De voedingsdriehoek is de basis
De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond te kiezen, ook voor kinderen. Plantaardige voedingsmiddelen vormen de basis (groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, volkoren graanproducten en kleinere hoeveelheden noten en plantaardige olie) en worden aangevuld met kleinere hoeveelheden van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (melkproducten, vis, gevogelte, ei en vlees). Maar wat betekent dat nu meer concreet en in de dagelijkse praktijk?
Wat en hoeveel moeten lagereschoolkinderen eten en drinken?
De dagvoeding wordt best gespreid over 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal 3 tussendoortjes op min of meer vaste tijdstippen. De onderstaande tabel geeft weer hoeveel eten en drinken een gezond kind gemiddeld nodig heeft op een dag.
Tabel 1. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden of porties voor lagereschoolkinderen (1,2,3).
|
Hoeveel voor |
Extra tips |
---|---|---|
Water |
1,5 liter |
|
Bruin brood |
5-9 sneden (150-270 g) |
|
4-5 stuks (200-250 g) |
|
|
5-6 opscheplepels (250-300 g) |
|
|
2 stuk(s) (250 g) |
|
|
3 glazen en 1 sneetje kaas |
|
|
1 portie
|
|
|
Noten en |
1 handje |
|
Smeervet |
1 koffielepel |
|
Bereidingsvet |
Max. |
*Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen (1)
Enkele aandachtspunten:
- Het eetpatroon van kinderen kan van dag tot dag wisselen. Om zicht te houden of kinderen gemiddeld genoeg eten, wordt hun voedselinname best over een aantal dagen bekeken.
- Variatie, ook binnen voedingsgroepen, is belangrijk om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen om gezond te kunnen opgroeien maar ook voor de verdere smaakontwikkeling van kinderen.
- Per voedingsgroep wordt best zoveel mogelijk gekozen voor voedingsmiddelen uit de voorkeursgroep (donkergroene, lichtgroene of oranje zone) en ter afwisseling voor voedingsmiddelen uit de grijze zone.
- Te veel of te eenzijdig eten is niet gezond en sommige voedingstrends zijn niet geschikt voor kinderen. Naarmate er meer voedingsgroepen uit de dagelijkse voeding worden geschrapt (bv. bij koolhydraatarm, glutenvrij of veganistisch eten) en ze niet volwaardig worden vervangen, neemt het risico op voedingstekorten toe, in het bijzonder ook bij kinderen. Tijdens deze levensfase vinden namelijk belangrijke fysiologische veranderingen plaats met specifieke behoeften waaraan moet worden voldaan.
- In het kader van de behandeling van bepaalde aandoeningen (bv. voedselovergevoeligheid) kunnen aanpassingen van de voedingsmiddeleninname op maat nodig zijn. Dit moet gebeuren onder begeleiding van een (gespecialiseerde) arts en diëtist.
Meer praktische tips en inspiratie:
Boekje 'Gezond gebeten voor Yummies'
Boekje met praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes voor lagereschoolkinderen.
Lees, download of bestel het boekje- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen. 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284 - https://www.health.belgium.be/nl/advies-9284-fbdg-2019
- Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsadvies voor kinderen - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsadvies-op-maat/levensfase/voedingsadvies-voor-kinderen-van-6-tot-12-jaar - geraadpleegd september 2021
- Vlaams Instituut Gezond Leven. Overzichtstabel aanbevelingen voeding per leeftijdsgroep – 2014. Uit: De actieve voedingsdriehoek, VIGeZ: www.vigez.be/voeding_en_beweging/ ©VIGeZ 2014 - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsadvies-op-maat/levensfase/voedingsadvies-voor-kinderen-van-6-tot-12-jaar/voedingsaanbevelingen-voor-kinderen-van-6-tot-12-jaar
Lees meer
Gezond gebeten voor Yummies
Boekje met praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes voor lagereschoolkinderen.
Voeding bij lagereschoolkinderen
Zorgfiguren en de leeftijdsgenoten zijn belangrijke rolmodellen voor lagereschoolkinderen. Ontdek hier meer over (op)voeding van lagereschoolkinderen.
Gezond eten en drinken voor kinderen
De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor een gezonde voeding bij kinderen. Maar ook met deze voedingsvragen kunnen ouders zitten.