NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Nutrinews december 2016

Voedingsmagazine Nutrinews

Voeding en gezondheid wetenschappelijk bekeken

Het voedingsmagazine Nutrinews verschijnt 4 maal per jaar en richt zich voornamelijk tot artsen en andere gezondheidswerkers, voedingsdeskundigen en diëtisten, docenten voeding en de pers. Dankzij de medewerking van specialisten ter zake kan NICE via haar tijdschrift een belangrijke bijdrage leveren tot de verspreiding van actuele, relevante en praktische voedingsinformatie.

Nutrinews december 2016

Goed om weten
Nader bekeken
De glycemische index van brood: een complex gegeven

Dr. ir. F. Van Bockstaele, MSc. T. Hellemans
Laboratorium voor Graantechnologie
Universiteit Gent

Sommigen hanteren de glycemische index (GI) om bepaalde koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood van het menu te schrappen. Terecht of onterecht? Er zijn nog veel onzekerheden. Onder meer omdat de glycemische respons varieert in functie van verschillende en niet altijd te beheersen factoren. Behalve de maaltijdsamenstelling spelen ook productgebonden aspecten van brood mee zoals de fysicochemische eigenschappen van zetmeel, andere aanwezige ingrediënten, de bereidings- en de bewaaromstandigheden. Nutrinews biedt meer inzicht.

Gezond eten, zo kan het ook
Voor een gezonder Belgisch voedingspatroon

M. Galle
Voedingsdeskundige NICE

Uit de laatste voedselconsumptiepeiling, afgenomen in 2014-2015 bij meer dan 3000 Belgen van 3 tot 64 jaar, blijken er nog serieuze knelpunten in het Belgische voedingspatroon. Waar liggen de knelpunten, de barrières en hoe kunnen we ze aanpakken? Je leest het in Nutrinews.

Hoe (on)gezond eten de Belgen?
INFOGRAFIEK
Expert aan het woord
Vullen of voeden?

L. Neven
Senior stafmedewerker Voeding
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ)

Steeds vaker is er in onderzoek aandacht voor een meer holistische visie, die gezonde voeding bekijkt op het niveau van voedingsmiddelen en -patronen. Niet alleen voedingstoffen maar ook de 'verpakking' waarin ze vervat zitten (de voedselmatrix) is van belang. Deze visie vormt een belangrijk uitgangspunt voor het nieuwe voedingsvoorlichtingsconcept dat de huidige actieve voedingsdriehoek zal vervangen vanaf het najaar 2017. L. Neven geeft meer toelichting in Nutrinews.

Nutrinews EXTRA Reward
Resultaten van het vierjarige Reward-project

Waarom eten kinderen en jongeren wat ze eten? Hoe kunnen we ze meer groenten leren eten en motiveren om gezonde voedingskeuzes te maken?
Een multidisciplinaire groep Vlaamse onderzoekers van de UGent en de KU Leuven onderzocht de rol van beloningen en beloningsgevoeligheid bij het eetgedrag van kinderen en jongeren. NICE was als stakeholder betrokken bij het Reward-project en stelt trots de resultaten voor in een extra digitaal nummer van Nutrinews.

Wenst u graag een Nutrinews-artikel over te nemen? Dit is toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Nutrinews verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor gezondheidsprofessionals.

Bestel Nutrinews