leestijd

Zomerfruit: zacht fruit en steenfruit

Zacht fruit en steenvruchten kleuren tijdens de zomer het fruitassortiment. Steevast fris, fruitig en gezond!

Zacht fruit

Wat bedoelt men met zomerfruit?

Tot de categorie zomerfruit behoren zachte fruitsoorten en steenfruit. Aardbeien, frambozen, braambessen, kruisbessen of stekelbessen, witte bessen, rode bessen, blauwe bessen of bosbessen en zwarte bessen of cassisbessen zijn voorbeelden van zacht zomerfruit. Kersen, perziken, nectarines, abrikozen en pruimen zijn typische steenfruitsoorten.

Bevat zomerfruit meer voedingsstoffen dan ander fruit?

Zomerfruit behoort zoals ander fruit tot de categorie van nutriëntdense voedingsmiddelen. Zij bevatten veel essentiële voedingsstoffen voor weinig calorieën. Vooral zacht zomerfruit bevat gemiddeld wat extra voedingsvezels en vitamine C.

Het gemiddelde vezelgehalte van zacht zomerfruit bedraagt 4,8 g per 100 g ten opzichte van 2,2 g in ander fruit.
Het vitamine C-gehalte van zomerfruit varieert van 3 mg (abrikoos) tot 49 mg (aardbei) per 100 g. Vooral aardbeien, frambozen, kruisbessen, witte en zwarte bessen zijn rijk aan vitamine C:

  • 100 g frambozen, kruisbessen en witte bessen zijn elk goed voor ongeveer 20 à 30 % van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C;
  • 100 g aardbeien levert bijna de helft van de benodigde dagdosis vitamine C;
  • Zwarte bessen zijn de vitamine C kampioen met een gehalte van 150 mg per 100 g waarbij ze voor 136 % de benodigde dagdosis aan vitamine C leveren.


Ontdek hier meer over de voedingswaarde van zomerfruit

Welke stoffen zijn verantwoordelijk voor de intense kleur van zomerfruit?

Zomerfruit dankt haar intense kleur onder meer aan de aanwezigheid van bioactieve stoffen zoals carotenoïden en flavonoïden. Veel bioactieve stoffen hebben een antioxidantwerking.

Lees meer over bioactieve stoffen geven kleur

Hoe maak ik zomerfruit schoon?

Was fruit steeds voor gebruik. Laat het niet in water liggen maar spoel het bij voorkeur af onder stromend water. Zo wordt het verlies aan vitaminen en mineralen beperkt. Laat zacht zomerfruit vervolgens in een vergiet uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Snij pas na het wassen kroontjes of steeltjes weg. Zo voorkom je dat de vrucht te veel water opneemt en aan aroma verliest. Alle bewerkingen die zomerfruit ondergaat zoals pureren, koken, pasteuriseren en drogen gaan gepaard met verlies aan nutriënten. Vooral vitamine C en voedingsvezels zijn hiervoor kwetsbaar.

Hoe kan ik variëren met zomerfruit?

Zomerfruit eten kan de hele dag door: bij het ontbijt, op de boterham, als tussendoortje, gemengd onder een slaatje of als dessert. Zomerfruit brengt yoghurt en andere zuiveldesserts verder gezond op smaak, bijvoorbeeld yoghurt met verse aardbeien, nectarines gemixt met ijsgekoelde melk of een bessensmoothie met yoghurt en ijsblokjes. Door in een frisse fruitsalade veel populair zomerfruit te mengen met minder geliefde fruitsoorten leren jongeren misschien ook gemakkelijker de smaak voor die laatste te waarderen. Variëren moet je leren.
En natuurlijk is zomerfruit evenmin te versmaden op een taart, bij ijs of pannenkoeken, al gaat de calorieteller dan wel de hoogte in. Lekkere zoetigheden die ter afwisseling eens kunnen maar die best geen dagelijkse gewoonte worden, ook niet tijdens de zomervakantie. Zomerfruit smaakt ten slotte ook nog heerlijk als moes, saus of coulis bij tal van desserts. Door mixen gaat er wel een deel van de voedingsvezels, vitaminen en mineralen verloren. Vers fruit blijft daarom de voorkeur genieten.

Zomerfruit, superfruit?

Vooral blauwe bessen verschijnen steeds vaker in de winkelmand. Ze zijn hip, veelzijdig, lekker, gemakkelijk en worden vaak bestempeld als superfruit. Velen schrijven de blauw bes superkrachten toe omdat ze het meeste polyfenolen bevat van alle fruit. De groep van polyfenolen omvat meer dan 500 verschillende bioactieve stoffen, waaronder diverse flavonoïden, fenolzuren en lignanen. Zij zouden bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en alzheimer. Of dat daadwerkelijk zo is, is niet bewezen. Helaas, superfruit bestaat niet. Voldoende fruit eten als onderdeel van een gezonde voeding en afwisselen tussen verschillende soorten fruit blijft de beste strategie voor een supergezonde voeding.

Referenties
  1. Nubel vzw. Belgische voedingsmiddelentabel. Beschikbaar via www.internubel.be. Geraadpleegd op 23 juli 2019.   
  2. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België: herziening 2016. Beschikbaar via: https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/hgr_9285_avis_voedingsaanbev.pdf.

Lees meer

Soorten fruit

Appels en peren worden beschouwd als hardfruit, aardbeien en bessen als zachtfruit. Kom meer te weten over de verschillende soorten fruit.

TOOL - Lekker makkelijk meer fruit eten
Gratis Materiaal

TOOL - Lekker makkelijk meer fruit eten

Lekker makkelijk meer fruit eten. Voor elk ‘excuus’ is er een oplossing.

Soorten groenten

Van vruchtgroenten en knolgewassen tot kolen en champignons. Kom meer te weten over de verschillende soorten groenten.

OP DEZE PAGINA