Een gezond voedingspatroon voor een goede weerstand
Wondermiddelen – dus ook niet tegen het COVID-19-virus - zijn er niet. Een gezond voedingspatroon en andere gezonde leefgewoonten zoals regelmatig bewegen, niet roken, niet te veel alcohol gebruiken en voldoende slapen dragen wél bij tot een betere weerstand.
Gezond en gevarieerd eten volgens de richtlijnen van de voedingsdriehoek en de FBDG’s betekent:
- voldoende water drinken;
- elke dag 300 g groenten en 250 g fruit eten;
- kiezen voor volkoren producten (minstens 125 g en in functie van de energiebehoefte);
- dagelijks een handvol noten en zaden eten;
- 2 tot 3 porties melk en melkproducten per dag gebruiken;
- variëren met een kleine portie vlees of gevogelte, vis, eieren en peulvruchten;
- kiezen voor vetstoffen rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren;
- niet te vaak en niet te veel zout, suiker en vette of zoete snacks en dranken gebruiken.
Lees ook: Vlaamse wetenschappers waarschuwen voor misleidende voedingsadviezen
Moet ik extra vitaminen en mineralen nemen?
Verschillende vitaminen (A, B6, B12, C, D, foliumzuur) en mineralen (ijzer, selenium, zink, koper) dragen bij tot een goede werking van het immuunsysteem. Wie gezond en gevarieerd eet, krijgt zo voldoende van alle benodigde vitaminen en mineralen binnen. Extra’s zijn dan overbodig. Sommige groepen zoals baby’s, jonge kinderen, vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en mensen die ziek zijn, kunnen naast een gezonde voeding wel baat hebben bij een supplement. Overleg hierover in geval van twijfel met de (huis)arts.
Lees meer over voedingssupplementen “zin en onzin”
Hamster niet, winkel slim
Wie hamstert of al te impulsief naar de winkel gaat, is geneigd om verkeerde of overbodige aankopen te doen. Bewust boodschappen doen betekent nadenken over wat en hoeveel je nodig hebt en je niet laten verleiden tot de aankoop van te veel ‘ongezonde’ voedingsmiddelen.
Plan bijvoorbeeld een weekmenu en maak een boodschappenlijstje op. Dit kan je helpen om gezonder en meer gevarieerd te kiezen alsook voor de juiste porties (porties die afgestemd zijn op de noden van ons lichaam en die de aanbevolen verhoudingen van de voedingsdriehoek respecteren). Te veel of te grote porties voorzien kan leiden tot overeten, een onevenwichtige voeding en voedselverspilling.
Op het aantal winkelbezoeken besparen door voeding correct te bewaren
Hamsteren is niet nodig maar een kleine voorraad aanleggen kan wel handig zijn, al is het maar om het aantal winkelbezoeken te beperken.
Een voorraadkast hoeft zeker niet enkel uit droge en langhoudbare producten te bestaan. Ook verse basisproducten zoals groenten en fruit, aardappelen, melk en melkproducten, vlees, vis en eieren vullen je kleine voorraad best aan om je voeding gezond en gevarieerd te houden. Bewaar ze correct om het verlies aan kwaliteit en voedingsstoffen te beperken. Check en respecteer ook de houdbaarheidsdatum op het etiket.
Groenten bewaren Fruit bewaren
Tips om gezond te eten als je thuis zit
Gezond koken (met of zonder de kids)
Gezond koken betekent in de eerste plaats kiezen voor de juiste ingrediënten en hoeveelheden. Daarnaast is ook de bereidingswijze belangrijk voor gezonde kookkunsten. Voldoet je favoriete recept niet helemaal aan de principes van een gezonde voeding? Geen probleem, met enkele eenvoudige ingrepen maak je er een gezondere maar even lekkere versie van.
Ga samen met de kinderen aan de slag in de keuken. Dat is een goede manier om ze nieuwe smaken te leren ontdekken, ze veel te laten bijleren over het brede aanbod aan en de herkomst van onze producten en hen vertrouwd te maken met gezonde eetgewoonten. Kindvriendelijke recepten zijn zodanig opgesteld dat kinderen makkelijk kunnen meehelpen met de bereiding en de versiering.
Gezonde maaltijden
De dag starten met een gezond ontbijt is van belang om doorheen heel de voormiddag optimaal te blijven presteren. Neem ook de tijd voor een gezonde lunch om je energiepeil op te krikken en kies voor voedzame tussendoortjes die eveneens veel essentiële voedingsstoffen aanbrengen. Een gevarieerde warme maaltijd met minstens een half bord groenten mag evenmin ontbreken. Het maakt niet zoveel uit wanneer je warm eet, zolang de maaltijd maar aan de aanbevelingen voldoet. Eet zowel ’s middags als ’s avonds niet te veel en niet te zwaar. Zo vermijd je respectievelijk een vervelende of ongelegen namiddagdip en een verstoorde nachtrust.
Een goede verdeling van de maaltijdmomenten
Regelmaat in de voeding betekent drie hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal twee tussendoortjes per dag nemen. Eet je de hele dag door - ook bekend als grazen - dan riskeer je het overzicht van je totale voedingsinname te verliezen. Vaak eet je dan uiteindelijk meer en/of onevenwichtig en neem je meer energie (calorieën) in dan je nodig hebt. Dankzij een regelmatig en gestructureerd voedingspatroon kies en eet je meer bewust.
Lees meer over het belang van een goede verdeling van eetmomenten
Hou je porties in het oog
Hou bij elk eetmoment rekening met de dagelijks aanbevolen hoeveelheden en portiegroottes. Vermijd om systematisch te veel of te weinig te eten, tenzij je een specifiek dieet volgt. Geslacht, leeftijd en mate van fysieke activiteit bepalen de individuele energie- en voedingsstoffenbehoefte.
Gezonde recepten
Hoofdgerechten
Een hoofdgerecht dat lekker én gezond is? Dat is heel simpel! Deze recepten geven je wat inspiratie!
Gezonde lunch recepten
Wat is er beter dan een deugddoende middagbreak met een lekkere én gezonde lunch? Inspirerende lunchgerechten vind je hier!
Gezonde ontbijt recepten
Een gezonde start van de dag met een gezond én lekker ontbijt. Inspiratie voor gezond ontbijt recepten vind je hier!
- Voedingscentrum. Coronavirus voeding. Beschikbaar via https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding.aspx. Geraadpleegd op 31 maart 2020
- PEN Nutrition. Immune System Background. Beschikbaar via https://www.pennutrition.com/KnowledgePathway.aspx?kpid=16006&trid=18279&trcatid=38. Geraadpleegd op 13 maart 2020
- European Commission. Nutrition and Health Claims. Beschikbaar via https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home. Geraadpleegd op 13 maart 2020.