leestijd

Werken aan gezonde voeding op school: tools en materialen

Alle basisscholen en secundaire scholen in Vlaanderen werken aan gezonde voeding. Dat blijkt uit de laatste preventiepeiling. Voedingseducatie maakt een vast onderdeel uit van het gezondheidsbeleid op school.

NICE ondersteunt kleuterleid(st)ers, leerkrachten en docenten bij het uitwerken van de lessen voedingseducatie met concreet les- en spelmateriaal, relevante achtergrondinformatie en extra informatiemateriaal voor de ouders.

werken aan gezonde voeding op school

Aan de slag in de kleuterklas

Wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. Voedingseducatie start best al in de kleuterklas. NICE reikt kleuterjuffen en –meesters enkele ideeën en hulpmiddelen aan om het thema gezonde voeding op een leuke manier aan de kleuters over te brengen.

Elke dag 1 tot 2 stukken fruit zijn naast een flinke portie groenten een must voor iedereen, ook voor kleuters. Spijtig genoeg eten kleuters steeds minder groenten en fruit. Om kleuters te motiveren voldoende fruit te eten, is er het fruitkaartje. Op deze spaarkaart kan de juf of de meester aanduiden hoeveel fruit de kleuter heeft opgesmuld. Steek ze bij het heen-en-weerschriftje van de kinderen en betrek zo op een snelle manier ook de ouders bij de fruitconsumptie van hun kleuter. Bij een volle kaart hoort natuurlijk een beloning! Er is ook een vergelijkbaar melkkaartje. Neem je als school deel aan het project ‘Oog voor Lekkers’? Gebruik deze kaartjes dan om de goede gewoonte om te kiezen voor gezonde tussendoortjes thuis voort te zetten.

De juf of meester die eens iets anders dan de klassieke fruitspies wil maken, vindt hier lekkere, kindvriendelijke recepten voor verschillende maaltijdmomenten. Er wordt aangegeven wat de kleine chefs zelf kunnen en waar ze nog een beetje hulp kunnen gebruiken.

Kleuterleid(st)ers kunnen in de klas ook aan de slag met het boekje ‘Gezond gebeten voor Kiddies’. Aansluitend bij het boekje werd een eenvoudig online drag-and-drop-spelletje ontwikkeld dat ook eens in de kleuterklas kan worden gespeeld. De speelse eetvriendjes maken het makkelijker om de kleuters te betrekken in de wereld van lekker en gezond eten.

 

Aan de slag in de lagere school

Het hoeven niet altijd lesjes over gezonde voeding te zijn. ’Het land van Calcimus’ is een educatief spelproject dat leerkrachten van de lagere school helpt om op een speelse manier aan voedingseducatie te doen. In 2017 werd het project - het bestaat sinds 1998 -  grondig vernieuwd.

In juni 2019 werkte NICE samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Christelijke Mutualiteit (CM) het educatief pakket ‘Lekker Gezond!’ uit in het kader van het project ‘Oog voor Lekkers’.

Leerkrachten kunnen in de klas ook aan de slag met het nieuwe boekje ‘Gezond gebeten voor Yummies’ (2021). Ze kunnen er bijvoorbeeld leuke lesjes rond geven, spelenderwijs leren over gezonde voeding aan de hand van de vele tips en spelletjes (in het boekje, aangegeven door het symbool ‘Yummietijd’) of het ‘Smulvriendenboekje’ rond laten gaan in de klas.

 

Achtergrondinformatie voor leerkrachten, docenten en studenten

Leerkrachten en docenten die op zoek zijn naar bijkomende informatie over gezond eten om in hun lessen of in schoolprojecten te verwerken, kunnen terecht op de website van NICE . Ze vinden er een schat aan wetenschappelijk onderbouwde informatie uit het tijdschrift Nutrinews en talrijke weetjes en tips over bijvoorbeeld gezond eten voor kinderen en jongeren, tussendoortjes en andere gezonde maaltijden. NICE realiseerde een reeks infografieken die handig zijn om eerder complexe topics eenvoudig en aanschouwelijk uit te leggen. Ook studenten kunnen er terecht voor opzoekwerk, bijvoorbeeld in het kader van hun eindwerk. Wie op de hoogte wil blijven van interessante voedingsweetjes en -feiten, aankondigingen en nieuwe realisaties van NICE, kunnen zich gratis inschrijven voor de NICE -nieuwsbrief.

Meer inspiratie en concreet lesmateriaal over gezonde en duurzame voeding?

Informatiemateriaal voor de ouders

Om kinderen een gezond voedingsgedrag bij te brengen moeten de ouders en de school samenwerken. De thuisomgeving heeft onmiskenbaar een grote invloed op het voedingsgedrag van kinderen. Het gezondheidsbeleid op school kan een gezond voedingsgedrag vanaf jonge leeftijd helpen bevorderen. Onderlinge ondersteuning en samenwerking is cruciaal voor succes. Maar ouders zijn niet altijd op de hoogte van wat gezond eten precies betekent en waarom het zo belangrijk is. Een positieve sensibilisatieactie in de vorm van extra achtergrondinformatie, kan daarom nuttig zijn. NICE biedt ook informatiemateriaal aan voor de ouders.

  • De NICE-TO-KNOW-folders zijn ideaal om ouders te sensibiliseren voor en te informeren over een gezonde eet- en leefstijl. De reeks bestaat uit 16 folders: 5 folders rond verschillende levensfasen, 4 folders rond maaltijdmomenten, 4 folders om stap voor stap gezonder te eten, gezond te kiezen en gezond te koken met aandacht voor het budget, 3 folders met aandachtspunten om hart-, lijn- en botvriendelijk te eten. Er is onder meer een folder specifiek voor de ouders van kinderen van 6 tot 12 jaar maar ook folders voor alle andere leden van het gezin (voor mama en papa zelf, oudere broers of zussen en zelfs voor de grootouders). Een gezonde voeding is immers belangrijk voor een gezond leven op elke leeftijd.
  • Voor de ouders van kleuters is er ook het gratis boekje 'Gezond gebeten voor Kiddies'. Het biedt praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes voor kleuters en sluit aan bij de algemene voedingsaanbevelingen. Het staat boordevol handige weetjes, kindvriendelijke recepten en leuke tips.
  • Voor de ouders van lagereschoolkinderen is er het gratis boekje ‘Gezond gebeten voor Yummies’. Het boekje biedt praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoonten voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Jef, Cherry, Sterre, Amir en Line zijn ‘Yummies’ die de ouders en kinderen mee doorheen het boekje gidsen.

In de reeks ‘Gezond gebeten’ verschijnt in het najaar 2021 ook ‘Gezond gebeten voor Homies' voor jongeren van 12-18 jaar.

U kunt het informatiemateriaal naar keuze met de kinderen meegeven op het ogenblik dat ze op school werken rond het thema gezonde voeding. Zo worden de ouders geïnformeerd over wat de kinderen op school leren. De folders kunnen bovendien het gesprek tussen ouders en kinderen over gezond eten aanzwengelen en mogelijk verkeerde denkbeelden helpen corrigeren. De folders zijn ook geschikt om mee te geven ter gelegenheid van een oudercontact of infoavond waar het voedingsbeleid van de school in de kijker staat.

Lees meer over een gezond voedings- en drankaanbod op school.

Lees meer

docent op hogeschool geeft studenten uitleg
Dossier

Onderwijs

De school biedt heel wat kansen om kinderen te leren over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes te bevorderen.

Slurp & Slice
Onderwijs

Oog voor Lekkers: fruit, groenten en melk op school

Oog voor Lekkers biedt scholen Vlaams-Europese financiële steun voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, groenten en melk.

Land van calcimus
Onderwijs

Het land van Calcimus

Educatief spelproject voor de lagere school om op een leuke, niet belerende manier te werken over gezonde voeding.

OP DEZE PAGINA