Wat zijn bioactieve stoffen?
Wie kiest voor een breed kleurenspectrum in groenten en fruit krijgt niet alleen een gezonde portie vitaminen, mineralen en vezels binnen maar geniet ook van aangename cocktail aan bioactieve stoffen. Bioactieve stoffen zijn stoffen die een bepaalde biologische of fysiologische functie hebben in het lichaam. Zij hebben een gezondheidsbevorderend effect maar in tegenstelling tot vitaminen is hun essentiële rol en de dosis nodig voor de gezondheid nog onvoldoende duidelijk. Er wordt aangenomen dat dezelfde functie ook door andere voedingsstoffen kan worden vervuld. Dankzij voortdurend onderzoek wordt de groep bioactieve stoffen steeds groter en neemt de kennis over hun functie toe. Een groot aantal bioactieve stoffen heeft een antioxidantwerking. Antioxidanten zouden het lichaam beschermen tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen, die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties. Zo zouden ze onze weerstand tegen diverse welvaartsziekten verhogen.
Kleur bekennen
Bepaalde bioactieve stoffen zoals flavonoïden en carotenoïden (waaronder luteïne, zeaxanthine, b-caroteen, lycopeen, en b-cryptoxanthine) geven ook kleur aan onze voeding. Zonder deze stoffen zou een tomaat niet rood zijn, broccoli niet groen en een wortel niet oranje. We geven een kort overzicht van de best bekende bioactieve stoffen.
Kleur |
Herkomst |
Vermoedelijk |
---|---|---|
Luteïne en zeaxanthine | ||
groen |
donkergroene |
|
B-caroteen | ||
geel-oranje, |
geel-oranje groenten |
|
Lycopeen | ||
rood |
tomaten(producten) |
|
B-crypto-xanthine |
||
roze-rood |
citrusvruchten |
|
Flavonoïden | ||
blauw, paars, |
pruimen, kersen, appelen, |
|
Kies voor variatie
Een voedingsmiddel alleen levert nooit alle essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid aan. Ook groenten en fruit niet. Bovendien schuilt de bescherming van groenten en fruit niet in de werking van een elke voedingsstof op zich, maar in de manier waarop de mix van voedingsstoffen samenwerken. Een reden te meer om te kiezen voor een variatie aan groenten en fruit. Variatie in soort, vorm en dus ook in kleur. De uitdrukking “afwisseling doet eten” impliceert daarenboven dat een gevarieerd menu ook aantrekkelijk en smakelijk is.
Meer weten over groenten en fruit?
Groenten en fruit
Voldoende groenten en fruit eten is een lekkere gezonde keuze. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en verlagen het risico op diverse chronische ziekten.
Eet dag in, dag uit voldoende fruit
We eten nog te weinig fruit. Hoe komt dat? Welke determinanten spelen hierin mee? Hoe kunnen we de fruitconsumptie verhogen?
TOOL - Tips & tricks om genoeg groenten te eten
Meer groenten op mijn bord: een gezonde gewoonte. En hoe kan ik ze lekker, gevarieerd en gezond bereiden?