leestijd

Voedingswaarde van een ei

Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen. Lees meer over de voedingswaarde van eieren.

Voedingswaarde van een ei

Eieren leveren een belangrijke nutritionele bijdrage aan de voeding voor een lage kostprijs. Een ei past prima in een gezonde voeding ter afwisseling van een portie vlees, vis of plantaardig vervangproduct. Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen. Een ei brengt niet minder dan 10 essentiële voedingsstoffen aan voor amper 90 calorieën.

Nutritionele samenstelling van een kippenei

Rijk aan hoogwaardige eiwitten

Eieren zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten. Zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. In vergelijking met andere hoogwaardige eiwitbronnen behoren eieren tot de goedkoopste bronnen van eiwitten.

Goede bron van vitaminen en mineralen

Eieren zijn een goede bron van de mineralen ijzer, zink, selenium en vitamine A en D en zijn rijk aan fosfor en de vitaminen B2 en B12. Een ei is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature een goede bron is van vitamine D, een nutriënt waarvan de inname in veel westerse landen te laag is.

Zit er veel cholesterol in eieren?

Een ei bevat ongeveer 7 g vet waarvan ongeveer 2/3 van het onverzadigde type zijn. Het wit van ei is vrij van cholesterol, een eidooier bevat gemiddeld 200 mg cholesterol.

Bioactieve stoffen

Luteïne en zeaxanthine in de eidooier zijn vetoplosbare bioactieve stoffen die behoren tot de carotenoïden. Zij hebben antioxidatieve eigenschappen. De vetten in de eidooier bevorderen de biobeschikbaarheid van deze vetoplosbare carotenoïden.

Referenties
  1. Drewnowski A. The cost of US foods as related to their nutritive value. Am J Clin Nutr 2010; 92 (5):1181-1188
  2. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be (geraadpleegd op 2 april 2020)
  3. Verordening (EG) Nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen
  4. Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
  5. Ribaya-Mercado JD, Blumberg JB. Lutein and zeaxanthin and their potential roles in disease prevention. J Am Coll Nutr 2004; 23:567S–587S

Lees meer

Eieren voedingmiddelen
Productinfo

Eieren

Een eitje past in een gezonde voeding. Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen voor weinig geld.

Eieren koken
Nutrinews

Cholesterol en eieren zijn onderwerp van debat

De laatste jaren vindt men veel minder sterke effecten van voedingscholesterol en van eieren op het bloedcholesterolgehalte en het risico op coronaire hartziekten.

Zijn eieren gezond of niet?

Het ei heeft een vaste waarde in onze keuken en past prima in een gezonde voeding.

OP DEZE PAGINA