leestijd

Eieren bewaren en kopen

Door eieren correct te bewaren, voorkom je besmetting van ongewenste bacteriën. Ontdek hier meer handige kook- en bewaartips.

Eieren bewaren en kopen

Eieren kopen

Klasse en gewicht eieren

Eieren die in de winkelrekken in doosjes worden aangeboden, zijn eieren van klasse A. Eieren van klasse B en C vinden hun weg naar de industrie. Het ei wordt niet zomaar toegelaten tot klasse A. Het moet er allereerst prima uitzien, de schaal moet proper zijn en onbeschadigd. Ook de dooier en het wit van het ei moeten van onberispelijke kwaliteit zijn. Eieren worden tot slot ook geselecteerd en verpakt volgens gewicht (S, M, L en XL).

Waar komt het ei vandaan?

Op het ei staat een stempelcode voor de traceerbaarheid. De code begint met een cijfer van 0 tot 3 en verwijst naar het soort houderijsysteem van de legkippen (0: bio; 1: vrije uitloop; 2: scharrel; 3: kooi). Daarna volgen de code van het land van herkomst (bv. BE: België of NL: Nederland) en het registratienummer van de producent dat is toegekend door het Voedselagentschap (FAVV).

De kleur van de schaal

De kleur van de schaal wordt bepaald door het ras van de legkip. Dit is nauwelijks van invloed op de samenstelling en de voedingswaarde van een ei. De dooier varieert van geel tot oranje. Dit hangt af van het kippenvoer. Naarmate er meer caroteen in het voer zit, wordt de dooier donkerder.

Hoe kan ik het best eieren bewaren?

Als je eieren correct bewaart en bereidt, voorkom je besmetting met ongewenste bacteriën, zoals Salmonella. Enkele types van Salmonella kunnen zich ook ontwikkelen binnen de schaal en vooral in het eigeel, maar dit komt nog maar zelden voor. Volgende bewaartips helpen je op weg:

  • Koel en droog, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast en met de punt naar beneden.
  • Bewaar ze niet in de buurt van sterk geurende voedingsmiddelen zoals vis en knoflook aangezien ze snel geurtjes overnemen.
  • Een ei is ongeveer 4 weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum.
  • Hardgekookte eieren moeten eveneens koel worden bewaard en binnen de week worden geconsumeerd.
  • Wanneer een ei een barst oploopt (bv. op weg van de winkel naar huis) is het gevoeliger voor bederfbacteriën. Breek het daarom volledig open, bewaar het niet langer dan twee dagen in een proper recipiënt en afgedekt in de koelkast en gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.

Hoe controleer je de versheid van een ei?

Check op de verpakking de legdatum. In de wet is vastgelegd dat een ei vanaf de legdatum 28 dagen houdbaar is.

Hou ook de houdbaarheidsdatum in het oog. Naarmate het ei langer wordt bewaard, vergroot de luchtkamer tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies.

Als je een vers ei breekt, zie je een bolronde, stevige dooier en gelatineachtig wit van ei dat weinig uitloopt. Je kan het ei ook onderwerpen aan de drijfproef. Neem een kom met zout water en leg het ei erin. Blijft het ei plat op de bodem liggen, dan is het vers. Hoe meer de stompe kant van het ei naar boven komt, hoe ouder het is. Na ongeveer 6 weken is de luchtkamer zo groot geworden dat het ei zelfs kan blijven drijven. Op dat moment zit er niets anders op dan het weg te gooien.

Referenties
  1. www.voedingscentrum.be > encyclopedie > eieren (geraadpleegd op 1 september 2011)
  2. www.favv.be > zoekmotor: eieren (geraadpleegd op 1 september 2011)

Lees meer

Eieren koken

Op zoek naar het perfecte eitje? Met deze tips wordt eieren koken kinderspel.

Zijn eieren gezond of niet?

Het ei heeft een vaste waarde in onze keuken en past prima in een gezonde voeding.

Hoeveel eieren mag je eten?

Een eitje past in een gezonde voeding. Maar hoeveel eieren mag je eten? Praktische dagelijkse aanbevelingen vind je hier.

OP DEZE PAGINA