Op het internet wordt kokosolie aangeprezen als een gezonde vetstof. Daar tegenover staat het advies van diverse instanties om het gebruik van vetten rijk aan verzadigde vetzuren, zoals kokosvet, te beperken. Kokosvet bestaat voor meer dan 90 % uit verzadigd vet, waaronder vooral het atherogene laurine- en myristinezuur. In het kader van de preventie van hart- en vaatziekten blijft het advies gehandhaafd om tropische vetten rijk aan verzadigd vet, zoals kokosvet, te beperken. Door zijn verzadigde vetkarakter is kokosvet wel minder gevoelig aan oxidatief bederf dan meer onverzadigde plantaardige oliën. Er is geen sluitend bewijs dat het gebruik van kokosvet omwille van zijn hoog gehalte aan middellangeketenvetzuren kan helpen om gewicht te verliezen. Er is evenmin evidentie voorhanden om kokosvet aan te prijzen als een effectief middel tegen acne of andere huidaandoeningen.
Meer weten over oliën en vetten?
Zijn oliën en vetten gezond?
Kies bij voorkeur voor plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren. Boter en plantaardige harde vetten zijn niet verboden, maar gebruik ze met mate.
Hoeveel olie en welke soort olie gebruik je best?
Zet plantaardige oliën dagelijks op het menu maar spring zuinig om met hoeveelheden. Kies ook de juiste olie voor koude of warme bereiding.
Verschil tussen oliën, boter en margarines
Boter en margarines zijn vast bij kamertemperatuur terwijl oliën vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Ze verschillen ook in vetzuursamenstelling en vetgehalte.