leestijd

Voedingsaanbevelingen voor lagereschoolkinderen

Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Ze hebben hun eigen specifieke voedingsnoden en aandachtspunten voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid voor nu en later.

Voedingaanbevelingen kinderen

De voedingsdriehoek is de basis

De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond te kiezen, ook voor kinderen. Plantaardige voedingsmiddelen vormen de basis (groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, volkoren graanproducten en kleinere hoeveelheden noten en plantaardige olie) en worden aangevuld met kleinere hoeveelheden van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (melkproducten, vis, gevogelte, ei en vlees). Maar wat betekent dat nu meer concreet en in de dagelijkse praktijk?

 

Wat en hoeveel moeten lagereschoolkinderen eten en drinken?  

De dagvoeding wordt best gespreid over 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal 3 tussendoortjes op min of meer vaste tijdstippen. De onderstaande tabel geeft weer hoeveel eten en drinken een gezond kind gemiddeld nodig heeft op een dag. 

Download de tabel hier

Tabel 1. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden of porties voor lagereschoolkinderen (1,2,3).

 

Hoeveel voor
kinderen
(6-12 jaar)

Extra tips

Water

1,5 liter

  • Water kan worden afgewisseld met
    ongezoete kruiden- of vruchtenthee
    en zelfgemaakt fruitwater.

Bruin brood

5-9 sneden

(150-270 g)

  • De hoeveelheid varieert in functie
    van de leeftijd, de energiebehoefte
    en de fysieke activiteit.
  • Je kan brood afwisselen met 
    havermout, volkoren
    ongezoete ontbijtgranen zoals
    muesli en volkoren knäckebröd.

Aardappelen

4-5 stuks

(200-250 g)

  • De hoeveelheid varieert in functie
    van de leeftijd, de energiebehoefte
    en de fysieke activiteit.
  • Je kan aardappelen afwisselen
    met gekookte volkoren deegwaren,
    bruine rijst of zilvervliesrijst.

Groenten

5-6 opscheplepels

(250-300 g)

  • Zorg voor variatie.
  • Vervang gekookte groenten
    af en toe door rauwe groenten.

Fruit

2 stuk(s)

(250 g)

  • Breng kinderen de gewoonte
    bij om elke dag fruit te eten.
  • Zorg voor variatie.
  • Geef de voorkeur aan een
    stuk fruit boven het sap ervan.

Melk

3 glazen
(450 ml)

en

1 sneetje kaas
(20 g)

  • Je kan een glas melk afwisselen
    met een potje yoghurt of plattekaas.
  • Geef de voorkeur aan
    melkproducten zonder toegevoegde
    suiker. Breng zelf verder op smaak 
    met bv. vers fruit.
  • Melkproducten verwerkt in
    maaltijden (bv. havermoutpap, 
    bechamelsaus, puree) tellen ook
    mee. 
  • Enkel sojaproducten verrijkt met
    calcium en vitaminen kunnen een
    portie melkproducten vervangen.

Vlees,
gevogelte,
vis, ei of
peulvruchten.

1 portie

 

 

 

 

  • 1 portie is 75-100 g vlees, gevogelte,
    vis of plantaardige vleesvervanger
    (bv. tofu, tempé), 2 eieren of 150 g
    gekookte peulvruchten. 
  • Afwisseling is belangrijk, bv.
    2 x per week rood vlees,
    2 x per week gevogelte (kip, kalkoen),
    1 x per week (vette) vis,
    1 x per week ei,
    1 x per week peulvruchten.

Noten en
zaden

1 handje
(15-25 g)*

 

Smeervet
op brood

1 koffielepel
per sneetje
brood (5 g)

  • Kies vooral voor vetstoffen en
    oliesoorten die rijk zijn aan
    onverzadigde vetzuren en
    minder voor vetten rijk aan
    verzadigde vetzuren zoals
    boter, kokos- en palmolie.

Bereidingsvet

Max.
1 eetlepel
(15 g)

*Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen (1)

 

Enkele aandachtspunten:

  • Het eetpatroon van kinderen kan van dag tot dag wisselen. Om zicht te houden of kinderen gemiddeld genoeg eten, wordt hun voedselinname best over een aantal dagen bekeken.
  • Variatie, ook binnen voedingsgroepen, is belangrijk om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen om gezond te kunnen opgroeien maar ook voor de verdere smaakontwikkeling van kinderen.
  • Per voedingsgroep wordt best zoveel mogelijk gekozen voor voedingsmiddelen uit de voorkeursgroep (donkergroene, lichtgroene of oranje zone) en ter afwisseling voor voedingsmiddelen uit de grijze zone.
  • Te veel of te eenzijdig eten is niet gezond en sommige voedingstrends zijn niet geschikt voor kinderen. Naarmate er meer voedingsgroepen uit de dagelijkse voeding worden geschrapt (bv. bij koolhydraatarm, glutenvrij of veganistisch eten) en ze niet volwaardig worden vervangen, neemt het risico op voedingstekorten toe, in het bijzonder ook bij kinderen. Tijdens deze levensfase vinden namelijk belangrijke fysiologische veranderingen plaats met specifieke behoeften waaraan moet worden voldaan.
  • In het kader van de behandeling van bepaalde aandoeningen (bv. voedselovergevoeligheid) kunnen aanpassingen van de voedingsmiddeleninname op maat nodig zijn. Dit moet gebeuren onder begeleiding van een (gespecialiseerde) arts en diëtist.

 

Meer praktische tips en inspiratie:

Boekje Gezond gebeten voor Yummies

Boekje 'Gezond gebeten voor Yummies'

Boekje met praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes voor lagereschoolkinderen.

Lees, download of bestel het boekje
Referenties
  1. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen. 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284 - https://www.health.belgium.be/nl/advies-9284-fbdg-2019
  2. Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsadvies voor kinderen - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsadvies-op-maat/levensfase/voedingsadvies-voor-kinderen-van-6-tot-12-jaar - geraadpleegd september 2021
  3. Vlaams Instituut Gezond Leven. Overzichtstabel aanbevelingen voeding per leeftijdsgroep – 2014. Uit: De actieve voedingsdriehoek, VIGeZ: www.vigez.be/voeding_en_beweging/ ©VIGeZ 2014 - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsadvies-op-maat/levensfase/voedingsadvies-voor-kinderen-van-6-tot-12-jaar/voedingsaanbevelingen-voor-kinderen-van-6-tot-12-jaar

Lees meer

Gezond gebeten voor Yummies
Gratis Materiaal

Gezond gebeten voor Yummies

Boekje met praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes voor lagereschoolkinderen.

Voeding bij lagereschoolkinderen

Zorgfiguren en de leeftijdsgenoten zijn belangrijke rolmodellen voor lagereschoolkinderen. Ontdek hier meer over (op)voeding van lagereschoolkinderen.

Gezond eten en drinken voor kinderen

De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor een gezonde voeding bij kinderen. Maar ook met deze voedingsvragen kunnen ouders zitten.

OP DEZE PAGINA