40 minuten 4 personen

Groene groentewok met gember en vis

  • 400 g witte seizoensvis (bv. hondshaai en rode poon in het voorjaar)
  • 200 g ongekookte bruine rijst
  • 250 g prinsessenbonen
  • 250 g groene asperges
  • 200 g erwten, vers of diepvries
  • 1 middelgrote ui
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 2 tl currypoeder
  • ½ el sambal
  • 2 el sojasaus
  • 1 bosje koriander
Groene groentewok

Bereidingswijze

  1. Bereid de rijst zoals vermeld op de verpakking.
  2. Snijd de ui in ringen. Rasp de gember fijn en pers de knoflook.
  3. Snijd de vis in hapklare blokjes.
  4. Wok de visblokjes samen met gember, look en currypoeder gedurende 2 minuten in 2 el hete olie op een hoog vuur. Schep ze vervolgens uit de pan.
  5. Verhit opnieuw 2 el olie en wok de ui, bonen, asperges, erwten en de sambal tot de groenten beetgaar zijn. Voeg de vis, sojasaus en een scheutje water toe en roerbak alles nog 2 minuten.
  6. Verdeel de rijst over 4 kommetjes en schep er de groenten en vis op. Werk af met fijngesneden koriander.

Variatietip: Ter afwisseling ook heerlijk met gele, oranje of rode groenten zoals gele wortel, oranje paprika en rode snoeptomaatjes. Ook lekker met noedels in plaats van rijst. Hou er wel rekening mee dat noedels meer zout kunnen bevatten.

In samenwerking met Lekker van bij ons

 

Voedingswaarden

 

Per 100g

Per portie

Eenheid

Energie

116

441

kcal

Eiwitten

8,1

31

g

Koolhydraten

13

48

g

waarvan suikers

1,5

5,6

g

waarvan toegevoegde suikers

0,2

0,8

g

Vetten

3,2

12

g

waarvan verzadigde vetzuren

0,4

1,6

g

Vezels

2,3

8,6

g

Zout

0,38

1,4

g

Bron: www.internubel.be

NICE-to-know

Hoe groener, hoe beter?

Groene groenten danken hun kleur aan het natuurlijke groene pigment chlorofyl. Chlorofyl is groen omdat het de rode en blauwe golflengten absorbeert. De groene kleur doet het misschien niet vermoeden, maar groene groenten dragen ook bij tot de inname van carotenoïden, die eerder oranje-geel-rood kleuren. Sterker nog, hoe donkerder de groene kleur, des te meer carotenoïden. Carotenoïden fungeren als provitamine A en hebben mogelijke antioxidatieve eigenschappen. Donkergroene boerenkool brengt bijvoorbeeld zo’n 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A-activiteit aan. De oranje-gele-rode kleur van carotenoïden wordt in groene groenten gemaskeerd door chlorofyl. Per vijf chlorofylmoleculen is er immers maar een carotenoïdemolecuul aanwezig in de chloroplasten.

Op zoek naar meer inspiratie?

Gezonde lunch recepten

Wat is er beter dan een deugddoende middagbreak met een lekkere én gezonde lunch? Inspirerende lunchgerechten vind je hier!

Hoofdgerechten

Een hoofdgerecht dat lekker én gezond is? Dat is heel simpel! Deze recepten geven je wat inspiratie!

Gezonde ontbijt recepten

Een gezonde start van de dag met een gezond én lekker ontbijt. Inspiratie voor gezond ontbijt recepten vind je hier!