leestijd

Hoeveel vis per persoon?

Een tot twee keer per week vis op het menu is een gezonde gewoonte. Waarmee hou je rekening als je vis kiest?

Aanbevelingen vis

Wat is de aanbevolen hoeveelheid vis?

De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten, waarvan een keer vette vis. Wissel af qua soort en oorsprong. Een portie van 100 g bereide vis komt overeen met ongeveer 120 tot 130 g rauw gewogen vis.

Hoeveel vis eet de doorsnee Belg?

Volgens de Belgische voedselconsumptiepeiling (2014) eten veel Belgen nog te weinig vis. Slechts 42 % van de bevolking eet één keer per week vis, 7 % eet nooit vis. Velen krijgen zo ook te weinig omega 3-visvetzuren binnen. Dat geldt vooral voor adolescenten (10-17 jaar) en jong volwassenen (18-39 jaar).

Waarom deze aanbevolen hoeveelheid vis?

Een voeding met weinig omega-3 vetzuren vanuit vis en schaal- en schelpdieren verhoogt het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Jonge vrouwen vragen bijzondere aandacht gezien het belang van voldoende EPA en DHA tijdens de zwangerschap en de lactatie voor een optimale groei en ontwikkeling van onder meer de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby. Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt om toxicologische redenen aangeraden om de consumptie van bepaalde vissoorten te beperken (bv. zwaardvis, verse tonijn, karper, paling, snoek).

Geef de voorkeur aan duurzame vis

Varieer, kies vis van het seizoen (zie de seizoenskalender) en soorten die niet bedreigd zijn. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee en zoals groenten en fruit is ook vis op zijn best in het juiste seizoen. De viskalender houdt rekening met de aanvoer in onze havens en met opgelegde vangstbeperkingen om een duurzame en toekomstgerichte visserij te verzekeren. Duurzaam en verantwoord gevangen of gekweekte vissoorten kan je ook herkennen aan respectievelijk het MSC-keurmerk en het ASC-label.

Referenties
  1. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284
  2. Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsdriehoek - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vis (geraadpleegd 25 januari 2018)
  3. Lebacq T. Vlees, vis, eieren en vervangproducten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016

Gerelateerde artikels

Vis en gezondheid

Vis heeft belangrijke gezondheidstroeven. Wat is bewezen en wat vergt bijkomend onderzoek?

Voedingswaarde van vis

Vis is een belangrijke meerwaarde in een gezonde voeding. Ontdek de belangrijke voedingsstoffen in vis.

OP DEZE PAGINA