(Sterk) bewerkt voedsel

De focus op de bewerkingsgraad van voedingsmiddelen voor de beoordeling van hun gezondheidseffect is een relatief nieuw concept binnen de voedingsaanbevelingen.

Epidemiologen wijzen op het verband tussen een hoge consumptie van sterk bewerkt voedsel en een hoger risico op obesitas en welvaartsziekten en pleiten voor meer ‘huisbereide’ maaltijden met verse ingrediënten.

Voedingstechnologen zijn bekommerd om het gebrek aan duidelijke definities. Algemene stigmatisering van bewerkte voeding is niet terecht. Technologische bewerkingen kunnen immers ook bijdragen tot een verbeterde voedingswaarde, meer voedselveiligheid en minder voedselverspilling.

Sterk bewerkt voedsel: nood aan duidelijke definities

Duidelijke definities voor (sterk) bewerkt voedsel en een heldere communicatie zijn nodig om misverstanden en foute conclusies ter vermijden.

Sterk bewerkt voedsel: hoe (on)gezond is het?

Het effect van sterk bewerkt voedsel op onze gezondheid baart zorgen. Wetenschappers zoeken uit of die bezorgdheid terecht is.

Voedselbewerking wat ligt er op ons bord?
Nutrinews

Voedselbewerking: wat ligt er op ons bord?

Voedselbewerking is een essentieel onderdeel van ons huidig voedselsysteem. Er circuleren hierover echter veel misvattingen. Tijd voor een genuanceerd overzicht.

Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking
Nutrinews

Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking

Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...

Rauwkost of warme groenten?

Om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, varieer je in de bereidingswijze en eet je best zowel rauwkost als gekookte groenten.

Voortaan eet ik alleen nog rauw voedsel. Veilig of riskant?

Het rawfooddieet bestaat voor 80 tot 100 procent uit voedsel dat niet bewerkt of verhit is. Onderzoek beschrijft enkele voordelen, maar ook nadelen.