leestijd

Gezonde boodschappen

De stap in een gezonde leefstijl maak je door juiste keuzes in de supermarkt. Gezonde boodschappen doen is een goede gewoonte.

Gezonde boodschappen

Start met een weekplanning

Stel een weekmenu op. Wanneer eet je thuis, wanneer buitenshuis en wat neem je mee naar je werk? Met hoeveel personen zijn jullie? Wat ga je klaarmaken? Welke ingrediënten heb je hiervoor nodig? Kijk welke producten je nog in huis hebt en welke nieuw moeten worden aangekocht.

Maak een boodschappenlijst (en hou je eraan)

Het is misschien ouderwets maar zo vermijd  je overbodige en vaak ongezonde aankopen in je winkelkar. Bovendien bespaart het je veel tijd. Een boodschappenlijst is opgesteld op basis van drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes per dag.

Een gezonde winkelkar

Het voedingsaanbod is groot en gevarieerd. Er is voor elk wat wil. Het ruime assortiment vergemakkelijkt ons leven maar het kan ook zorgen voor keuzestress. Zoveel keuze hoeft echter geen probleem te zijn, integendeel. Het is gewoon een kwestie van gezond kiezen. Geef de voorkeur aan verse basisproducten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren graanproducten, aardappelen, melk en yoghurt, vers vlees of vis, eieren. Zij vormen de basis van een gezonde voeding en zijn dus onmisbaar op elk boodschappenlijstje.

Laat je niet verleiden

Ga niet met een lege maag winkelen. Als je honger hebt kom je sneller in de verleiding om ongezonde producten te kopen. Laat je niet verleiden door promotie-acties voor ongezonde(re) producten of voor grote hoeveelheden (die je toch niet op krijgt).

Koop juiste hoeveelheden en vermijd voedselverspilling

Verse producten kan je vaak nog volgens het gewenste gewicht kopen maar een grote hoeveelheid kopen omdat ze goedkoper zijn als je ze niet nodig hebt, is niet altijd een goed idee. Tenzij ze lang kunnen worden bewaard en je ze kan verbruiken voor de vervaldatum. Koop geen zaken die je niet voor het einde van hun houdbaarheid kan gebruiken.

Koop dus niet meer dan je nodig hebt. Restjes eindigen veel te vaak in de vuilbak.

Lees het etiket

Laat je niet om misleiden door productslogans zoals “light”, “0% vet” en “zonder toegevoegde suiker". Naast het caloriegehalte spelen ook andere elementen zoals de hoeveelheid vitaminen, mineralen en vezels een rol. Het etiket op het product lezen blijft dus een aanrader!

Voedselveilig boodschappen doen

Koop geen beschadigde producten zoals bijvoorbeeld gedeukte conservenblikken, ze zijn vaak onbruikbaar. Kneuzingen doen groenten en fruit sneller bederven.

Koop gekoelde producten op het einde van je boodschappentocht en bewaar ze zo koel mogelijk. Voor ingevroren producten gebruik je best isothermische tassen.

Lees meer

Gezond kiezen - Tips en tricks voor in de winkel
Gratis Materiaal

Gezond kiezen - Tips en tricks voor in de winkel

In het grootwarenhuis, bij de bakker of in het tankstation: overal en op elk moment van de dag kan je eten kopen.

Gezond eten hoeft niet duur te zijn - Budgetvriendelijke tips en tricks
Gratis Materiaal

Gezond eten hoeft niet duur te zijn - Budgetvriendelijke tips en tricks

Een veelgehoord excuus om niet gezond te eten is dat gezonde voeding duurder zou zijn. Onterecht.

OP DEZE PAGINA