NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Nutrinews juni 2018

Voedingsmagazine Nutrinews

Voeding en gezondheid wetenschappelijk bekeken

Het voedingsmagazine Nutrinews verschijnt 4 maal per jaar en richt zich voornamelijk tot artsen en andere gezondheidswerkers, voedingsdeskundigen en diëtisten, docenten voeding en de pers. Dankzij de medewerking van specialisten ter zake kan NICE via haar tijdschrift een belangrijke bijdrage leveren tot de verspreiding van actuele, relevante en praktische voedingsinformatie.

Nutrinews juni 2018

Goed om weten
  • Eetproblemen en autisme
  • Nieuwe privacywetgeving
  • Ijsjes
  • Wat eet de Europeaan?
  • Sterk bewerkt voedsel: nood aan duidelijke definities
Nader bekeken
Voedselallergenen: invloed van voedselbewerking

K. Van Vlierberghe
PhD student

Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek (ILVO)
Eenheid Technologie en Voeding, domein productkwaliteit en -innovatie

Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed van verwerkingsprocessen zoals verhitten en fermenteren. Sommige patiënten reageren bijvoorbeeld op rauwe appelen of hazelnoten maar niet op appelmoes of hazelnotenpasta. Meer kennis hierover kan zorgen voor meer variatie in de voeding van allergiepatiënten. Het onderzoek ter zake maar ook naar meer accurate detectietechnieken van allergenen in de voeding is nog in volle gang. Nutrinews brengt een beknopte stand van zaken.

Gezond eten, zo kan het ook
Samen gezond de zomer in, en weer uit

G. vanderspikken
Voedingsdeskundige NICE

In goed gezelschap bij zomerse temperaturen vergeten we soms wat en hoeveel we eten. Dat gebeurt vaak onbewust. Lees meer over de verschillende factoren die ons eetgedrag in groep beïnvloeden en vooral ook hoe we het met eenvoudig tips & tricks gezellig én gezond kunnen houden tijdens een barbecue of een tuinfeest, op een zomers terras of op de camping.
Je vindt onze tips & tricks voor een gezonde zomer ook gebundeld in een tool om met cliënten/patiënten mee te geven.

Lactose-intolerant: zuivel aan de kant?
INFOGRAFIEK
Expert aan het woord
Eten zien, doet eten

Professor Dr. T. Smits
Instituut voor Media Studies
KU Leuven

Voedselmarketing kan een rol spelen in voedselvoorkeuren en -consumptie, in het bijzonder ook bij kinderen. Mensen laten zich makkelijk leiden door visuele voorstellingen van voedsel. Dat geldt voor veel TV-reclames, maar evenzeer voor andere afbeeldingen van voedsel, zoals op verpakkingen. Professor Smits pleit ervoor om populaire marketingtechnieken meer in te zetten ter bevordering van gezonde eetgewoonten.

Wenst u graag een Nutrinews-artikel over te nemen? Dit is toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Nutrinews verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor gezondheidsprofessionals.

Bestel Nutrinews