De voedingsdriehoek is de basis
De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond te kiezen, ook voor kleuters. Plantaardige voedingsmiddelen vormen de basis (groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, volkoren graanproducten en kleinere hoeveelheden noten en plantaardige olie) en worden aangevuld met kleinere hoeveelheden van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (de aanbevolen porties melkproducten, vis, gevogelte, ei en vlees). Maar wat betekent dat nu meer concreet en in de dagelijkse praktijk?
Wat en hoeveel moeten kleuters eten en drinken?
De dagvoeding wordt best gespreid over 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal 3 tussendoortjes op min of meer vaste tijdstippen. De onderstaande tabel geeft weer hoeveel eten en drinken een gezonde kleuter gemiddeld nodig heeft op een dag.
Tabel 1. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden of porties voor kleuters (1,2).
Voedingsgroep |
Hoeveel voor |
Extra tips |
---|---|---|
Water |
1,5 liter
|
|
Bruin brood |
3-5 sneden (90-150 g) |
|
1-4 stuks (50-200 g) |
|
|
2-3 opscheplepels (100-150 g) |
|
|
1-2 stuk(s) (100-200 g) |
|
|
2-3 porties (350-500 ml) |
|
|
1 portie
|
|
|
Noten en
|
1 handje (15 g) |
|
Smeervet |
1 koffielepel |
|
Bereidingsvet |
Max. |
Enkele aandachtspunten:
- Het eetpatroon van kleuters kan van dag tot dag sterk wisselen. Om zicht te houden of kleuters gemiddeld genoeg eten, wordt hun voedselinname best over een aantal dagen bekeken
- Variatie, ook binnen voedingsgroepen, is belangrijk om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen om gezond te kunnen opgroeien maar ook voor de verdere smaakontwikkeling van kleuters.
- Per voedingsgroep wordt best zoveel mogelijk gekozen voor voedingsmiddelen uit de voorkeursgroep (donkergroene, lichtgroene of oranje zone) en ter afwisseling voor voedingsmiddelen uit de grijze zone.
- Te veel of te eenzijdig eten is niet gezond en bepaalde voedingstrends zijn niet geschikt voor kinderen. Naarmate er meer voedingsgroepen uit de dagelijkse voeding worden geschrapt (bv. koolhydraatarm, glutenvrij of veganistisch eten) en ze niet volwaardig worden vervangen, neemt het risico op voedingstekorten toe, in het bijzonder ook bij kleuters. Tijdens deze levensfase vinden belangrijke fysiologische veranderingen plaats met specifieke behoeften waaraan moet worden voldaan
- In het kader van de behandeling van bepaalde aandoeningen (bv. voedselovergevoeligheid) kunnen aanpassingen van de voedingsmiddeleninname op maat nodig zijn. Dit moet gebeuren onder begeleiding van een (gespecialiseerde) arts en diëtist.
Meer praktische tips en inspiratie:
'Gezond gebeten voor Kiddies'-boekje
Weetjesboek met tips en recepten voor ouders, grootouders en opvoeders om kleuters gezond te leren eten.
Lees, download of bestel het boekje- Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsadvies voor peuters en kleuter - www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsadvies-op-maat/levensfase/voedingsadvies-voor-peuters-en-kleuters/wat-en-hoeveel-eten-peuters-en-kleuters-best - geraadpleegd september 2021
- Brochure: Gezonde voeding voor peuters en kleuters (VVK) - https://www.nice-info.be/sites/default/files/uploads/Gezonde%20voeding%20voor%20peuters%20en%20kleuters%20-%20brochure%20-%20241119.p
Lees meer
Gezond gebeten voor Kiddies
Weetjesboek met tips en recepten voor ouders, grootouders en opvoeders om kleuters gezond te leren eten.
Voeding bij kleuters
Kleuters zijn 3 tot 6 jaar oud. Ze worden meer zelfstandig en ontwikkelen meer specifieke smaakvoorkeuren. Ontdek hier meer over de (op)voeding van kleuters.
Gezond eten en drinken voor kinderen
De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor een gezonde voeding bij kinderen. Maar ook met deze voedingsvragen kunnen ouders zitten.