Bereidingswijze
- Snijd rondjes uit het brood met een uitsteekvorm.
- Verwijder van 1 appel het klokhuis met een appelboor en snijd in dunne plakjes. Besprenkel de plakjes met 2 el citroensap.
- Snijd de andere appel, het witloof en de wortelen in fijne reepjes. Snijd de mozzarella in plakjes van 0,5 tot 1 cm dik.
- Maak een vinaigrette met maïs- en notenolie, honing, mosterd en 3 eetlepels citroensap. Breng verder op smaak met peper. Meng de vinaigrette met de witloof-, wortel- en appelsnippers.
- Toast de broodrondjes goudbruin. Hak de walnoten grof en rooster ze samen met de zonnebloempitten in een pan.
- Schik het torentje op borden: stapel afwisselend toastbrood, appel- en mozzarellaplakjes. Werk af met het witloofslaatje, veldsla, kerstomaten, blauwe bessen en de crumble van walnoten en zonnebloempitten.
Variatietip: Ook lekker met plakjes peer in plaats van plakjes appel
Voedingswaarde
Per 100 g | Per portie | Eenheid | |
---|---|---|---|
Energie | 139 | 782 | kcal |
Eiwitten | 4,8 | 30 | g |
Koolhydraten waarvan suikers |
9,7 5,3 |
55 30 |
g g |
Vetten waarvan verzadigd vet |
8,3 2,1 |
47 12 |
g g |
Vezels | 2,7 | 15 | g |
Natrium | 76 | 429 | mg |
Bron: www.internubel.be
NICE-to-know
An apple a day keeps the doctor away?
Dagelijks voldoende groenten en fruit eten is belangrijk voor de gezondheid. Dat is de boodschap die achter dit Engelse gezegde schuilt. De appel staat symbool voor groenten en fruit.
Leuk om weten. Er is onderzocht wat er letterlijk aan is van dit spreekwoord1. Moeten mensen die elke dag een appel eten minder naar de huisarts dan mensen die dat niet doen? Uit observationeel onderzoek bleek dat ongeveer 60 % van de appeleters meer dan een keer per jaar een doktersbezoek bracht. Voor de niet-appeleters was dat 66 %. Het verschil was niet significant.
Hoewel er geen wetenschappelijke evidentie is voor deze populaire uitdrukking, is er wel voldoende wetenschappelijke bewijskracht dat dagelijks voldoende groenten en fruit eten goed is voor de gezondheid. Appelen zijn zoals andere groenten en fruit een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn ook bekend om hun breed scala aan bioactieve stoffen, waaronder flavonoïden, die door hun antioxidantenwerking mogelijk helpen beschermen tegen de ontwikkeling van chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.
Op zoek naar meer inspiratie?
Bijgerechten
Met een bijgerecht kan je ontelbare variaties van gerechten maken. Combineer het met jouw favoriete ingrediënten tot een volwaardig maaltijd of serveer het als hapje.
Hoofdgerechten
Een hoofdgerecht dat lekker én gezond is? Dat is heel simpel! Deze recepten geven je wat inspiratie!