Wat is intermittent fasting?
‘Intermittent fasting’ betekent zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten en drinken gedurende een bepaalde tijd. Er zijn veel manieren om aan ‘intermittent fasting’ te doen.
De periode van vasten kan variëren van een aantal uren per dag tot enkele dagen per week.
Bij ‘time restricted feeding’ wordt er een tijdsvenster vastgelegd waarin men mag eten. Het aantal uren per dag dat men mag eten kan variëren: 10 uur eten en 14 uur vasten, 8 uur eten en 16 uur vasten, 6 uur eten en 18 uur vasten of 4 uur eten en 20 uur vasten. De ramadan, waar men van zonsopgang tot zonsondergang niet mag eten of drinken, is op die manier ook een vorm van ‘time restricted feeding’.
Daarnaast kan men ook gedurende enkele dagen per week (bv. 2 dagen vasten, 5 dagen eten) of om de dag vasten.
Vasten kan ten slotte ook gaan van helemaal niets eten en drinken (0 kcal) tot de energie-inname beperken tot 500 à 600 kcal.
Intermittent fasting en gewichtsverlies
Zoals met elk dieet, kan men ook met ‘intermittent fasting’ gewicht verliezen zodra er door het vastenregime een negatieve energiebalans ontstaat. Dat zal echter niet het geval zijn bij overeten tijdens de uren of de dagen dat er geen restrictie geldt. In vergelijking met andere energiebeperkte diëten scoort ‘intermittent fasting’ daarom op korte termijn niet beter of slechter.
Biedt ‘intermittent fasting’ andere gezondheidsvoordelen?
‘Intermittent fasting’ zou extra gezondheidsvoordelen bieden door het effect van vasten op de stofwisseling, en in het bijzonder op het glucose- en vetmetabolisme.
In dierenproeven lijkt ‘intermittent fasting’ een gunstig effect te hebben op metabole risicofactoren zoals bloedcholesterolwaarden, bloeddruk, bloedsuikerspiegels en insulinegevoeligheid. Mogelijk speelt het gerealiseerde gewichtsverlies hierin ook een rol. Dergelijke bevindingen zijn ook in beperkte mate en met wisselende resultaten vastgesteld bij kleine interventiestudies bij mensen. Of deze metabole gezondheidseffecten bij iedereen optreden en wat het effect is op lange termijn, is nog onduidelijk. Hiervoor zijn meer grootschalige en langdurige studies bij mensen nodig.
Waarop letten bij ‘intermittent fasting’?
‘Intermittent fasting’ kan helpen maar mag niet worden beschouwd als een wondermiddel voor een gezond gewicht en een goede gezondheid. Zeker niet wanneer de gezonde voedingsregels met de voeten worden getreden. Gezond eten blijft ook buiten de vastenperiode, wanneer in principe geen restricties gelden, een belangrijk aandachtspunt.
Wie aan ‘intermittent fasting’ doet, wijkt af van de klassieke maaltijdverdeling door bijvoorbeeld het ontbijt over te slaan. Een zekere regelmaat en structuur kunnen echter helpen om bewust(er) te kiezen en te eten. Een goede planning van de maaltijdmomenten binnen het eetvenster kan helpen om meer bewuste, weloverwogen en gezonde voedselkeuzes te maken.
‘Intermittent fasting’ light
‘Intermittent fasting light’ of het lichaam af en toe wat rust gunnen lijkt sowieso een goed idee. Dat ligt in lijn met de aanbevelingen om voldoende te slapen, ’s avonds niet te laat en te zwaar te eten, niet de hele dag door te grazen en te luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel. De diëtist kan hierin verdere ondersteuning en begeleiding bieden. Kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en diabeten moeten dit met hun (huis)arts bespreken.
- Voedingscentrum. Encyclopedie. Intermittent vasten. Geraadpleegd op 30 september 2020.
- Bente Le Bruyn, Jan Lodewijks. Uitgeklaard: intermitterend vasten. Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek, maart-april 2020.
- PENNutrition. Trending Topics. Are your client thinking about intermittent fasting?
- American Society for Nutrition. Symposium 'Nutrition Live juni 2020'. What's the science behind populair diets? From research to practice. Varady K.A. Health Benefits of Intermittent Fasting.
- Vlaams instituut Gezond Leven. Populaire diëten - Intermittent fasting. Geraadpleegd op 30 september 2020.
- Voeding NU. Nieuws 30 juli 2020. Wat vinden diëtisten van intermittent fasting?
Lees meer
Invloed van vasten op de gezondheid
Welke invloed heeft vasten op ons lichaam en onze gezondheid? En waar moeten gezondheidswerkers op letten?
Gezond eten tijdens de ramadan
Tijdens de ramadan, de vastenperiode van de islam, wijkt het maaltijdpatroon af van de rest van het jaar. Hoe houden we het gezond?
Chrononutritie: de biologische klok van voeding en metabolisme
Chrononutritie bestudeert de invloed van de biologische klok op voeding en metabolisme. Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?