Wat is de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag?
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 300 g groenten per dag te eten of minstens 400 g groenten inclusief peulvruchten. Je varieert daarbij best in soorten groenten. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur groenten van het seizoen. Peulvruchten zet je best wekelijks op het menu, ter vervanging van vlees of als zetmeelbron van de maaltijd.
Naast deze Belgische voedingsaanbevelingen, zijn er ook internationale aanbevelingen voor groenten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om dagelijks minstens 5 porties groenten én fruit te eten.
Hoeveel groenten eet de doorsnee Belg per dag?
Uit de laatste voedselconsumptiepeiling (2014) blijkt dat de Belg (3-65 jaar) gemiddeld slechts 145 gram groente per dag eet. Hoewel de consumptie van groenten toeneemt met de leeftijd: van 91 g/dag bij 3-5 jarigen tot 172 g per dag bij 40-64 jarigen, blijft de consumptie van groenten te laag.
Waarom deze aanbevolen hoeveelheid groenten?
Een voeding met te weinig groenten - minder dan 300 g groenten per dag of minder dan 400 g groenten inclusief peulvruchten - wordt in verband gebracht met een hoger gezondheidsrisico (bv. slokdarmkanker, hart- en vaatziekten en beroerte). De Hoge Gezondheidsraad deed hiervoor beroep op de gegevens van het Global Burden of Disease (GBD) project.
Zo zet je voldoende groenten op het menu
Groenten eten kan op elk moment van de dag: een ruime portie bij de warme maaltijd (ongeveer een half gevuld bord), een portie bij de broodmaaltijd als beleg, als bijgerecht in de vorm van een slaatje of soep of als tussendoortje.
Vul de helft van je bord met groenten. Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
Check onze portiewijzer voor standaardporties of ontdek hier wat gebruikelijke porties voor groenten zijn:
Dessertbordje sla | 50 g |
Middelgrote tomaat Een schijfje van deze tomaat Een kerstomaat 150 g |
150 g 15 g 12 g |
Middelgrote wortel Een eetlepel geraspte wortel |
100 g 20 g |
Komkommer Een plakje komkommer Een eetlepel komkommer |
400 g 5 g 40 g |
Middelgrote stronk witloof Een eetlepel rauw witloof |
100 g 15 g |
Middelgrote champignon | 16 g |
Paprika | 140 - 250 g |
Een eetlepel gekookte groenten (gemiddeld | 30 g |
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284.
- Ost C. Groenten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.
- Maten en gewichten: Handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België”, een uitgave van de Hoge Gezondheidsraad, januari 2005. Beschikbaar via https://www.health.belgium.be/nl/advies-6545-2-maten-en-gewichten.
Meer weten over groenten en fruit?
Groenten en fruit
Voldoende groenten en fruit eten is een lekkere gezonde keuze. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en verlagen het risico op diverse chronische ziekten.
Eet dag in, dag uit voldoende fruit
We eten nog te weinig fruit. Hoe komt dat? Welke determinanten spelen hierin mee? Hoe kunnen we de fruitconsumptie verhogen?
TOOL - Tips & tricks om genoeg groenten te eten
Meer groenten op mijn bord: een gezonde gewoonte. En hoe kan ik ze lekker, gevarieerd en gezond bereiden?