Waarop letten tijdens de aankoop van voedingsmiddelen
- De verpakking mag niet beschadigd zijn. Wanneer de verpakking stuk is, kunnen er vuil en bacteriën maar ook stukjes plastiek of glas van de verpakking in het product terechtkomen. Vocht dat uit de verpakking loopt kan andere voedingsmiddelen besmetten.
- Koop ook geen blikken met blutsen of blikken die bol staan. De inhoud van een conservenblik dat bol staat is bedorven. Door de deuk in het blik kan de binnenkant van het blik beschadigd geraken waardoor een chemische reactie met de inhoud van het blik kan optreden en de kans groter wordt dat zware metalen in het voedingsmiddel terechtkomen.
Hygiëneregels tijdens de bewaring van voedsel
- Maak de koelkast (minstens 1 keer per maand) en de diepvries regelmatig schoon. Een schoon vaatdoekje en een allesreiniger volstaan. Droog de koelkast daarna met een schone droogdoek. Neem zichtbaar vuil steeds dadelijk weg. Bewaar tijdens het schoonmaken de producten in een koeltas of –box met een koelelement.
- Plaats nooit rauwe producten bovenop bereide producten. Bewaar alle voedingsmiddelen afgedekt. Dit om kruisbesmetting te voorkomen.
- Mijd vocht in elke bewaarplaats (keukenkast, kelder, koelkast). Bacteriën en schimmels hebben water nodig om te groeien.
- Zet nooit voedingsmiddelen in de kast waarin je schoonmaakproducten bewaart.
Lees meer over voedsel veilig in de koelkast bewaren
Lees hoe je voedsel correct moet invriezen
Hygiëneregels tijdens het bereiden van voedsel
- Hou steeds rauwe en bereide producten uit elkaar. Gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde, niet gereinigde snijplank voor een rauwe kip en een gebakken kip. Dit is de voornaamste bron van kruisbesmetting.
- Let extra op kwaliteit, versheid en hygiëne bij de bereiding van koude gerechten waar geen verhitting aan te pas komt.
- Hou de tijd tussen de bereiding, het opdienden en het opeten zo kort mogelijk.Let erop dat alle voedingsmiddelen voldoende worden verhit. De temperatuur moet tot minimum 75°C oplopen tot in de kern. Bij deze temperatuur worden zo goed als alle bacteriën afgedood. Een speciale thermometer kan hierbij nuttig zijn. Vooral vleesproducten waarbij de buitenkant ook aan de binnenkant is terechtgekomen zoals bij een rollade of bij gehakt, moeten door en door worden verhit. Zuiver spierweefsel zoals een biefstuk kan wel ‘saignant’ worden opgediend. De binnenkant van niet versneden vlees bevat immers geen pathogene bacteriën.
- De opwarming in een microgolfoven is vaak niet homogeen. Roer daarom regelmatig om als je producten in de microgolfoven bereidt.
- Ruim afval meteen op, zet de restjes onmiddellijk terug in de koelkast en hou de vuile vaat apart.
Zorg voor een propere keuken
- Maak het aanrecht en het gebruikte keukengerei schoon en droog. Heet water en een goed afwasmiddel of allesreiniger volstaan. Pas op met agressieve desinfecteermiddelen. Bij onoordeelkundig gebruik kunnen zij in het voedsel terechtkomen. Bovendien bestaat de kans dat de bacteriën zich gaan aanpassen en als gevolg daarvan bijna niet meer te elimineren zijn. Droog het aanrecht en al het keukengerei steeds grondig (in alle hoekjes).
- Voorzie meerdere snijplanken. Het gebruik van houten snijplanken is bij wet in de hele voedingssector (inclusief horeca en grootkeukens) verboden. In de keuken thuis kan het wel op voorwaarde dat de snijplanken steeds goed worden gereinigd en ontvet. Ingekerfde snijplanken, van hout of kunststof, moeten tijdig worden vervangen. Houten keukenmateriaal kan extra worden gedroogd door het 3 tot 4 minuten in de microgolfoven te plaatsen bij de hoogste stand.
- Kies bij de aankoop steeds voor keukengerei dat gemakkelijk af te wassen en af te drogen is.
- Bewaar geen afval in de keuken. De GFT (groente-, fruit- en tuinafval) -bak moet steeds buiten staan.
- Was de vuilnisbak regelmatig uit. Was je handen steeds na het aanraken van de vuilnisbak.
- Ventileer en verwarm het huis en in het bijzonder de keuken goed zodat er geen plekken zijn waar sterke condensatie optreedt.
- Laat geen huisdieren toe in de keuken.
- Verschoon de baby niet in de keuken.
Werk met propere handen
- Was je handen voor, tijdens (in het bijzonder na het aanraken van rauw vlees om kruisbesmetting te voorkomen) en na de bereiding onder stromend water en met zeep.
- Draag geen ringen of armbanden als je kookt.
- Droog je handen goed af met een droge, schone handdoek. Gebruik de theedoek niet als handdoek.
- Dek wondjes steeds goed af met een pleister.
De afwas
- Verwijder steeds zoveel mogelijk etensresten voor je aan de afwas begint.
- De afwasmachine is de beste manier om veilig en schoon af te wassen.
- Was je af met de hand gebruik dan heet water en een afwasmiddel. Hoe heter het water, hoe beter. Door huishoudhandschoenen te gebruiken kan je heter water verdragen.
- Hou de vuile en de schone vaat steeds goed gescheiden.
- Droog af met een schone theedoek. Laat de theedoek na gebruik steeds goed drogen.
- Koop regelmatig een nieuwe afwasborstel. Sponsjes drogen niet goed en worden daarom beter niet gebruikt.
- De vaatdoek is een dierentuin. Neem daarom elke dag een proper vaatdoek (gewassen bij 60°C).
↑
↓
Referenties
- Koninklijk Besluit van 13 juni 2014 betreffende levensmiddelenhygiëne.
- Voedingscentrum. Veilig eten. Beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/veilig-eten-voedselinfectie-voorkomen.aspx. Geraadpleegd op 23 april 2020.
- van Binsbergen J., Stasse-Wolthuis M. Introductie van de redactie. Uit “Ongenode gasten aan tafel. Over voedselinfecties: een volksgezondheidsprobleem, 1999; IX -XIII
Hygiënisch en veilig eten
Gezonde voeding moet ook veilig zijn en mag geen risico inhouden voor de gezondheid. Zowel de overheid als de consument dragen bij tot veilig voedsel.
Hygiëne is heel belangrijk voor een gezonde brooddoos. Waarom?
Een goede hygiëne is eveneens belangrijk om een zorgvuldig samengestelde lunch gezond en veilig te houden.
Voedsel veilig bewaren in de koelkast
Naast de nodige hygiëne in de keuken is ook een correcte bewaring van voedingsmiddelen belangrijk.