NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Drie glazen calcium per dag

Drie glazen calcium per dag
01-03-2011

De laatste jaren hoor je steeds vaker spreken over osteoporose. Het gaat hier spijtig genoeg niet over een modeverschijnsel, maar om een ernstige botaandoening. Door een versnelde afname van de botmassa wordt het skelet broos en neemt de kans op breuken sterk toe. Osteoporose treft nu al 1 op 3 vrouwen na de menopauze. Mannen blijven evenmin gespaard. Bij 1 op 6 mannen ouder dan zeventig wordt osteoporose vastgesteld.

Voorkomen is beter dan genezen

Osteoporose is in veel gevallen te voorkomen met 3 eenvoudige leefregels:

 1. eet evenwichtig en gevarieerd en zorg ervoor dat je voeding voldoende calcium bevat;
 2. neem voldoende lichaamsbeweging;
 3. tracht zoveel mogelijk te profiteren van de buitenlucht (zonlicht).

De boodschap is er meteen aan beginnen. Of je nu jong, oud, man, vrouw, slank, rond, gierig of geniaal bent, aan je botten moet altijd worden gewerkt.

Zuivel, de calciumleverancier bij uitstek

Melk en melkproducten vormen een belangrijke schakel in de strijd tegen osteoporose. Zij zijn onze voornaamste bronnen van calcium, op elke leeftijd een onmisbare bouwstof voor een stel sterke botten. Hoewel er tegenwoordig verschillende producten op de markt verrijkt zijn met calcium, blijven melk en haar afgeleiden de goedkoopste en meest natuurlijke calciumproducten. Het zuivelassortiment biedt bovendien een zeer gevarieerd aanbod: allerhande soorten yoghurt, melkdranken, karnemelk, chocolademelk om nog niet te spreken van het uitgebreide kaasassortiment. Zuivel heeft ten slotte nog een streepje voor op veel calciumverrijkte producten. Een portie zuivel brengt samen met calcium ook eiwitten en andere mineralen en vitaminen aan waar je gezondheid, dus ook je botten, wel bij vaart.

Groene kool, spinazie, broccoli, granen, amandelen, hazelnoten, gedroogde vijgen, sardienen in blik en kalkrijk water bevatten van nature ook calcium. Toch kunnen ze melkproducten moeilijk volledig vervangen als calciumleveranciers. Moeder natuur heeft namelijk bepaald dat ons lichaam calcium uit plantaardige voedingsmiddelen minder goed opneemt dan uit melkproducten.

Magere en halfvolle melk bevatten evenveel calcium maar minder vet en calorieën dan volle melk.

Hoeveel?

Om in je calciumbehoefte te kunnen voorzien, gebruik je elke dag best 3 tot 4 glazen melk (450-600 ml) of een melkproduct en 1 tot 2 sneden kaas (20-40 g). Vervang de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten niet systematisch door kaas. Een sneetje kaas bevat weliswaar evenveel calcium als een glas melk maar bevat ook meer vet en minder vitamine B2. Geef de voorkeur aan magere en halfvolle melk en melkproducten.

Voor wie geen melk lust... 1 glas melk kan je vervangen door bijvoorbeeld :

 • 1 glas karnemelk
 • 1 glas chocolademelk
 • 1 potje yoghurt (natuur, met fruit of een andere smaak)
 • 1 glas drinkyoghurt
 • 1 schaaltje pudding
 • 1 schaaltje plattekaas (natuur of met fruit)

of probeer eens iets anders, bijvoorbeeld:

 • een “good old English” wolkje melk in je kop thee;
 • een kommetje ontbijtgranen is maar niets zonder een flinke scheut melk of yoghurt;
 • een lekkere saus met melk of kaas maakt van een gewone maaltijd een smulfestijn;
 • een glas ijskoude melk met banaan geshaked ... lekker!

Hoe groot is jouw risico op osteoporose? Doe de test!