Kies voor de gezonde basis
- Bereide producten en kant-en-klare maaltijden zijn doorgaans duurder dan verse basisvoedingsmiddelen. Zelf aardappelen schillen en bereiden is goedkoper dan bijvoorbeeld pureepoeders. Wie minder uitgeeft aan kant-en-klaarmaaltijden en allerhande hapklare snacks kan meer uitgeven aan verse producten zoals groenten en fruit. Kiezen voor de gezonde basis is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor de gezondheid.
- Een gezonde voeding vraagt geen bijzondere culinaire vaardigheden. Er zijn tal van eenvoudige recepten die snel klaar, lekker en goedkoop zijn. Inspiratie kan je vinden in kookboeken of onlinerecepten. Check zeker ook de NICE-recepten.
- Water is de beste drank en water uit de kraan is goedkoper en een prima alternatief voor water uit flessen. Bovendien kost water weinig in vergelijking met allerhande softdrinks en alcoholische dranken.
- Een evenwichtig samengestelde en gevarieerde voeding levert alle noodzakelijke voedingsstoffen. Verrijkte producten, die meestal ook duurder zijn, zijn dan overbodig. Zij kunnen nuttig zijn voor bepaalde doelgroepen (bv. bejaarden, personen die van een ziekte herstellen) maar zijn niet essentieel voor een goede voeding en kunnen een slecht samengestelde voeding ook niet zomaar goedmaken.
- Neem een portie vlees ter grootte van de handpalm en wissel af met een portie vis, eieren of peulvruchten.
Koop prijsbewust
- Voorverpakte producten zijn vaak duurder dan wanneer je ze in bulk koopt. Grote verpakkingen zijn vaak goedkoper dan kleine. Vergelijk altijd de prijs per kilogram of per liter.
- Vergelijk steeds de prijs van merkproducten met deze van de huismerken. Merkproducten zijn gemiddeld 2,5 keer duurder maar zijn daarom niet noodzakelijk gezonder. Merkproducten zijn vaak terug te vinden op ooghoogte. Kijk dus ook eens op de onderste rekken.
- Kies groenten en fruit van het seizoen. Dan is de aanvoer het grootst en de prijs het laagst. Dit zorgt ook automatisch voor variatie.
- Ga niet zomaar in op aanbiedingen omdat ze goedkoper zijn. Wanneer je de producten niet tijdig voor vervaldatum kan opeten, dreig je ze te moeten weggooien.
- Net voor het einde van de markt, kan je vaak groenten en fruit inkopen aan lagere prijzen. De marktkramer wil alles kwijt en verkoopt wat over is goedkoper. De kwaliteit is even goed als bij het begin van de markt.
Plan vooraf
- Plan je maaltijden voor de komende week aan de hand van een maaltijdplanner. Zo hoef je minder naar de winkel en kom je minder in de verleiding om meer te kopen dan je van plan was. Een goede planning laat ook toe om meer te variëren en duurdere menu’s af te wisselen met goedkopere.
- Maak een boodschappenlijstje waarop je ook de benodigde hoeveelheden noteert en houd je eraan.
- Doe geen boodschappen met een lege maag. De verleiding om zaken te kopen die je niet nodig hebt, is dan groter.
Voorkom voedselverlies
- Haal niet meer in huis dan nodig is en je kan stockeren in je (koel)kast. Zo vermijd je dat je vervallen producten moet weggooien.
- Correct bewaarde restjes kunnen de volgende dag opnieuw op verschillende manieren worden gecombineerd. Bijvoorbeeld, koude aardappelen in een salade met blokjes kaas of ham. Maak soep met restjes van verschillende groenten. Maak van vers fruit dat overrijp is een fruitsla of een fruitmoes alvorens het fruit slecht wordt en je het moet weggooien.
Kook energiezuinig
- Investeer in degelijk kookmateriaal en keukentoestellen met een goed energielabel.
- Ontdooi diepgevroren producten altijd in de koelkast. Dat is veilig en je koelkast moet minder energie verbruiken omdat de diepgevroren producten koude afgeven. Laat restjes steeds goed afkoelen voor je ze in de koelkast zet.
- Kook groenten en aardappelen in zo weinig mogelijk water en zet steeds het deksel op de kookpot.
- Gebruik de heteluchtfunctie van je oven of een microgolfoven. Deze verbruiken het minste energie.
- Zet de vaatwasmachine pas aan als die goed gevuld is. Moderne vaatwasmachines gebruiken doorgaans minder water dan wanneer je vaak kleine hoeveelheden met de hand afwast. Vaatwasmachines gebruiken wel meer energie.
Meer tips om energiezuinig te koken
Meer lezen
TOOL - Hoe verspil ik minder voedsel?
Met deze handige tips voor in de keuken, tijdens bewaren en tijdens het winkelen, belandt er gegarandeerd minder voedsel in de vuilnisbak.
Gezond eten hoeft niet duur te zijn - Budgetvriendelijke tips en tricks
Een veelgehoord excuus om niet gezond te eten is dat gezonde voeding duurder zou zijn. Onterecht.
Gezond eten met een plan
Welke strategieën kunnen helpen om beter om te gaan met verleidingen en prikkels uit onze voedselomgeving? Geen gemakkelijke kwestie. We zetten ze op een rij.