19 WAT VLIEGT EEN DAG VOORBIJ: TIJD VOOR HET AVONDMAAL Warm of koud, in een kom of op een bord, met of zonder vlees: mogelijkheden te over voor het laatste grote smaakavontuur van de dag: het avondmaal. TIPS OM HET ETEN AAN EN OP TAFEL FIJNER EN GEZONDER TE MAKEN. • Betrek de kinderen bij de voorbereiding van de maaltijd: samen boodschappen doen, groenten laten kiezen in het weekmenu, enz. • Eet samen zonder tv en telefoon. Dat is gewoon veel gezelliger en zo hoor en leer je ook nog eens iets van elkaar. • Combineer naar hartenlust: hoe meer kleuren, smaken en texturen op tafel, hoe meer interesse. • Respecteer de gezonde verhoudingen op het bord: ½ groenten, ¼ aardappelen of graanproducten en ¼ vlees, vis, ei of andere vleesvervanger. • Dring niks op. Keuze bieden werkt beter, bijvoorbeeld tussen twee of drie soorten groenten. • Worden je kookkunsten niet gesmaakt? Probeer het eens op een andere manier: rauw, gestoomd, in puree, op een spiesje… variatie doet wonderen. • Jij bepaalt als ouder wat, wanneer, waar en hoe er wordt gegeten. Yummies bepalen hoeveel ze eten. Het bord moet ook niet altijd leeg. Geef na de maaltijd wel niet meteen toe als ze om eten vragen. Wacht tot het volgende eetmoment. Soms zijn onze ogen groter dan onze buik. Neem genoeg, maar niet te veel. Zo belandt er minder eten in de vuilnisbak. AVONDMAAL
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU0Njkx