Over NICE

Het voedingsinformatiecentrum NICE (Nutrition Information Center) verzamelt en verspreidt sinds haar oprichting in 1992 en onder toezicht van haar wetenschappelijke adviesraad wetenschappelijke en educatieve informatie over voeding en gezondheid. De verstrekte informatie is actueel, objectief en wetenschappelijk correct en sluit aan bij de nationale voedingsaanbevelingen en de richtlijnen van het Vlaamse voedingsvoorlichtingsmodel, de actieve voedingsdriehoek.

Wie is NICE?

  • Hilde De Geeter: projectverantwoordelijke NICE
  • Inge Coene: voedingsdeskundige NICE
  • Melina Galle: voedingsdeskundige NICE
  • Melissa Langen: secretariaatsmedewerkster NICE
  • Therese Galle: secretariaatsmedewerkster NICE

Twee wetenschappelijke coördinatoren en een wetenschappelijke adviesraad kijken toe op het objectieve en wetenschappelijke karakter van de publicaties van NICE.

  • Prof. Em. Dr. ir. A. Huyghebaert (Universiteit Gent)(*)
  • Prof. Dr. E. Muls (Katholieke Universiteit Leuven)(*)
  • Prof. Dr. G. De Backer (Universiteit Gent)
  • Prof. Dr. M. Hiele (Katholieke Universiteit Leuven)
  • Prof. Dr. J. Ph. Janssens (Limburgs Universitair Centrum)
  • Prof. Dr. ir. J. Van Camp (Universiteit Gent)
  • Prof. Dr. Y. Vandenplas (Vrije Universiteit Brussel)
  • Dr. I. Mertens (Universitair Ziekenhuis Antwerpen)
  • Prof Dr. ir. G. Vansant (Katholieke Universiteit Leuven)

(*) wetenschappelijke coördinatoren

Met het oog op de verspreiding van uniforme adviezen en om versnippering van boodschappen te vermijden werkt NICE samen met relevante en vooraanstaande partners die eveneens actief zijn binnen het ruime terrein van voeding en gezondheid zoals VIGeZ, Domus Medica, Kind & Gezin, de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD), de Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV), de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde (VVK) en de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS). Daarnaast doet NICE ook beroep op een uitgebreid netwerk van experten.

De opdrachtgevers van NICE zijn de Vlaamse overheid en de Vlaamse agrarische producent. Zij vinden het belangrijk om de nutritionele kwaliteiten en de gezondheidsaspecten van de producten van land- en tuinbouw en visserij op een positieve manier maar wetenschappelijk gefundeerd onder de aandacht te houden. Graanproducten zoals brood, aardappelen, groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, vis of eens een ei zijn trouwens de basisingrediënten van een goede voeding. In de juiste hoeveelheden en in de juiste context passen ze ook prima in een gezonde voeding. NICE respecteert maximaal de juiste context voor al haar voedingsvoorlichtingsactiviteiten en onderschrijft de idee dat doorgaans het totale eet- en leefstijlpatroon de gezondheid bepaalt en niet een afzonderlijk voedingsmiddel of een bestanddeel daarvan.

Ook voor u ...

NICE richt zich tot verschillende doelgroepen:

  • wetenschappelijk onderzoekers
  • artsen en andere gezondheidswerkers
  • voedingsdeskundigen en diëtisten
  • docenten voeding
  • scholen
  • socio-culturele verenigingen
  • pers
  • consumenten

Activiteiten

  • Het driemaandelijks voedingsmagazine Nutrinews richt zich voornamelijk tot artsen en andere gezondheidswerkers, diëtisten, docenten voeding en de pers. Nutrinews brengt regelmatig een "state of the art” rond thema’s die bewegen en in de wetenschappelijke wereld maar ook daarbuiten in de belangstelling staan. Waar mogelijk wordt de theorie aangevuld met tips voor de dagelijkse praktijk.
  • Het project “Voeding uitgedokterd” biedt informatie op maat van de huisartsenpraktijk. Het ondersteunt huisartsen in hun rol van voedingsvoorlichter.
  • NICE biedt een ruim assortiment brochures op consumentenmaat.
  • De educatieve projecten “Het land van Calcimus” (voor de lagere school) en “Fitte school” ondersteunen scholen om een degelijk gezondheidsbeleid uit te werken rond de pijlers gezond eten en bewegen. Meer info in de rubriek "Onderwijs".
  • De NICE-site biedt nog veel meer toegankelijke voedingsinformatie op maat van health professionals, consument en de pers. Antwoorden op veel gestelde vragen rond divrse voedingsthema's zijn te vinden in de rubriek "Q&A". De NICE-site biedt ook een aantal interessante voedingstests aan, bijvoorbeeld: "Eet jij voldoende zuivel?", "Ben je baas in eigen bord?".
  • Nog niet gevonden wat u zocht? Zoek in ons aanbod via trefwoorden of gebruik de functie "Bekijk ons aanbod per thema". Per thema is er een volledig overzicht van alle NICE-info die ter zake is verschenen. Via de NICE-nieuwsbrief blijft u op de hoogte van elke verandering op de de NICE-site.
  • NICE fungeert als voedingsinformatiecentrum voor de pers.
  • NICE beschikt over een uitgebreid documentatiecentrum, met tal van wetenschappelijke werken, proceedings van symposia, informatiebrochures, wetenschappelijke tijdschriften, enz.
  • NICE organiseert en participeert aan wetenschappelijke evenementen.
  • NICE werkt met andere gezondheidsorganisaties samen in het kader van diverse advies- en overleggroepen en projecten.