over wat ze doen en wat ze eten. Jongeren en gezond eten is niet evident. Net nu het lichaam een pak goed uitgebalanceerde energie (lees: gezonde voeding) nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Jongeren leren wel over het verband tussen voeding en gezondheid maar zien er vaak nog niet direct het nut van in. De uitdaging om jongeren gezond te leren kiezen is groot, maar zo de moeite waard. Dit boekje toont jongeren hoe gezond eten alles in huis heeft om keihard van het leven te genieten. Met veel smaak en op een manier waar ze zich alleen maar beter bij zullen voelen.

 

8 manieren om je gezonde goesting te doen

Het boekje staat vol tips en weetjes voor jongeren om zich op een gezonde manier met eten uit te leven. In 8 thema’s ontdekken jongeren hoe ze het best energie bijtanken, hoe ze moeten omgaan met #socialsnacken, welk comfortfood goed is voor nu én later, welke brain food de hersenen een handje kan helpen tijdens de examenperiode, hoe ze hun ouders eet- en kookmanieren kunnen bijbrengen, welke foodexperimenten waanzinnig lekker zijn, wat ze kunnen doen om hun voetafdruk ‘al etend’ te verkleinen en dat de voedingsdriehoek geen stelling van Pythagoras is maar alles in huis heeft om gezond en evenwichtig te eten. Ohja, en ze ontdekken ook dat het helemaal oké is om eens een iets-minder-gezonde-goesting te doen.

Duik er snel in!

 

'Avontuurlijke Alleseter' of #doemaargewoon?

Jongeren groeien en ontwikkelen en hun eetgedrag evolueert. Ze zijn op zoek naar hun eigen (voedings)identiteit. Hoe, wat, waar, wanneer, waarom en met wie ze eten is een manier om de eigen identiteit uit te drukken. Het zegt iets over hun lichamelijke en psychische groei, hun persoonlijke (smaak)voorkeuren, de sociaal-culturele omgeving waarin ze vertoeven, de waarden en normen die ze vormen. Kortom, het vertelt iets over de leefwereld van jongeren. En in die wereld is er plaats voor diversiteit. Ook op het vlak van eten: van #doemaargewoon en ‘Chillie Willie’ tot ‘Healthy Hipster’ en ‘Avontuurlijke Alleseter’. En alles daartussenin. Aan de hand van een snelle onlinetest kunnen jongeren nagaan welk food type ze zijn. Niet om in hokjes in te delen, wel om meer praktische tips op maat te kunnen aanreiken.

Welk food type ben jij?

 

Ouders en leerkrachten blijven belangrijk

Goed bedoelde adviezen van ma en pa stuiten vaak op weerstand en vrienden vinden ze veel interessanter en geloofwaardiger dan leerkrachten. Ook al streven jongeren sterk naar autonomie, ook tijdens de adolescentie hebben ze nog goede voorbeelden nodig. Ouders spelen nog altijd een rol in het bijbrengen van gezond eetgedrag. Ook leerkrachten kunnen hun steentje bijdragen aan een gezonde (op)voeding van jongeren. Ze kunnen bijvoorbeeld kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding bijbrengen. Met het ‘Gezond gebeten’-materiaal werken leerkrachten aan de leerdoelen binnen de leerlijn voeding.

 

Voor voedings- en gezondheidsprofessionals

Het boekje ‘Gezond gebeten voor Homies’ maakt deel uit van de TOOLBOX - Gezond gebeten voor jongeren. De toolbox bundelt divers informatie- en sensibilisatiemateriaal om ouders en andere opvoeders met vragen rond gezonde voeding en eetgedrag bij jongeren te begeleiden. We volgen de algemene voedingsaanbevelingen op de voet en houden alle online informatie up-to-date. Raadpleeg ook de bijhorende factsheet 'Gezonde voeding voor jongeren'.

 

Gezond gebeten voor…

‘Gezond gebeten voor Homies’ maakt deel uit van de reeks van drie ‘Gezond gebeten’-boekjes. Andere boekjes binnen deze reeks zijn ‘Gezond gebeten voor Kiddies’ voor kinderen van 3 tot 6 jaar en ‘Gezond gebeten voor Yummies' voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Gezond gebeten voor Kiddies
Gratis Materiaal

Gezond gebeten voor Kiddies

Weetjesboek met tips en recepten voor ouders, grootouders en opvoeders om kleuters gezond te leren eten.

Gezond gebeten voor Yummies
Gratis Materiaal

Gezond gebeten voor Yummies

Boekje met praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes voor lagereschoolkinderen.

'Gezond gebeten' is een realisatie van NICE (Nutrition Information Center) in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond LevenEetexpertde Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde en de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten.