Wat is de aanbevolen hoeveelheid aardappelen per persoon?
De Hoge Gezondheidsraad formuleert geen specifieke aanbevelingen rond aardappelen. Ze raden gekookte aardappelen aan binnen een evenwichtige voeding op voorwaarde dat de consumptie van volle graanproducten toereikend is. Dat betekent dat je daarnaast best dagelijks minstens 125 g volle granen (bv. volkorenbrood, havermout) per dag op het menu zet.
Hoeveel aardappelen eet de doorsnee Belg per dag?
De doorsnee Belg eet gemiddeld 44 g aardappelen per dag. Dat komt neer op ongeveer 1 kleine aardappel. Ongeveer 18,2% van de Belgen (3-64 jaar) eet dagelijks aardappelen. Mannen en vrouwen eten even frequent dagelijks aardappelen. De proportie mensen die dagelijks aardappelen eet, is gelijkaardig voor de verschillende leeftijdsgroepen, met uitzondering van de oudste leeftijdsgroep (40-64 jaar) die duidelijk frequenter dagelijks aardappelen eet (25,8%).
Waarom geen aanbevolen hoeveelheid aardappelen?
De Hoge Gezondheidsraad klasseert aardappelen in een groep voedingsmiddelen die wel ingebed zijn in onze voedingsgewoontes maar waarvan de invloed op de gezondheid nog te weinig bekend is om eenduidige uitspraken over de aanbevolen hoeveelheden te kunnen doen.
In de Richtlijnen Goede Voeding van Nederland wordt een gelijkaardig standpunt ingenomen over aardappelen. Zij concluderen dat er te weinig onderzoek is om een uitspraak te doen over het verband tussen het gebruik van aardappelen en het risico op bepaalde ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2.
Zo zet je een portie aardappelen op het menu
Een portie aardappelen bij de warme maaltijd of bij de lunch kan bijdragen tot de dagelijkse koolhydraten- en energiebehoefte. Kies bij voorkeur voor gekookte aardappelen of aardappelen bereid in de (microgolf)oven. Hoeveel aardappelen je per persoon moet rekenen, hangt af van hoeveel energie je nodig hebt. Zorg er daarnaast voor dat je voor de rest van de dag voldoende volle granen op het menu zet.
Zo zet je bijvoorbeeld een portie aardappelen op het menu in combinatie met voldoende volle granen: een schaaltje havermout (30 g) bij het ontbijt, 2 sneden volkoren brood (à 30 g) bij de lunch, 3 volkoren beschuiten (à 10 g) als tussendoortje en een portie gekookte aardappelen (bv. 3 stuks ter grootte van een ei) bij het avondmaal.
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284
- Ost C. Graanproducten en aardappelen. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.
- Gezondheidsraad. Aardappelen - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/04.
Meer weten over aardappelen?
De aardappel
Aardappelen passen prima in een gezonde voeding en bieden ook op culinair vlak tal van mogelijkheden. Het zoveelste bewijs dat gezond en lekker perfect kunnen samengaan.
Is de aardappel gezond?
De laatste jaren ligt de aardappel regelmatig onder vuur. Onterecht, want de aardappel past prima in een gezonde voeding. Tijd voor klare taal.
De voedingswaarde van een aardappel
De aardappel is een voedzaam voedingsmiddel want het biedt heel wat nuttige voedingsstoffen. Ontdek hier de voedingswaarde van de aardappel.