Bereidingswijze
- Pel de ajuin en snipper hem fijn. Pers de knoflook.
- Snijd de wortelen en courgette in kleine stukjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in schijfjes. Spoel de linzen uit blik met water en laat ze uitlekken.
- Verwarm wat vetstof of olie in een pan en stoof de ui en de knoflook aan. Voeg het gehakt toe en bak die rul.
- Voeg de linzen, wortelen, courgette en champignons toe. Breng op smaak met kruiden en peper.
- Voeg na 10 minuten de tomatenblokjes en -puree toe. Meng het geheel en breng verder op smaak met peper. Laat nog zo’n 10 minuten zacht pruttelen. Voeg eventueel wat tomatenpassata toe voor meer saus.
- Schil ondertussen de aardappelen en draai ze in fijne spaghettislierten door middel van een spiraalsnijder.
- Laat de aardappelslierten maximaal 2 minuten koken in water tot ze hapklaar zijn.
- Werk af met gemalen kaas, verse basilicum en rucola.
Extra tip: Je kan volop variëren binnen dit gerecht en er je eigen toets aan geven met verschillende soorten gehakt, met meer of minder linzen, met andere peulvruchten, groenten en kruiden.
Voedingswaarde
Per 100 g | Per portie | Eenheid | |
---|---|---|---|
Energie | 68 | 458 | kcal |
Eiwitten | 4,2 | 28 | g |
Koolhydraten waarvan suikers waarvan toegevoegde suikers |
6,5 2,0 0 |
44 14 0 |
g g g |
Vetten waarvan verzadigd vet |
2,3 0,7 |
16 4,4 |
g g |
Vezels | 1,8 | 12 | g |
Zout | 0,15 | 1,0 | g |
Bron: www.internubel.be
NICE-to-know
Zijn peulvruchten volwaardige vleesvervangers?
Een stukje vlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink, selenium, vitamine B1, B3, B6 en B12 en past prima in een gezonde voeding. Als je minder of geen vlees eet, is het belangrijk om deze essentiële voedingsstoffen voldoende uit andere voedingsmiddelen te halen. Bijvoorbeeld uit een eitje of een stukje vis. Ook peulvruchten kunnen worden ingezet ter afwisseling van vlees. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten (10 g per 100 g gekookte linzen) en een bron van ijzer (2,5 mg per 100 g gekookte linzen). Omdat peulvruchten minder essentiële aminozuren bevatten en ijzer er minder goed uit wordt opgenomen, moet je ze verder aanvullen met andere plantaardige eiwit- en ijzerbronnen zoals volkoren graanproducten, noten en zaden. Peulvruchten brengen geen vitamine B12 aan. Dat moet je uit vlees, vis, eieren of melkproducten halen. Anders is er een vitamine B12-suppletie nodig.
Op zoek naar meer inspiratie
Hoofdgerechten
Een hoofdgerecht dat lekker én gezond is? Dat is heel simpel! Deze recepten geven je wat inspiratie!
Bijgerechten
Met een bijgerecht kan je ontelbare variaties van gerechten maken. Combineer het met jouw favoriete ingrediënten tot een volwaardig maaltijd of serveer het als hapje.