De voedingsdriehoek is de basis
De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond te kiezen, ook voor jongeren. Plantaardige voedingsmiddelen vormen de basis van de voeding (groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, volkoren graanproducten en kleinere hoeveelheden noten en plantaardige olie) en worden aangevuld met kleinere hoeveelheden van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (melkproducten, vis, gevogelte, ei en vlees). Maar wat betekent dat nu meer concreet en in de dagelijkse praktijk?
Wat en hoeveel moeten jongeren eten en drinken?
De dagvoeding wordt best gespreid over 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal 3 tussendoortjes op regelmatige tijdstippen. De onderstaande tabel geeft weer hoeveel eten en drinken een gezonde jongere gemiddeld nodig heeft op een dag.
Tabel 1. Gemiddelde aanbevolen hoeveelheden of porties per dag voor jongeren (1,2,3).
|
Hoeveel voor |
Extra tips |
---|---|---|
Water |
1,5 liter |
|
Volkorenbrood |
7-12 sneden (210-360g) |
|
5-7 stuks (250-300g) |
|
|
6 opscheplepels (300 g) |
|
|
3 stuk(s) (375 g) |
|
|
4 glazen en 1-2 sneetje kaas |
|
|
1 portie
|
|
|
Noten en |
1 handje |
|
Smeervet |
1 koffielepel |
Vetstoffen en |
Bereidingsvet |
Max. |
*Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen (1)
Enkele aandachtspunten:
- Door de verhoogde energiebehoefte hebben jongeren vaak meer eetlust en riskeren ze de hele dag door te eten en hun honger impulsief te stillen met allerhande snacks. Het is daarom belangrijk om voldoende grote porties te voorzien en om meer aandacht te besteden aan het verzadigingsgehalte van de voeding (bv. voldoende vezels en eiwitten).
- Variatie, ook binnen voedingsgroepen, is belangrijk om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen om gezond te kunnen opgroeien maar ook voor de verdere smaakontwikkeling van jongeren. Jongeren staan meer open om te experimenteren met nieuwe smaken en smaakcombinaties.
- Per voedingsgroep wordt best zoveel mogelijk gekozen voor voedingsmiddelen uit de voorkeursgroep (donkergroene, lichtgroene of oranje zone) en ter afwisseling voor voedingsmiddelen uit de grijze zone.
- Sommige voedingstrends zijn niet geschikt voor jongeren. Naarmate er meer voedingsgroepen uit de dagelijkse voeding worden geschrapt (bv. bij koolhydraatarm, glutenvrij of veganistisch eten) en ze niet volwaardig worden vervangen, neemt het risico op voedingstekorten toe, in het bijzonder ook bij jongeren. Tijdens deze levensfase vinden namelijk belangrijke fysiologische veranderingen plaats met specifieke behoeften waaraan moet worden voldaan.
- In het kader van de behandeling van bepaalde aandoeningen (bv. voedselovergevoeligheid, eetstoornissen) kunnen aanpassingen van de voedingsmiddeleninname op maat nodig zijn. Dit moet gebeuren onder begeleiding van een (gespecialiseerde) arts, diëtist en/of psycholoog.
Meer praktische tips en inspiratie:
Boekje 'Gezond gebeten voor Homies'
Boekje met praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes voor jongeren.
Lees, download of bestel het boekje- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen. 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284 - https://www.health.belgium.be/nl/advies-9284-fbdg-2019
- Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsadvies voor jongeren - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsadvies-op-maat/levensfase/voedingsadvies-voor-jongeren - geraadpleegd september 2021
- Vlaams Instituut Gezond Leven. Overzichtstabel aanbevelingen voeding per leeftijdsgroep – 2014. Uit: De actieve voedingsdriehoek, VIGeZ: www.vigez.be/voeding_en_beweging/ ©VIGeZ 2014 - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsadvies-op-maat/levensfase/voedingsadvies-voor-jongeren/wat-en-hoeveel-eten-jongeren-tussen-12-en-18-jaar-het-best/#hoeveelheden
Lees meer
Gezond gebeten voor Homies
Een boekje voor jongeren vol snackable tips en weetjes om zich op een gezonde manier met eten uit te leven.
Voeding bij adolescenten
Tijdens de puberteit veranderen jongeren sterk, zowel geestelijk als lichamelijk. Ze willen meer zelf beslissen over wat ze doen en wat ze eten.
Gezond eten en lekker puberen - Tips en tricks voor jongeren van 12 tot 18
Wat is een gezonde voeding voor jongeren? De folder plaatst de belangrijkste tips op een rij en bevat lekkere, makkelijke en gezonde recepten.