NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Nutrinews december 2017

Voedingsmagazine Nutrinews

Voeding en gezondheid wetenschappelijk bekeken

Het voedingsmagazine Nutrinews verschijnt 4 maal per jaar en richt zich voornamelijk tot artsen en andere gezondheidswerkers, voedingsdeskundigen en diëtisten, docenten voeding en de pers. Dankzij de medewerking van specialisten ter zake kan NICE via haar tijdschrift een belangrijke bijdrage leveren tot de verspreiding van actuele, relevante en praktische voedingsinformatie.

Nutrinews december 2017

Goed om weten
  • Vlaamse Darmflora Project
  • Winterse kolen
  • Belgen koplopers groenten en fruit
  • Aandacht voor jodiuminname
Nader bekeken
Voedingsvezels-FODMaPs controverse

F. Brouns1, N. Delzenne2, G. Gibson3

1 NUTRIM- School of Nutrition and Translational Research in Metabolism, Maastricht University
2 Metabolism and Nutrition Research Group, Université Catholique de Louvain

3 School of Food Biosciences, Food Microbial Sciences Unit, University of Reading

Voedingsvezels zijn belangrijk voor de volksgezondheid. Een voeding rijk aan vezels verbetert de darmfunctie en vermindert het risico op ziekte. Veel niet-verteerbare maar snel fermenteerbare koolhydraten (FODMaPs) zijn ook voedingsvezels maar worden volgens sommigen maar beter vermeden omdat ze kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en andere buikklachten. Waarom en wanneer moeten FODMaPs worden vermeden? Wat zijn de gezondheidsrisico’s voor wie een laag-FODMaP-dieet volgt? Je vindt meer duiding en bijkomende onderzoeksvragen hierover in Nutrinews.

Het matrix-effect: meer dan de som van nutriënten
INFOGRAFIEK
Gezond eten, zo kan het ook
Ondervoeding bij ouderen voorkomen

M. Galle
Voedingsdeskundige NICE

Meer dan 1 op 10 Belgische ouderen zijn ondervoed. Bijna 1 op 2 loopt risico op ondervoeding. Een onopvallende, sluimerende vorm van ondervoeding kan nare gevolgen hebben zoals het verlies van zelfstandigheid, meer ziektecomplicaties en een verhoogd mortaliteitsrisico. De preventie van ondervoeding vergt meer aandacht, zowel bij de omgeving als bij zorgverstrekkers. Nutrinews schetst kort de problematiek van ondervoeding en geeft concrete voedingstips om tijdig in te grijpen.

Expert aan het woord
Gezonder kiezen door nudging

A. Van Kerckhove
Assistant Professor of Marketing,

Universiteit Gent

‘Nudging’ betekent letterlijk: een duwtje geven. Het is een techniek om mensen te stimuleren om betere of gezondere keuzes te maken via kleine ingrepen in de omgeving. Professor Van Kerckhove licht dit concept verder toe in Nutrinews en geeft enkele concrete voorbeelden die ertoe kunnen bijdragen dat mensen meer gezonde voeding kopen en consumeren.

Wenst u graag een Nutrinews-artikel over te nemen? Dit is toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Nutrinews verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor gezondheidsprofessionals.

Bestel Nutrinews