leestijd

Dubbel feest met gezonde feestdagen

Feestdagen zijn gezellige momenten met familie, vrienden en lekker eten. Met deze tips hou je de feestdagen ook gezond.

Dubbel feest met gezonde feestdagen

Gezond koken en kiezen, dat is pas feest!

Een feestmaal dat lekker én gezond is, dat is dubbel feest! Geef de voorkeur aan verse maaltijden met gezonde basisingrediënten. Creëer de lekkerste feestgerechten met veel groenten, voldoende fruit, volle granen, peulvruchten, knapperige toetsen met noten en zaden, plantaardige oliën, diverse melkproducten en een stukje vis, vlees of eens een ei. Tover je feestmaaltijd om met deze eenvoudige tips:

  • Start liever niet met chips, borrelnootjes en kant-en-klare ovenhapjes op basis van bladerdeeg. Verwen je gasten met lichte aperitiefhapjes zoals rauwkost met verfrissende yoghurt- of groentedips en toastjes of gegrilde volkoren wraps met vis, een eitje, een tapenade of salades op basis van yoghurt.
  • Copieuze cocktails ruil je beter in voor één glas cava of wijn. Een alcoholisch aperitief scherpt de honger aan. Ga ook eens voor een niet-alcoholisch drankje of mocktail als aperitief. Binnen het alcoholvrije aanbod is er veel meer mogelijk dan alleen maar water of sinaasappelsap.
  • Extraatjes toevoegen aan je feestsoep? Neem dan liever een lepeltje ricotta, zure room of yoghurt in plaats van een scheut room. Werk af met verse kruiden. Lekkere en feestelijke soepen smaken ook prima zonder extra brood of croutons.
  • Stel een hoofdmaaltijd op die voor de helft uit groenten bestaat. 
  • Kies niet systematisch voor gefrituurde aardappelbereidingen zoals frieten of kroketten. Lekkere aardappelbereidingen kunnen ook perfect in de oven worden klaargemaakt. Snijd schoongemaakte aardappelen in partjes, breng ze op smaak met je favoriete kruiden en slechts enkele eetlepels olie. Zo krijg je meer smaak voor minder calorieën!
  • Stap eens af van klassieke sauzen op basis van mayonaise. Ontdek de wereld van sausjes op basis van yoghurt. Er zijn ontelbare mogelijkheden om mee te variëren: van frisse yoghurt met munt, basilicum of dille tot een spicy sausje met pepertjes en paprika. 
  • Een zoete zonde om mee af te sluiten? Hou het licht! Maak plaats voor desserts op basis van yoghurt of ricotta en gezoet met vers fruit. Beperk desserts met veel suiker, (slag)room en/of chocolade.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk zeker onze rubriek Gezonde recepten.

Sta jij aan het vuur? Kies dan voor bereidingswijzen die zorgen voor extra behoud van voedingsstoffen en smaak. Kies liever voor grillen, stomen of in de oven bereiden in plaats van bakken met rijkelijke hoeveelheid vet of frituren.

Zorg voor voldoende activiteit

Las naast de vele tafelmomenten ook voldoende actieve bezigheden in. De hele dag in huis rondhangen leidt vanzelf tot meer eten. Geniet regelmatig van een portie gezonde buitenlucht. Maak samen met familie of vrienden een wandeling of een fietstocht. Hiermee verbrand je niet alleen je kerstontbijt, je volgende diner zal eens zo lekker smaken. Of zoek een andere ontspannende bezigheid zoals samen gezelschapspelen spelen, een karaoke opzetten, wat lezen, enz. Het bezig zijn, houdt je weg ven de snoepkast.

Feestporties?

  • Laat niet alle remmen los maar ga bewust om met het feestmenu. Laat je niet verblinden door rijkelijk gevulde feesttafels en buffetten. Luister naar je lichaam. Probeer niet te overdrijven. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Eet langzaam en geniet van de smaak van de producten zoals de kok van dienst ze heeft bereid. Altijd eten en drinken moeten afslaan is vaak meer stresserend dan af en toe eens puur genieten. Maat houden is wat telt.
  • Honger je niet uit voor het feest. Zo voorkom je dat je wegens grote honger te snel van alles wat je wordt aangeboden naar binnen schrokt. Als je je voor het eten al volstopt met aperitiefhapjes, maak je een slechte start.
  • Worden er meerdere gangen geserveerd? Probeer dan de portie te beperken of sla al eens een hapje over. Drink bij de maaltijd hoogstens twee glazen wijn of bier, afgewisseld met veel water. Kies ook kleinere glazen en schenk ze niet vol. Als gastheer/gastvrouw kan je overeten voorkomen door voor minder gangen en/of kleinere porties te kiezen.
  • Neem bij een buffet een klein bord. Zo beperk je automatisch de portiegroottes. Schep bijvoorbeeld niet ondoordacht een zoveelste keer bij van gefrituurde bereidingen, overgiet lichte bereidingen niet met onnodig veel vette sauzen en beperk het aantal glazen van je favoriete zoete of alcoholhoudende drank. Kan je kiezen wat en hoeveel je opschept? Werp eerst een blik op het volledige buffet en schep daarna pas op. Zo eet je zeker wat je het lekkerst vindt en is een tweede ronde langs het buffet misschien niet meer nodig. Heb je de keuze tussen een klein en een groot bord, ga dan voor een kleiner formaat
  • Schakel na een dag met een feestmaal een meer sobere dag in waarop je minder eet, wat extra beweegt en alcohol links laat liggen. Zo blijft je lichaam in balans. Sla geen maaltijden over of ga de dag nadien niet extreem weinig eten.

Kleine, fijne porties, dat is niet alleen voor jou een feest maar ook voor je lichaam!

Voedselveilige feestdagen

Tijdens de feestdagen kook je mogelijk voor een grotere groep dan je gewoon bent. Vaak zijn er ook (groot)ouders op leeftijd bij. Of je kiest bijvoorbeeld voor een feestelijke gourmet waarbij rauwe voedingsmiddelen een tijdlang op tafel staan. Bederf de feestvreugde niet en verlies de voedselveiligheid niet uit het oog. Blijven er restjes over, gooi ze niet weg maar bewaar en bereid ze later veilig en correct. Ze kunnen nog van pas komen na de feesten als je eens weinig tijd of zin hebt om te koken.

Onder welk valkuil bezwijk jij?

Gezond op restaurant

Een etentje gepland met vrienden of familie? Wees alert voor de valkuilen bij uitgebreid tafelen en ontdek tips voor gezond eten op restaurant.

Gezond en veilig eten op vakantie

De huisarts of diëtist is voor veel reizigers in spe een belangrijk aanspreekpunt voor advies om gezond en veilig te eten op reis.

Moet je meer eten in de winter?

Tijdens de winter is het koud, guur en donker. Moet je meer eten om het warm te krijgen en te houden?

OP DEZE PAGINA