Je BMI berekenen en je middelomtrek meten

BMI is de afkorting van ‘Body Mass Index’. De BMI is wereldwijd de meest gebruikte indicator om overgewicht in kaart te brengen. Bij overgewicht is er sprake van een verhoogde vetopstapeling in het lichaam. Een hoge BMI-score wordt geassocieerd met een verhoogde hoeveelheid lichaamsvet.

Directe metingen van het totale lichaamsvet zijn in de praktijk moeilijk uit te voeren. Daarom gebruikt men indirecte methodes bij de beoordeling van het gewicht. Met de BMI kan er op een snelle en eenvoudige manier een schatting worden gemaakt van de hoeveelheid lichaamsvet. De BMI kan echter geen onderscheid maken tussen gewicht afkomstig van spieren enerzijds en van vetmassa anderzijds.

Je middelomtrek berekenen geeft samen met de BMI een nog globaler beeld van je gezondheidsrisico. De BMI zegt namelijk niets over hoe het vet over het lichaam is verdeeld. Iemand met veel vet rond de buik (appeltype) loopt meer gezondheidsrisico’s (bv. meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten) dan iemand met vooral vet rond de heupen en de dijen (peertype). De middelomtrek is een goede maatstaf voor het buikvet. 

 

BMI en middelomtrek berekenen
Geslacht & Leeftijd
Ik ben
en ben
jaar.

De BMI-formule geldt vanaf 18 jaar. Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar gelden andere richtlijnen en worden de Vlaamse percentielcurven gehanteerd. Heb je twijfels over het gewicht van je kinderen? Zet ze niet zomaar op dieet. Vraag advies aan je huisarts of pediater.

Voer de volgende stappen zorgvuldig uit
Meet je lichaamslengte. Doe dit zonder schoenen en met je hielen tegen de muur.
Ik meet
cm
Ik weeg
kg
Weeg jezelf
(zonder schoenen en kledij)

Voor een globaler beeld van je gezondheidsrisico, meet ook je middelomtrek.
Stap 1
Ga rechtop staan.
Stap 2
Breng een meetlint rond je middel (op blote huid).
Stap 3
Lees je middelomtrek af terwijl je uitademt.
Let op: de middelomtrek meet je ter hoogte van het midden tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken.
Mijn middelomtrek is
cm