Varkensvlees bevat belangrijke voedingsstoffen
Varkensvlees is rijk aan hoogwaardige eiwitten (zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding) en vooral ook aan vitamine B1. Varkensvlees is eveneens een goede bron van de vitaminen B3, B6 en B12 en van selenium en zink. Varkensvlees bevat ook ijzer maar in mindere mate dan ander rood vlees.
100 g mager varkensvlees levert gemiddeld ongeveer:
- 75 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B1 per dag
- 41 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag
- 40 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag
- 38 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag
- 26 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag
- 24 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag
- 23 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag
- 7 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag
Varkensvlees kan ook zeer mager zijn
Een varkenshaasje en een varkensmignonnette zijn zeer mager en doorstaan perfect de vergelijking met een kipfilet, een kalfslapje en mager rundvlees (ongeveer 2 g vet per 100 g). Andere stukken bevatten meer vet. Mager vlees krijgt de voorkeur in een gezonde voeding.
|
Vet (g per 100 g) |
Varkensmignonette |
1,9 |
Varkenshaasje |
2,3 |
Varkenslapje |
4 |
Varkenswangetjes |
4,1 |
Varkensstoofvlees (mager) |
6,3 |
Varkensstoofvlees (halfvet) |
9,9 |
Varkenskotelet |
9,9 |
Varkenskotelet (schouder) |
15,6 |
Varkensworst |
20 |
Varkensvlees buik |
20,2 |
Varkensgehakt (gekruid) |
20,5 |
Varkensgehakt (ongekruid) |
24,6 |
Bevat varkensvlees veel verzadigde vetten?
Het vet in varkensvlees bevat verhoudingsgewijs meer onverzadigde (60 %) dan verzadigde vetzuren (40 %). Vlees van eenmagige dieren zoals varkens scoort hier beter dan vlees van herkauwers zoals rund, kalf, schaap en lam (hun vetzuurverhouding neigt naar 50/50).
Naarmate vlees minder vet bevat, bevat het ook minder verzadigd vet.
- Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be (geraadpleegd op 12 november 2018)
- Verordening (EU) 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
- www.gezondleven.be/themas/voeding
- L. Fiems, L. Maertens, S. Millet. Vetgehalte en vetzuursamenstelling van Belgisch vlees. Lager en verbeterd sinds de laatste decennia. Nutrinews december 2012
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285 http://www.health.belgium.be/nl/advies9285-voedingsaanbevelingen-voor-belgie-2016
Lees meer
Voedingswaarde van vlees
Een stukje vlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. Ontdek de voedingswaarde vlees.