NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

De rol van voeding in de behandeling van reuma

De rol van voeding in de behandeling van reuma
28-10-2015

Wat is reuma?

Reuma of reumatoïde artritis is een chronische, auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door gewrichtsontstekingen. De belangrijkste symptomen zijn pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten. De behandeling bestaat vooral uit symptoombestrijding met geneesmiddelen. Aangezien reuma een levenslange behandeling vereist, is het niet verwonderlijk dat heel wat patiënten op zoek gaan naar aanvullende of alternatieve therapieën om de symptomen of bijwerkingen van de medicamenteuze behandeling te verminderen.

Is er een link tussen voeding en reuma?

Een direct oorzakelijk verband tussen voeding en het ontstaan van reumatische aandoeningen is nooit aangetoond. Er wordt nog al te vaak en volkomen onterecht een link gelegd tussen “zuur” bloed en reuma en jicht. De bewering dat zure of zuursmakende voedingsmiddelen zoals tomaten en yoghurt jicht of andere reumatische aandoeningen zouden veroorzaken is dan ook volledig uit de lucht gegrepen. Het zuurgehalte van het bloed wordt op geen enkele manier beïnvloed door voedingsmiddelen die veel of weinig zuur zouden bevatten. De zuurtegraad (de pH) van het bloed wordt los van de voeding door een aantal controlemechanismen in ons lichaam zeer nauw geregeld tussen 7,35 en 7,45. Een verhoging van het zuurgehalte in het bloed komt slechts voor in zeer ernstige, acute ziektetoestanden die bovendien vaak terminaal zijn, voor. Een tweede belangrijke misvatting is dat reuma te wijten is aan een voedselallergie tegen bijvoorbeeld melk of eieren. In tegenstelling tot aandoeningen zoals allergisch eczeem heeft de meerderheid van de reumapatiënten geen specifieke voedselallergie.

Voedingsadvies

Een klein aantal onderzoeken besluit dat omega 3-vetzuren en een mediterraan dieet positief op het ziekteverloop van reumatoïde artritis kunnen inspelen. Andere studies stellen echter geen significante verbetering vast van de symptomen van reuma met voedingssupplementen met omega 3-vetzuren maar evenmin met antioxidanten, vitamine B6, probiotica en glucosamine. Bepaalde eliminatiediëten lieten enige verbetering zien maar zijn op lange termijn niet vol te houden. In afwachting van gefundeerde voedingsadviezen bij reuma wordt aangeraden om de algemene aanbevelingen voor een evenwichtige en gevarieerde voeding te volgen.

 • Sla geen maaltijden over.
 • Breng voldoende variatie aan in je voeding.
 • Tracht een gezond lichaamsgewicht te houden.
 • Blijf iedere dag voldoende in beweging.

Gezonde keuzes

 • Drink minstens 1,5 liter water per dag.
 • Geef de voorkeur aan volkoren producten.
 • Eet minstens twee stukken fruit per dag.
 • Neem minstens 200 g groenten bij de warme maaltijd en 100 g groenten bij de broodmaaltijd.

Extra aandacht voor omega 3-vetzuren

 • Eet minstens twee maal per week vis en kies regelmatig voor vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, botervis, sardines en forel.
 • Voeg regelmatig een handje noten, zaden en pitten toe aan je voeding (bv. verwerkt in een salade of als tussendoortje).
 • Kies bereidingsvetten en oliesoorten die rijk zijn aan omega 3-vetzuren, bijvoorbeeld walnotenolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, sojaolie en raapzaadolie.

Patiëntenbrochure

Op basis van de beschikbare onderzoeksresultaten werd een patiëntenbrochure ontwikkeld. Deze brochure is gratis te downloaden via de website van de patiëntenvereniging ReumaNet vzw.