Veilig eten op reis
Op vakantie is er extra aandacht nodig voor voedselveiligheid. Ziekmakende bacteriën en andere micro-organismen gedijen beter bij hogere temperaturen. Zodra ze in grote hoeveelheden in onze maag en darmen belanden, kunnen ze ons serieus ziek maken. De diagnose: een voedselinfectie of voedselvergiftiging. Bij gezonde mensen met een goed afweersysteem blijft het vaak beperkt tot vervelende maag- en darmstoornissen. Bij kleine kinderen en bejaarden, die minder weerstand hebben, kan het soms fataal zijn. Beter voorkomen dan genezen blijft de boodschap.
Veilig eten onderweg
Voedingsmiddelen voor tijdens een lange autorit, en in het bijzonder bederfbare en koel te bewaren voedingsmiddelen, horen thuis in een koelbox met bevroren koelelementen of in een elektrische koelbox die op de autobatterij wordt aangesloten. Verpak alles zorgvuldig om ongelukjes en lekvocht te vermijden. Breng pas kort voor het vertrek de producten vanuit de koelkast over naar de gekoelde koelbox of –tas (4°C). Hou de koelbox goed gesloten en uit de zon of leg er een lichtgekleurde doek over. Laat bederfbare voedingsmiddelen tijdens de picknickpauze niet langer dan één tot twee uur buiten staan. Neem ook voldoende drinken mee, bij voorkeur water. Zomerfiles of autopech zijn nooit uit te sluiten.
Veilig en gezond eten op de camping
Wie gaat kamperen besteedt best extra aandacht aan de menukeuze. Koop geen rauwe kip, vlees of vis, tenzij het meteen wordt bereid. Bewaar ook geen restjes of andere kwetsbare producten als er geen koelkast is. Een koelboxkan een koelkast niet vervangen. Kies voor minder bederfbare producten zoals confituur of stroop als beleg. Als je restjes niet koel kan houden, gooit men ze beter weg. Of nog beter: bereid niet meer dan nodig is en vermijd zo restjes. Bewaar afval steeds in een afgesloten bak om insecten en ongedierte uit de buurt te houden.
Veilig voedsel in warme landen
In warme landen heersen vaak andere hygiënische omstandigheden. Dit verhoogt de kans op een voedselvergiftiging. Eén op drie reizigers naar tropische landen heeft last van turista of reizigersdiarree. Het risico op turista hangt af van de bestemming. Het risico is laag in landen zoals Centraal- en Noord-Europa, de USA, Canada en Nieuw-Zeeland. Het risico is middelmatig in het noordelijke gedeelte van het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika, Israël, de meeste eilanden van de Caraïben, Japan, Korea en de eilanden in de Stille Oceaan. Het risico op een voedselinfectie is hoog in het zuidelijke gedeelte van het Middellandse Zeegebied en de ontwikkelingslanden van Afrika, Latijns-Amerika en Azië.
Door te letten op wat men eet en drinkt wordt de kans op reizigersdiarree zo laag mogelijk gehouden.
- In tropische ontwikkelingslanden is kraantjeswater bijvoorbeeld niet geschikt om van te drinken. Ook niet om groenten en fruit in te wassen of om de tanden mee te poetsen.
- In de landen rond de Middellandse Zee is het af te raden om rauwe schaal- en schelpdieren te eten. Enkel goed verhitte schaal- en schelpdieren zijn veilig.
- Koop alleen in eetstalletjes op straat waar er hygiënisch wordt gewerkt en koelkasten aanwezig zijn.
- In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten, is de kans kleiner dat eten lang blijft liggen.
- Kijk ook wat de ‘locals’ doen en let daarbij vooral op families met kinderen.
Met een voedselallergie of -intolerantie op reis
Wie lijdt aan een voedselallergie of -intolerantie moet ook op vakantie goed opletten wat hij of zij eet. Het is niet altijd eenvoudig om alle noodzakelijke informatie te krijgen als men de taal niet machtig is . Een goede voorbereiding kan helpen, bijvoorbeeld door vooraf alvast het allergeen, de te mijden voedingsmiddelen en een lijst met veelgebruikte termen zoals “ik mag geen schaal- en schelpdieren eten” of “ik ben allergisch aan soja” in de taal van het land van bestemming op te zoeken en bij de hand te houden. Dat kan foute keuzes uit een menukaart die men niet begrijpt voorkomen. Dergelijke lijsten kan je vaak op het internet vinden.
Gezond genieten op reis
Vakantie is het moment om te ontspannen. Een lekker glaasje wijn en uitgebreid tafelen horen daar vaak bij. Niets mis mee maar wie niet oplet, heeft er zo heel wat extra vakantiekilo’s bij. Genieten met mate en niet alle richtlijnen voor een gezonde voeding overboord gooien, blijft een goede gewoonte.
- Drink voldoende water. Alcohol is niet alleen omwille van warme temperaturen af te raden, het brengt ook onnodig veel calorieën aan.
- Ook op vakantie volstaat 1 warme maaltijd naast 2 broodmaaltijden. Maak zelf eens gezonde lunchpakket met verse ingrediënten uit een nabij gelegen supermarkt.
- Eet niet elke dag frieten. Zet ook regelmatig gekookte aardappelen, rijst of pasta op de menu en natuurlijk ook veel groenten. In heel wat landen is ook brood een traditionele maaltijdbegeleider.
- Beperk gefrituurde bereidingen en maskeer je gerechten niet met sauzen.
- Gerechten met vis (zonder roomsaus) zijn doorgaans minder calorierijk en lichter verteerbaar. Dat is een voordeel als het warm is.
- Een ijsje tussendoor kan maar doe het niet elke dag. Een vers stuk fruit is ook lekker en verfrissend.
- Te vaak allerlei tussendoor proeven of knabbelen is eveneens een slechte vakantiegewoonte. Probeer dit te beperken.
- Let op je portiegrootte. Vermijd ‘à volonté’ bij het buffet en tracht je aan de porties te houden die je normaal thuis hanteert. Ben je het gewoon iedere ochtend 2 sneden brood te eten, maak er op vakantie dan niet plots het dubbel van. Neem je graag bij van het buffet of proef je graag van alles? Neem dan kleine porties.
Neem de tijd voor wat extra beweging. Verken de omgeving per fiets of ontspan tijdens een lange wandeling. Benut het zwembad niet alleen als pleisterplaats voor je ligstoel maar duik erin en trek enkele baantjes. Dit zal de vakantiekilo’s zeker weghouden en komt je conditie ten goede.
Lees meer
Hygiënisch en veilig eten
Gezonde voeding moet ook veilig zijn en mag geen risico inhouden voor de gezondheid. Zowel de overheid als de consument dragen bij tot veilig voedsel.
TOOL - Tips & tricks voor een gezonde zomer
Een barbecue, een tuinfeestje, een zomers terras of samen gezellig kamperen? Gezond kiezen hoeft samen gezellig genieten van lekker eten zeker niet in de weg te staan.